Sanojen merkityksellisyys 

Kirjoittaja: Ilona Valo

10 joulukuun, 2023

Lähdeteos: Sanojen supervoima

Lähdeteoksen kirjoittaja: Martti Vaalahti

Teoriapisteet: 0

Sanojen supervoima

Kuuntelin äänikirjan Sanojen supervoima, jonka on kirjoittanut Martti Vaalahti. Koen sanoilla olevan suuri merkitys varsinkin oikein käytettynä. Osaan olla jokseenkin hyvä sekä vakuuttava puhuja, mutta olen kokenut akatemian aikana, että koko tiimin edessä on hankala puhua ja ajatella. Olen miettinyt paljon mistä tämä kumpuaa, koska esimerkiksi pienissä ryhmissä työskentely on itselleni helppoa ja sujuvaa. Saan pienryhmissä paljon paremmin ajateltua asioita, mutta myös jäsenneltyä ne mielessä oikein. Sekä luoda ajatukseni selkeiksi sanoiksi. Tämän takia kirja inspiroi minua valtavasti ja toivoinkin kirjan aloitettuani saada ajatuksia puhumiseeni.  

Myönteinen vaikutus 

Kirjassa kerrottiin sanojen myönteisistä vaikutuksista. Jos haluaa vedota myönteisellä vaikutuksella, sekä haluaa vedota ihmisten tunteisiin on hyvä muistaa eräät asiat. Kiitos, muistutus onnistumisista, ymmärrys sekä huumori.  

Mielestäni akatemialla pätee hyvä kiittämisen kulttuuri. Kuulen aina kiitosta jos joku hoitaa hommansa tai auttaa toista. Kaikkialla asia ei varmastikaan ole näin. Itselleni tulisi ankea olo työskennellessä yhteisössä, jossa ei olisi myönteistä kiittämisen tai tervehtimisen kulttuuria. Saan iloisista tervehtimisistä sekä kiitoksista paljon enrgiaa päivään. 

Oivalluksia  

Yksi isoimpia oppejani akatemialla tähän mennessä on ollut kysymisen tärkeys. On ollut paljon tilanteita, jossa joku heittää asiasta pienen kysymyksen esimerkiksi “Onko yhteisvero sama kuin ennakkovero?” Tajuamme, että monikaan ei tiedä näin pientä juttua. Kysyessä tärkeintä ei ole suora vastaus, vaan yhdessä selvittäminen ja uuden oppiminen. Tällöin kysymyksien kautta pääsemme oivaltamaan, joka innostaa meitä ihan eritavalla, kuin se että joku kertoisi vain miten asia menee. 

Media 

Mediassa sanoilla on järkyttävästi valtaa. Mietitään sosiaalista mediaa tai uutisia. Siellä olevat sanat otsikoiden ja oikean sanoman välillä voivat olla isoja. Sanoja on voitu irroitella kokonaisuudesta, jolloin otsikosta saadaan näyttävä ja sitä kautta myyvä. Vastaani on tullut muun muassa videoita politiikasta, jossa presidentiksi hakevan haastattelua on muokattu. Esimerkiksi kysyttäessä ehdokkaan mielipidettä sodasta, ollaan muokattu vastaukseksi “Pidän.” Ja videon otsikkona voi olla “Presidentti on sodan kannalla.” Suurin osa ihmisistä varmasti huomaa tällaiset videot tekaistuiksi, mutta eivät välttämättä kaikki.  

Pitää olla hyvin kriittinen mitä mediasta uskoo todeksi. Helposti sorrumme ensimmäiseen tietolähteeseen uutisista ja teemme johtopäätöksemme sen kautta. Ei pidä olla liian sinisilmäinen ja uskoa kaikkea mitä tulee vastaan. Usein uutisotsikot ovat tehty myyviksi ja saattavat johtaa harhaan.  

Sanojen löytäminen 

Kirjassa käytiin myös läpi oman paikan löytämistä sanojen kanssa. Kirjassa kerrottiin että täytyy löytää oikeat sanat ensiksi itsestään, jotta saa ne myös vakuuttavasti tuotua ilmi. Luonnollisesti tämä vaatii paljon itsetutkiskelua ja tässä haluankin kehittyä. Parhaiten kehityn sanojen löytämisessä omien mielenkiinnon kohteiden sekä innostuksien kautta. Huomaan puhumisen olevan helpompaa asioista joista olen kiinnostunut. Tällaisia aiheita itselleni muun muassa ovat tunteet, urheilu, hyvinvointi, eläimet ja luonto sekä tapahtumatuotanto. Joskus tuntuu etteivät aivoni kerkeä sulattamaan kaikkea informaatiota, jota esimerkiksi treeneissä saa. On vaikea saada sanoja ulos vakuuttavasti sekä ylipäätään kerrottua kaikkea, kun yrittää ensiksi saada selville mistä puheenvuorossa puhutaan. Aiheen ollessa tuttu ja turvallinen on helppo lähteä puhumaan, kun tietää paljon faktatietoa.  

Tunteet vai sanat 

Vaikka kirjassa puhutaan sanojen tärkeydestä, täytyy myös muistaa tunteet. Kirjassa oli hyvä pointti miten tämä näkyy yritysmaailmassa; asiakkaat eivät tule luoksesi, koska olisit paras alallasi. Asiakkaat tulevat luoksesi tunteen takia, jonka olet jättänyt. Mielestäni tämä on täysin totta. Jos mietin omalla kohdallani omaa kampaajaani jolla käyn. En käy hänen luonaan, koska saisin häneltä parhaat hiukset joita Lahdesta saa, vaan kiintymyksen takia. Alunperin löysin hänet kaverini kautta ja hänen penkkiinsä on aina ihana istahtaa. Kampaaja joka kerta kysyy miten minulla menee ja näkee minut yksilönä, kuin yhden asiakkaista muiden joukossa. Tämän takia käyn hänen luonaan edelleen Lahdessa, vaikka asun melkein 200 kilometrin päässä kyseisestä paikasta.

Mikko Parikka, tunneälyvalmentaja puheenvuorossaan Spotlightissa kiteytti samanlaisia ajatuksia. Hän sanoi harvan tulevan muistamaan mitä puheenvuorossaan sanoi, mutta haluaa jättää tunnemuistin kuulijoihin. Mikko pyysi kaikkia nousta seisomaan ja halaamaan vierustoveria, oli se tuntematon tai tuttu. Kokeilu oli rohkea, mutta mitä luultavimmin jätti positiivisen muiston. Minä ainakin tulen muistamaan tämän pitkään.  

Yhteenveto 

Kirja oli mielestäni aivan loistava ja sain siitä paljon ajateltavaa sekä opeteltavaa. Kirjan avulla ymmärrän paremmin sanojen merkitystä sekä miten voisin sanoja hyödyntää paremmin. Akatemia on turvallinen ympäristö lähteä harjoittelemaan lisää puhumista sekä ajattelua miten saisin sanomistani luonnollisempia sekä vakuuttavampia. Haluan myös löytää lisää ratkaisuja, mitkä sanat tehoavat tietynlaisiin ihmistyyppeihin paremmin. 

You May Also Like…

Sinisen meren strategia

Valitsin tämän kirjan reflektoitavaksi seuraavana, sillä se on ollut paljon keskusteluissa Tiimiakatemialla. Sinisen...

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti