Sinisen meren strategia

Kirjoittaja: Jesse Nyberg

4 tammikuun, 2023

Lähdeteos: Sinisen meren strategia

Lähdeteoksen kirjoittaja: W. Chan Kim, Renée Mauborgne

Teoriapisteet: 3

Uuden luominen on aina kiehtonut minua, mutta olen aina kokenut sen äärimmäisen haastavaksi, mitä se onkin. Tiedän, että kun lähdetään kohti tuntematonta, niin silloin haasteetkin ovat yllättäviä ja niihin on äärimmäisen vaikea reagoida etukäteen. Mielestäni ehkä paras keino on tehdä niin sanotusti ”vanhasta uutta” parantamalla jo olemassa olevaa ideaa uudella tyylillä/tavalla. Sinisen meren strategiassa käytiin läpi neljää kohtaa:

Supista – Mitä toimintaa voitaisiin vähentää? 

Poista – Mistä voitaisiin luopua kokonaan? 

Korosta – Mitä olemassa olevaa täytyy vahvistaa? 

Luo – Mitä uutta täytyy luoda? 

Näitä neljää kohtaa on mielestäni järkevää vähintäänkin kokeilla, jos haluat parantaa bisnestäsi/projektiasi. Lähdin itse ajattelemaan näitä kohtia tulevaan talouspäällikön rooliini.

Mitä voisin vähentää?

Pyrin vähentämään epätietoisuutta taloutta kohtaan ja tuomaan sen selvemmäksi kaikille, jolloin oma työn kuvani helpottuu ja näin myös muiden tietoisuus asiasta kasvaa, joka taas helpottaa heitä tulevaisuuden taloustehtävissä. Mielestäni ei ole haittaa osata hallita talouttaan, niin yrityksen kuin yksityisenkin elämän näkökulmasta.

Mistä voitaisiin luopua?

Mielestäni talouspäällikön tehtävissä ei ole tällä hetkellä mitään mistä luopua, koska koen kaiken olevan tärkeää mitä teemme. Tätä jos kysytään vuoden päästä, niin saatan vastata toisella tavalla, koska olen päässyt vuoden perehtymään ja muokkaamaan pestiä minun näköisekseni. Jos jotain, niin haluan poistaa turhan vertailun muihin tiimeihin ja heidän tekemisiinsä. Tämä pätee myös muuallakin kuin taloudessa. Jokainen tiimi on ainutlaatuinen.

Mitä olemassa olevaa täytyy vahvistaa?

Meidän tulee tuoda budjetit tärkeämpään arvoon, sekä edellä mainittu tietoisuus pitää kasvaa tiimin sisällä. Henkilökohtaisesti itselläni ainakin numerot tuovat konkretiaa tekemiseen ja silloin ymmärtää paremmin. Läpinäkyvyys on kanssa yksi iso tekijä mitä haluan vahvistaa, silloin kuin itsestään tietoisuus kasvaa!

Mitä uutta täytyy luoda?

Ehkä lähtisin vahvistamaan vaan mainittuja kohtia. Luomalla uutta tässä vaiheessa saatan huomata, että tulee liikaa tekemistä ja silloin pakka leviää käsiin. Uuden luominen vanhan päälle vaatii aina ponnisteluja ja silloin pitää tiedostaa, että saattaa mennä puihin ja pahasti. Koen, että tässä vaiheessa akatemiaa ei ole suotavaa talouden mennä pää edellä puuhun, koska viimeisenä vuonna on oltava tarkkana ja taloushallinnolliset tehtävät tulee tehdä ammattimaisesti. En silti pois sulje sitä, etten lähtisi kokeilemaan mitään uutta, haluan vain ensin varman pohjan tekemiselleni.

Kirjassa puhuttiin sinisestä ja punaisesta merestä, jossa sinisellä tarkoitetaan paikkaa markkinalla missä ei ole kilpailua. Yleinen paikka markkinalla on siis juuri tämä punainen meri, uskon jokaisen vähänkin bisneksestä ymmärtävän tietävän, että siniseen mereen pääsy on uniikki paikka. Haluaisin omissa tulevissa yrityksissäni pyrkiä juuri sinne. Luoda jotain ainutlaatuista. Näen toisaalta punaisessa meressä hyviäkin puolia, kilpailu tuo enemmän mahdollisuuksia, jos lähdetään miettimään markkinoinnin kannalta ja haasteet tuovat yleensä ihmisistä parhaat puolet esille, silloin tehdään jotain mitä ei tehtäisi, jos ei olisi aivan pakko.

Mieleeni juolahti reflektiota kirjoittaessa uusi bisnesidea. Onkohan oman elämän budjetoinnille luotu palvelua, jota jokainen voisi hyödyntää? Olen nimittäin huomannut, että moni kamppailee kyseisen asian kanssa ja kiroaa, kun rahat menevät aina johonkin turhaan. Tässä voisi olla ideaa. Ihme, jos tällaista ei ole jo tehty, nimittäin aika järkeenkäypä. Onhan niitä kaikenmaailman itse täytettäviä budjettipohjia yms, mutta en ole ainakaan löytänyt palvelua tähän tarkoitukseen. Niitä ei ainakaan markkinoida kovinkaan paljoa.

Jesse

You May Also Like…

Sosiaalinen myynti

Valitsin luettavaksi seuraavan kirjan kasvua somessa. Kirjan lukemisen tarkoituksena olisi ymmärtää niin konkreettisen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti