Rohkaiseva johtaja

Kirjoittaja: Iiris Honkola

17 lokakuun, 2023

Lähdeteos: Rohkaiseva johtaja

Lähdeteoksen kirjoittaja: Brene Brown

Teoriapisteet: 1

Rohkaiseva johtaja – Brene Brownin kirja käsittelee johtajuutta ja sen merkitystä nykypäivän maailmassa. Kirjassa Brown korostaa rohkeuden ja haavoittuvuuden merkitystä johtajuudessa. Hän haastaa perinteiset johtamiskäsitykset ja kannustaa johtajia olemaan aidosti läsnä, haavoittuvaisia ja rohkeita, sillä rohkeus ja haavoittuvuus eivät ole heikkouksia, vaan vahvuuksia, jotka voivat edistää parempaa johtamista. Käsittelen reflektiossa neljää teemaa, jotka esiintyivät kirjassa:

Haavoittuvaisuuden kohtaaminen asioita käsiteltäessä

Brown kannustaa kirjassaan johtajia kohtaamaan omat haavoittuvaisuutensa ja hyväksymään ne osaksi itseään. Hän kertoo, että haavoittuvaisuuden kohtaaminen avaa mahdollisuuden syvemmälle vuorovaikutukselle sekä yhteyden luomiselle muiden ihmisten kanssa. Olen asiasta täysin samaa mieltä, koska haavoittuvuus heijastuu muille ihmisille aitoutena ja rehellisyytenä. Yksikin ihminen, joka uskaltaa avoimesti näyttää haavoittuvaisuutensa muille, voi luoda turvallisen ilmapiirin, joka kannustaa myös muita läsnäolijoita jakamaan omia kokemuksiaan. Uskon vahvasti siihen, että turvallisen ilmapiirin luomisessa ja ylläpitämisessä johtajalla on merkittävän esimerkillinen rooli. Jos johtaja kannustaa avoimeen kommunikointiin, erilaisten mielipiteiden ja ideoiden antamiseen sekä lisäksi rohkaisee työntekijöitä ilmaisemaan itseään ilman negatiivisia seuraamuksia, työyhteisössä vallitsee luottamus ja yhteisöllisyys.

Vaikka Bluumissa johtajana toimii tiimileader, koen että tiimissämme vallitsee vertaisjohtajuus. Jokaisella tiimimme jäsenellä on mahdollisuus tuoda esiin omia vahvuuksiaan sekä ideoitaan ja päätöksiä tehdään yhteisymmärryksessä. Bluumin tapauksessa tasavertaisuus merkitsee sitä, että jokainen tiimin jäsen on itse vastuussa siitä, että he jakavat omia ajatuksiaan, tunteitaan ja näkökulmiaan avoimesti muille jäsenille, vaikka se ei aina olisikaan helppoa 14 henkilön tiimissä. Yksilövastuun lisäksi tiimin on kyettävä vastaanottamaan ja etenkin kunnioittamaan toistensa haavoittuvaisuutta sen tarvitsemallaan tavalla. Bluumi on mielestäni onnistunut turvallisen ilmapiirin luomisessa esimerkillisesti. Olemme panostaneet toisen lukukauden aikana huomattavasti enemmän avoimuuteen sekä rehellisyyteen nostamalla todella vaikeitakin aiheita pöydälle käsittelyyn ja se on alkanut tuottamaan hedelmää!

Eläminen arvojemme mukaan

Brene Brown korostaa arvojen merkitystä johtajuudessa ja elämässä yleisesti. Hän kehottaa meitä tunnistamaan omat arvomme ja tekemään niiden pohjalta valintoja ja päätöksiä. Se edistää rehellisyyttä ja merkityksellisyyttä elämässä. Bluumissa yhteisten arvojen määritteleminen on ollut haastavaa, sillä meitä on monenlaisia tekijöitä, jotka arvostavat keskenään erilaisia asioita. Yhteisillä projekteilla ja muilla tekemisillä on ollut kuitenkin peilaava vaikutus arvojemme määräytymiselle. Bluumi arvostaa avoimuutta, rehellisyyttä, laadukkuutta, aitoutta, luotettavuutta sekä yhteisöllisyyttä ja nämä näkyvät kaikessa toiminnassamme. Ylläpidämme arvoja niitä tarkkailemalla, sekä niihin puuttumalla jos niitä rikotaan. Tämän lisäksi olemme ottaneet käytäntöön palkitsemisen. Jokaisen sprintin lopussa palkitaan yksi Bluumilainen, joka on esimerkillisesti hoitanut osansa tiimissä. Esimerkillinen toiminta pohjautuu arvoihimme. Palkitseminen on tehokas tapa osoittaa arvostusta hyvästä sitoutumisesta ja samalla kannustaa muita tiimin jäseniä toimimaan arvojemme mukaisesti.  

Rohkeasti luottaminen

Kirjassa käsitellään rohkeutta ja luottamusta johtajuudessa. Brown kannustaa johtajia luottamaan itseensä, muihin sekä prosessiin. On itsesään selvää, että luottamus on keskeinen tekijä hyvin toimivassa tiimissä. Sen rakentamiseen tarvitaan haavoittuvuutta, avoimuutta ja rehellisyyttä. Brown kertoo, että: ”luottamus ansaitaan pienissä hetkissä, pienillä asioilla”. Tiimiakatemialla se on juuri sitä. Luottamus vaatii aikaa ja johdonmukaista toimintaa ja se syntyy vähitellen.

  • Kokeileminen ja oppiminen: Rohkeaa luottamista itseensä tarvitaan uusien asioiden kokeilussa ja oppimisessa sekä mukavuusalueen ulkopuolelle menemisessä.
  • Kommunikaatio ja palautteenanto: Rohkeus auttaa ilmaisemaan mielipiteitä, kysymään kysymyksiä ja antamaan rakentavaa palautetta toisilleen. Avoin ja rehellinen kommunikaatio luo luottamusta.
  • Haasteiden kohtaaminen: Tiimissä sekä projekteissa kohdataan erilaisia haasteita, jotka vaativat rohkeutta ja luottamusta itseensä sekä tiimin jäseniin. Rohkeus auttaa ottamaan riskejä ja etsimään luovia ratkaisuja, joka edistää itseluottamusta.
  • Uusien ideoiden syntyminen: Rohkea ja luotettava ilmapiiri kannustaa tiimiläisiä jakamaan omia ideoitaan ja näkemyksiään avoimesti. Rohkeus kokeilla ja tuoda esiin erilaisia näkökumia edistää luovuutta ja innovaatioita.
  • Itsensä ylittäminen: Rohkeutta tarvitaan ylittämään omia rajoja ja asettamaan tavoitteita, joita ei aluksi uskoisikaan saavutettavan.

Nousemaan oppiminen

Rohkeiden johtajien tulee olla valmiita kohtaamaan haasteet, epävarmuudet ja vastoinkäymiset. Nousemaan oppiminen tarkoittaa kykyä nousta takaisin ylös epäonnistumisen tai vastoinkäymisen jälkeen ja oppia niistä. Suurin avain hyvään asenteeseen vaikeissa tilanteissa on, että on haavoittuvaisesti valmis hyväksymään epätäydellisyyttä. Ennen kaikkea nousemaan oppiminen on kykyä kasvaa ja kehittyä vastoinkäymisistä ja epäonnistumisista. Tätä taitoa tarvitaan ennen kaikkea johtamisessa, mutta tiimiakatemialla taitoa tarvitsevat jokainen. Epäonnistumiset, haasteet ja pettymykset ovat arkipäivää, sillä kokeilemme paljon uusia asioita, mutta niitä ei tarvitse onneksi yhteisössämme pelätä.

You May Also Like…

Sisältömarkkinoinnin työkalut

Luin kirjan "Sisältömarkkinoinnin työkalut", joka tarjoaa kattavan katsauksen sisältömarkkinoinnin maailmaan ja sen...

Suojattu: Sissimarkkinointi

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

NEVER split the difference

Oletko kyllästänyt neuvottelemaan tuntipalkoista ja lyhytaikaisista yhteistöistä Tiimiakatemialla? Jääkö sinuakin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti