Se alternatiivinen ja lateraalinen vaihtoehto elämälle

Kirjoittaja: Antti Pihlavamäki

30 tammikuun, 2024

Lähdeteos: The 4-Hour workweek

Lähdeteoksen kirjoittaja: Timothy Ferriss

Teoriapisteet: 2

Luin Timothy Ferriksen 4-Hour Workweek kirjan, sillä nimi ja kansi oikein huokuu kiinnostusta. ”Escape 9–5, live anywhere, and join the new rich”, mikä olisi tämän parempaa? Kirjassa herätellään ihmisten taloudellista näkemystä, haastetaan ihmisluontoa ja pyritään avartamaan alternatiivista elämää 9–5 sijaan. 

The New Rich tarkoittaa kirjassa riippumattomuutta. Tarkoituksena on tehdä mahdollisimman vähällä työmäärällä elanto, säilyttäen vapauden mitä tekee, milloin tekee, missä tekee ja kenen kanssa tekee. Toivottavasti tämän reflektion avulla sinullekin valaistuu erilaiset mahdollisuudet, mitä ehkä et ole ikinä vielä ajatellut.

Nautinnollisia lukuhetkiä!

Tuntikirjaukset / Tehokkuus

Olen moneen kertaan pohtinut tuntikirjausten ja tehokkuuden dilemmaa Tiimiakatemialla. Millaiseen tapaan tämä meidät opettaa? Lyömme tunteja sisään kellokorttien tavoilla, olemme kirjan mukaan rottakisan rottia, jotka yrittävät selviytyä arjesta. Mihin tehokkuuden merkityksellisyys on kadonnut, pitäisikö siitä puhua enemmän, pitäisikö siitä palkita enemmän?

Ymmärrän että opintojamme on pakko lyödä, jonkinlaiseen mittariin. Yleinen linjaus on 27 h/1 op. Tämä ei kuitenkaan tapahdu tällaisenaan monellakaan alalla, vaan opintopisteitä saa jo muutaman tunnin työllä. Meillä opintopisteet syntyvät tehdyistä tunneista, joten 27h opintopisteeseen on minimi, mitä vaaditaan. Tämä on kuitenkin usein pöyristyttävä määrä työtä ja opettaa meitä tekemään tunteja vain tuntien takia ja tehokkuus unohtuu unholaan.

Kirjassa Ferris puhuu 20/80 mallista. Hänen mukaansa yleisesti 80 % työstä mitä tehdään voisi ulkoistaa ja pitäisi keskittyä siihen tärkeimpään 20 %.  Ulkoistamalla saadaan pienenettyä omaa työmäärää ja tämän myötä lisätään taloudellista tehokkuutta. Tämä on mielestäni erittäin yrittäjämäinen mindset, tienata muiden tekemällä työllä rahaa, sen sijaan että itse uurastaa burn outtiin saakka.

Mielestäni tehokkuus on asia mistä pitäisi enemmän puhua, sillä useat projektit ovat Tiimiakatemialla suhteellisen tehottomia, siihen nähden paljon niillä tehdään rahaa. Isoja projekti tiimejä, lukuisia suunnittelu tunteja ja lopullinen tuntihinta suhteellisen pieni. Toki ymmärrän, että olemme vasta opiskelemassa yrittäjyyttä, eikä heti superkannattavia bisneksiä synny. Kuitenkin tämä näkökulma olisi hyvää pitää toiminnassa mukana, jotta kannattavuutta ja tehokkuutta saataisiin nostettua suurempaan huomioon toiminnassa.

Mindset

Kirjassa monia asia kulminoituu Mindsettiin vapautua. Pois ikuisesta oravan pyörästä ja muottiin taotusta elämästä. Moni asia on kuitenkin viitsimisestä kiinni, että uskaltaa ottaa askeleita tuntemattomaan ja epämukavuuteen. Tämän olen huomannut itse monissa projekteissani, kun tekee jatkuvasti epämukavuus alueella töitä, vie se projekteissa eri tavalla eteenpäin. TA AMAZING RACE polkaistiin pystyyn kuitenkin kahdessa päivässä Wiljamin kanssa ja hostattiin ja ohjattiin yli 100 hengen kokonaisuutta. Toki saimme apukäsiä päivän aikana, mutta kaikki materiaalit ja suunnittelut tehtiin ennakkoon.

Ferris nosti mielestäni oivallisen asian esille. Moni ihminen haluaa kokea miltä tuntuisi olla miljonääri, mutta ei halua kuitenkaan olla sitä. Tämä on mielestäni loistava huomio, sillä usein ihmiset haluavat kaikkea, mutta ei ole valmiita sijoittamaan aikaa tai rahaa, jotta siihen pisteeseen päästäisiin.

Tunnistan tämän saman haasteen välillä itsessäkin, ja joudun kovasti aina haastamaan itseäni asian parissa. Mikään kun ei tule ilmaiseksi, vaan asioiden eteen pitää nähdä aikaa ja vaivaa, ja mukavuus alueelta tulee poistua. Uskon myös monen muun kohdalla että ”menestyminen” on korvien välistä kiinni, ei kyvystä tai resursseista. Tämä on asia missä itse haluaisin kehittyä automaatio tasolle. Tunnistan että itsellä on suhteellisen korkea resilienssi asian suhteen, mutta automaatio tasolla se ei vielä kuitenkaan ole.

Freedom multiplier for The New Rich

Kirjassa puhuttiin todella paljon vapaudesta, valuutan voimasta ja niiden yhteen nitomisesta. Vapaudessa merkitsi kuinka monta ”W” sinulla on päätettävissäsi ja näiden lukumäärien mukaan rikkautesi kertaantui. ”W” muodostui sanoista WHAT, WHERE, WHEN JA WITH WHOM.

Olen itse pohtinut viimeiset puolivuotta erityisen paljon kirjan sanomaa. Vapaus on alkanut merkitsemään minulle entistä enemmän, ja 9–5 ura ja asuntolaina tuntuu, todella kaoottiselta tällä hetkellä. Viime aikoina olen paljon pohtinut mitä haluaisin elämällä tehdä, mikä olisi sellainen työ mitä haluaisin tehdä, mikä olisi realistinen ja sillä tulisi toimeen. Kirja kuitenkin tietyllä tavalla herätti minussa alternatiivisen jopa lateraalin vaihtoehdon ajattelun. Mitä jos lähestyisin asiaa Freedom multiplierin kautta, ja yrittäisin saada kaikki ”W” toteutumaan ja rakentaisin uran sen ympärille.

Lateraalisesti ajateltuna tämä ei vaatisi edes suuria, ja saisin jopa elää ”miljonääri” tyylistä elämää uiden trooppisissa maissa hienoissa uima-altaissa ja surfaten päivät upeilla rannoilla palmujen äärellä. Uskon että valtaosalle tämä kuulostaa varsin hyvältä, mutta saa epäilyksen siemen kuitenkin nousemaan, onko tällainen mahdollista.

Alustatalous on ollut viimeiset vuodet todella kovassa nosteessa, eikä sille näy loppua. Tämä on puolestaan alkanut vaikuttamaan siihen, että sijainti vapaata työtä on yhä enemmän ja enemmän. Kirjassa Ferris painotti valuutan voimaa ja kuinka sen avulla voi olla jopa 10 kertaa ”rikkaampi”. Tällä hän viittaa elinkustannuksiin ja tienesteihin eri maissa. Suomessa 2023 mediaanipalkka oli n.3400€/kk. Tällä rahalla elät monessa kaakkois-aasian maissa täysin herroiksi.

Nyt kun viimeinen vuosi on startannut ja olisi hyvä aika rakentaa pohjaa akatemian jälkeiselle ajalle. Tämän parempaa aikaa ei ole luoda itselle työpaikkaa neljällä ”W” ja hyvällä palkalla. Minulla on aikaa, taloudellista turvaa ja kyvykkyyttä aloittaa toimintaan. Tässä kohtaa Ferris esittäisikin kirjasta tutun kysymyksen, mikä olisi pahinta mitä voisi käydä? Mitä hävittää minulla olisi? Ei mitään muuta kuin aikaa, joten tilanne on varsin optimaalinen.

Loppu ajatukset

Tiivistettynä kirja myi minulle unelmaa. Moni asia kirjassa ei ole kiveen hakattua, eikä ehkä niin yksinkertaista kuin kirja antaa ymmärtää. Kuitenkin toimintamallit, skenaariot ja ajattelumallit ovat kaikille saatavilla. Mielestäni tämä olisi hyvä kirja jokaisen lukea, sillä kirja haastaa loistavasti lateraalisella ajattelulla monet jämähtäneet elämäntyylit esimerkiksi 9–5 tyylisen rotta kisan. 

Omalla toiminnalla on suuri merkitys ja uskon että usein hidasteena on oma ajattelumme mihin olemme juuttuneet. Olemme tottunut ehkä tietynlaiseen normiin ja rohkeus lateraalisen ajatteluun ja tekemiseen on laskenut. Elämme kuitenkin jokainen elämää itseämme varten, ja jokaisen tulisi löytää oma polku. Tällä reflektiolla en kuitenkaan hae sitä, että jokaisen pitäisi etsiä se lateraalinen polkunsa, tai karata oravan pyörästä. Tarkoituksena on enemmän herättää ajatuksia ja avata silmiä alternatiivisista vaihtoehdoista.

Lopuksi tahtoisin esittää kysymyksen lukijalle. Toimitko elämässäsi niin kuin itse haluat toimivan, vai toimitko muiden odotusten mukaan?

You May Also Like…

Ilmiön kaava

Miten ilmiö oikein rakennetaan ja miksi ilmiö on trendi juuri nyt? Sosiaalisessa mediassa tuotteesta on nykypäivänä...

Bisnesantropologia

Mikko Leskelän ”Bisnesantropologia” on kirja, joka sukeltaa syvälle ihmistieteiden maailmaan ja niiden soveltamiseen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti