Pura rutiinit atomeiksi

Kirjoittaja: Leevi Tanskanen

25 helmikuun, 2023

Lähdeteos: Pura rutiinit atomeiksi

Lähdeteoksen kirjoittaja: James Clear

Teoriapisteet: 2

Luin James Clearin kirjan ”pura rutiinit atomeiksi”. Kirja on erittäin inspiroiva ja sai minut pohtimaan omia rutiineja. Kirja tarjoaa uudenlaisia näkökulmia siitä, kuinka voimme itse parantaa elämäntapoja ja saavuttaa niin pienemmät kuin isommat tavoitteemme. Se tarjoaa myös paljon hyödyllisiä ohjeita ja harjoituksia, joita voi itse hyödyntää omaan elämäänsä. Kirjan myötä halusin lähteä pohtimaan rutiineja, joita minulla on ollut hankala ylläpitää, kuten ajoissa nukkumaan meneminen, säännöllinen salilla käyminen ja juokseminen. Lähdin hyödyntämään kirjan oppeja käymällä näitä rutiineja läpi ja kehittämällä niitä.

Ensimmäinen oppi kirjasta oli se, että jo hyvin pienillä päivittäisillä muutoksilla on isoja vaikutuksia pitkällä tähtäimellä. Esimerkiksi jos parantaa itseään joka päivä vain yhdellä prosentilla on vuoden päästä 37 kertaa parempi. Tietenkin on hyvin hankalaa parantaa itseään joka päivä prosentilla, kuitenkin on olemassa monia asioita, joita voi parantaa päivittäisessä tekemisessä.

Tätä ajattelutapaa aloinkin hyödyntämään ajoissa nukkumaan menemiseen. Lähdin liikkeelle tarkastelemalla päivittäistä toimintaani ja etsin keinoja, joilla voisin tehdä rutiinistani helpomman. Nopeasti löysinkin keinoja, jotka voisivat helpottaa tätä rutiinia, kuten juomalla kofeiinia vain aamulla, laittamalla puhelimen pois tunti ennen nukkumaan menoa, viettämällä aikaa luonnonvalossa etenkin aamuisin, pitämällä 5 minuutin hengitysharjoituksen iltaisin, sekä säännöllisen liikunnan avulla. Nämä pienet muutokset ovat helpottaneet aikaisin nukkumaan menemistä ja lisäksi olen huomannut merkittävää muutosta niin unenlaadussa kuin energiatasoissani. En tietenkään joka päivä onnistu toteuttamaan jokaista keinoa, mutta olen silti onnistunut saamaan hyviä tuloksia muuttamalla vain pieniä asioita.

Toinen tärkeä oppi kirjasta oli keskittyminen systeemeihin, eikä tavoitteisiin. Tämä tarkoittaa, että lopputulokseen keskittymisen sijasta, keskittyy tekemään jatkuvia parannuksia päivittäisiin rutiineihin, jotka vievät kohti päämäärää. Kirjassa oli hyvä lause tästä ”Et nouse saavutettujen tavoitteidesi tasolle. Tiput systeemiesi tasolle.” Tämä auttoi minua ymmärtämään, että sen sijasta, että asetan itselleni kovia tavoitteita, minun kannattaisi keskittyä parempien systeemien muodostamiseen, jotka helpottavat tavoitteiden saavuttamista.

Salilla käyminen säännöllisesti on aina ollut minulle hankalaa, joten olen pyrkinyt hyödyntämään tuota oppia. Sen sijaan, että asettaisin itselleni tavoitteen käydä salilla 5 kertaa viikossa, olen pyrkinyt luomaan systeemin, jonka ansiosta pystyn käymään salilla säännöllisesti. Systeemin muodostamisen aloitin laittamalla kalenteriin ylös, milloin treenaan, missä treenaan ja mitä treenaan. Se on helpottanut salille lähtemisen kynnystä, sillä ei tarvitse esimerkiksi koulupäivän jälkeen miettimään minkälaisen treenin tekee, vaan se on valmiina toteutusta vailla. Muita keinoja on ollut laittaa treenivaatteet valmiiksi kassiin ja ruoan tekeminen etukäteen, jotta ei energian puutteen vuoksi jää salille meneminen välistä. Olen myös alkanut seuraamaan kehitystäni salilla, joka auttaa minua pysymään motivoituneena. Näiden keinojen avulla, olen pystynyt helpottamaan salille menemisen kynnystä ja pystynyt luomaan rutiinin käydä salilla.

Kolmas oppini kirjasta oli rutiinin tekeminen osaksi omaan identiteettiä. Tämä tarkoittaa, että identifioituu rutiiniin niin vahvasti, että se muuttuu osaksi itseään. Rutiinista tulee siis osa omaa elämäntapaa, jolloin siitä tulee pysyvämpi ja automaattisempi.

Itse olen pystynyt hyödyntämään tätä oppia säännöllisen juoksemisen kannalta. Mutta miten olen pystynyt tekemään juoksemisesta osan omaa identiteettiä? Ensiksi on hyvin tärkeää todistaa itselleen, olevansa juoksija. Se tapahtuu siten, että käy lenkillä ja tekee paljon toistoja. Tällä tavoin pystyy itselleen todistamaan olevansa juoksija, joka tulee vahvistamaan omaa identiteettiään. Toinen hyvä keino on pohtia juoksemisen motiiveja. Itselleni niitä ovat esimerkiksi stressin lievittäminen, sekä terveyden ja kunnon kohottaminen. Kolmas oma keinoni on ollut juoksun tekemisestä itselleen mahdollisimman mieluisaksi. Tähän auttaa varsinkin hyvät juoksukengät, hengittävät juoksuvaatteet ja laite, jolla voi seurata omaa matkaansa juoksun aikana. Kuitenkin näitä asioita tärkeämpää on, ettei jokaisesta juoksu lenkistään tee pelkästään suorittamista, vaan välillä voi juosta hieman hitaammin ja hiljalleen nostaa vauhtia, silloin kun se tuntuu hyvältä. Lisäksi lenkeille kannattaa varata kuunneltavaksi jotain mielekästä. Itse varaan lenkeille aina lemppari podcastini mukaan.

Yhteenvetona voisin sanoa, että rutiinien muodostamisessa tärkeintä on tiedostaa omat rutiinit ja se, mitä tekee päivittäin. Vain tiedostamalla omaa toimintaansa voi kehittää rutiineja ja sitä kautta itseään. Lisäksi säännöllinen tekeminen on avain pysyvien rutiinien kehittämiseen. Suosittelenkin lämpimästi James Clearin kirjan ”pura rutiinit atomeiksi” lukemista niille, keitä kiinnostaa uusien rutiinien muodostaminen ja huonoista rutiineista pois pääseminen.

You May Also Like…

Sinisen meren strategia

Valitsin tämän kirjan reflektoitavaksi seuraavana, sillä se on ollut paljon keskusteluissa Tiimiakatemialla. Sinisen...

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti