Goals: how to get everything you want – faster than you ever thought possible

Kirjoittaja: Antti Seppälä

5 tammikuun, 2023

Lähdeteos: Goals: how to get everything you want – faster than you ever thought possible

Lähdeteoksen kirjoittaja: Bryan Tracy

Teoriapisteet: 2

Kuuntelin Brian Tracyn kirjoittaman kirjan ”Goals: How to get everything you want – faster than you ever thought”. Valitsin kirjan, koska haluan oppia asettamaan sopivia tavoitteita ja saavuttamaan ne. Kirja on opas henkilökohtaisten ja ammatillisten tavoitteiden asettamiseen ja saavuttamiseen. Kirjassa korostetaan tarkkojen, yksityiskohtaisten ja mitattavien tavoitteiden asettamisen merkitystä menestyksen saavuttamisessa elämän eri alueilla.

Kirjan lisäksi kuuntelin Andrew Hubermanin kaksi podcastia “The Science of Setting & Achieving Goals” ja “Dr. Emily Balcetis: Tools for Setting & Achieving Goals”. Halusin valita nämä kaksi podcastia kirjan lisäksi, koska olen kuunnellut koko syksyn ajan Hubermanin podcasteja ja ajattelin, että nämä podcastit toisivat vielä lisäoppeja kirjan oppeihin. Hubermanin podcastit ovat tieteeseen perustuvia ja mielestäni opin hänen podcasteistansa paljon enemmän, kuin yhdestäkään kirjasta. Kyseisissä jaksoissa Huberman ja hänen vieraansa käsittelee tieteen näkökulmasta tavoitteiden asettamista, arvioimista ja saavuttamista.

Tässä reflektiossa käytän kumpiakin lähteitä ja reflektoin niitä omien tavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa.

Tavoitteiden asettaminen

Kun alat miettimään tulevia tavoitteitasi, on tärkeää analysoida mistä lähdet. Analysoi mitkä ovat omat arvosi. Arvojen ja tavoitteiden pitäisi kulkea käsikädessä. Et voi päästä tavoitteeseen, jos et oikeasti arvosta tavoitetta. Tässä kohdassa minulla ei ole ollut hirveästi ongelmia, koska koen, että suurin osa tavoitteistani, mitä olen yrittänyt tavoitella, on kulkenut arvojeni kanssa käsikädessä.

Tavoitteiden asettamisessa kannattaa miettiä tarkkaan, kuinka todennäköistä on, että saavutan kyseisen tavoitteen. Todennäköisyys tavoitteen saavuttamiseen vaihtelee sen mukaan, onko tavoite helppo, kohtalainen vai mahdoton. Jos tavoite on liian helppo, niin se ei ole riittävän motivoiva tavoiteltavaksi. Jos tavoite on taas liian vaikea, niin se voi olla turhauttavaa sille, joka yrittää saavuttaa sen. Tämä johtaa avuttomuuden tunteeseen ja luultavasti tavoitteen luovuttamiseen. Tee itsellesi sellaisia tavoitteita, jotka ovat kohtuullisia tai juuri oman kyvyn ulkopuolella. Minulla on ollut aiemmin isoja ongelmia tavoitteiden asettamisessa. Tuntuu, että minun tavoitteeni ovat olleet aina liian vaikeita tai mahdottomia. Tämä on johtanut yleensä luovuttamiseen melkein viikon sisällä.

Käytä visuaalista näkökenttää hyödyksi tavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa

On monia eri tapoja, miten pystyt käyttämään visualisointia hyödyksi tavoitteiden saavuttamisessa. Ensinnäkin tavoitteiden täytyy olla sen verran tarkkoja, että minun on helppo visualisoida tavoitteen saavuttaminen. Esim. numerolliset tavoitteet ovat paljon selkeämpiä ja helpompia visualisoida. Pelkkä tavoitteen saavuttamisen visualisointi auttaa meitä pääsemään alkuun tavoitteiden saavuttamisessa. Vielä tehokkaampi tapa käyttää visualisointia hyväksi on epäonnistumisen ajattelu. epäonnistumisen ajatteleminen tai mitä tapahtuu, jos et saavuta tavoitetta, on itse asiassa paras tapa motivoida itseäsi kohti tavoitteen päämäärää. Näiden tapojen lisäksi visualisoinnin keskittäminen tavoitteeseen on tutkimusten mukaan toimiva tapa saavuttaa tavoite. Tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka suuntasivat katseensa tavoitteeseen ja keskittivät visuaalisen huomionsa suppeasti, olivat todennäköisemmin saavuttamassa tavoitettaan, kuin ihmiset, joilla visuaalinen huomio oli laaja. En ole aiemmin miettinyt visualisoinnin tärkeyttä tavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa. Olen joskus saattanut visualisoida itseäni tavoitteen saavuttamisessa, mutta tämä ei ole ollut tahallista. Nyt ymmärrän eri tapoja, miten käyttää visualisointia hyödyksi ja tulen käyttämään niitä tulevaisuudessa.

Suunnitelma miten pääset tavoitteeseen

Kun olet päättänyt tavoitteen, niin konkreettisen suunnitelman teko on välttämätöntä tavoitteen saavuttamisessa. Suunnitteluvaihe pakottaa sinut organisoimaan sinun ajatuksesi ja auttaa sinua tunnistamaan elintärkeät elementit. Tätä kautta pystyt keskittymään kaikista tärkeimpiin tehtäviin, jotka täytyy olla tehtynä ennen, kuin pääset tavoitteeseen. suunnitelma on luettelo kaikista toiminnoista, joihin sinun on osallistuttava alusta loppuun saavuttaaksesi tietyn tavoitteen. Suunnitelmaan on tärkeää tehdä välitavoitteet, sekä deadlinet tehtäville. Viikoittainen tai jopa päivittäinen tavoitteiden mittaaminen tai arvioiminen auttaa tavoitteen saavuttamisessa. Monissa projekteissa olen päässyt tekemään projektisuunnitelman, johonka kuuluu myös tavoite. Projektien tavoitteet ovat yleensä epäonnistuneet sen takia, että projektiryhmällä ei ole ollut mitään välitavoitteita tai deadlineja tehtävissä. Henkilökohtaisiin tavoitteisiin en ole koskaan tehnyt mitään suurempaa suunnitelmaa. Se voi olla yksi syistä, miksi henkilökohtaiset tavoitteeni eivät koskaan onnistu. Tulevaisuudessa teen jokaiselle tavoitteelleni konkreettisen suunnitelman, johonka kuuluu välitavoitteet ja deadlinet. Suunnitelmia tehdessä täytyy kuitenkin muistaa, että suunnitelma tai tavoite voi muuttua, joten ole avoin muutokselle.

Oma tavoite vuodelle 2023

Huomasin kirjaa lukiessani, että en ole aiemmin osannut tehdä itselleni hyviä tavoitteita. Minun päätavoitteeni vuodelle 2023 on valmistua tiimiakatemialta. Minulla on muitakin tavoitteita vuodelle 2023, mutta tämä on se tavoite, mitä priorisoin eniten. Mielestäni tavoite ei ole ainakaan liian vaikea, enkä usko, että se liian helppokaan ole. Minun on helppo löytää tärkeimmät tehtävät, sekä välitavoitteet itse tavoitteelle. Tämän lisäksi tavoite on sen verran tarkka, että minun on helppo visualisoida tavoitteen epäonnistuminen ja onnistuminen. Teen tälle tavoitteelle suunnitelman heti, kun olen saanut syksyn esseet tehtyä.

Loppu ajatukset

Ennen tätä kirjaa luin kaksi kirjaa, jotka tukevat tätä aihetta. Toinen kirja kertoi tahdonvoiman tärkeydestä ja toinen rutiinien tärkeydestä. Ilman hyviä rutiineja tai tahdonvoimaa tavoitteiden saavuttaminen on todella vaikeaa. Koen, että saan näistä kolmesta kirjasta todella hyvän kokonaiskuvan, miten pystyn kehittämään itseäni tulevaisuudessa.  Uskon, että tulevaisuudessa tulen saavuttamaan paljon enemmän tavoitteita näiden oppien avulla. Suosittelen vielä tähän loppuun kirjaa ja podcasteja kaikille, joilla on vaikeuksia päästä tavoitteisiin.

You May Also Like…

Strateginen ajattelu

Strateginen ajattelu on näkemistä Huippumenestyksen taustalla on aina strategia. Mutta millaista on strateginen...

Suojattu: Johda tunneilmastoa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti