Puhelin soi öisin

Kirjoittaja: Wilma Estola

5 maaliskuun, 2024

Lähdeteos: Puhelin soi öisin

Lähdeteoksen kirjoittaja: Olli-Pekka Kallasvuo, Juhana Rossi

Teoriapisteet: 4

Olli-Pekka Kallasvuon, Puhelin soi öisin kirjassa keskitytään erityisesti hänen kokemuksiinsa Nokian toimitusjohtajana. Kirja tarjosi syvällisen katsauksen Kallasvuon johtamistyyliin ja kokemuksiin globaalin yrityksen huipulla. Kirja ei toki ainoastaan käsitellyt Nokiaa yrityksenä, vaan paneutui ennen kaikkea Kallasvuon henkilökohtaiseen uratarinaan johtajana. Kallasvuosta tuli Nokian juristi vain 27-vuotiaana, ja kymmenen vuotta siitä, hän oli jo johtokunnan jäsen. 

“Johtajuutta ei voi kiteyttää mihinkään iskulauseeseen” 

Golf-kentällä Olli-Pekka Kallasvuolta kysyttiin “Voitko antaa minulle neuvon, kuinka olla hyvä johtaja?”. Sattumanvaraisella porukalla pelattu kierros oli tullut päätökseen ja nuori mies oli kysynyt Kallasvuolta tuon kysymyksen. Kallasvuo oli hämmentynyt, miten mies osasi kysyä tuon kysymyksen häneltä, koska koko kierroksen he olivat jutelleet niitä näitä, ei mitään henkilökohtaista. Mies oli kuitenkin rohkaissut itseään kysymään Kallasvuolta tuon kysymyksen.  

Yksi keskeinen oppi, jonka Kallasvuo jakoi, on, ettei johtajuutta voi niputtaa yhteen iskulauseeseen. Jokaisen johtajan täytyy löytää oma tapansa johtaa ja pysyä uskollisena erityisesti itselleen. Epäaito johtaminen ja itsestään toista esittäminen voi nopeasti kuluttaa johtajan uskottavuutta. Kukaan ei voi olla täydellinen. Eikä ole edes olemassa yhtä tiettyä mallia, millainen on hyvä johtaja. Samalla tavalla olet ihminen niin johtajana kuin työntekijänä. Kaikki voivat epäonnistua ja kaikki ymmärtävät inhimillisiä virheitä. Nokialla haluttiin luoda yksi ainoa johtamismalli, jota johtajat käyttäisivät, mutta Kallasvuo vastusti tätä ja toivoi, että kaikki johtaisivat omalla tyylillään. Hän korosti jokaisen johtajan ainutlaatuisuutta ja oman tyylin löytämisen tärkeyttä.  

Johtajan on ansaittava työyhteisön kunnioitus, oli kyse sitten tiimistä tai kollegoista. Tämä voi tapahtua työpanoksen kautta tai rehellisyydellä eri tilanteissa. Kallasvuon omassa johtajuudessa reiluus ja kaikkien huomioiminen ovat olleet keskeisiä arvoja. Syksyllä luin Sara Parikan Itse tehty –kirjan, jossa mietittiin arvoja omaan elämään. Sanoisin, että johtajan minun arvoni olisivat samat kuin vaikuttajana tai sitten yksityishenkilönä. Kun “valitsen” arvoja haluan, että ne ovat minua ja pystyn työskentelemään toteuttaen ne. Johtajana arvostaisin myös reiluutta niin kuin Kallasvuokin. 

Koen itse tärkeäksi johtajan roolissa juuri omana itsenään johtamisen ja työskentelyn. Vanha kunnon kahvilalla haluan olla aito ja rehellinen johtaja, johon työntekijät voivat luottaa. Jos olisin johtajana joku muu mitä oikeasti olen, johtaminen olisi myös minulle itselle erittäin vaikeaa, poissulkematta sitä, että välit työntekijöihin ja ilmapiiri työyhteisössä olisivat varmasti huonot. 

Kirja antoi tarinallisuudestaan huolimatta paljon pohdittavaa myös omasta johtamisestani. Kallasvuon tarina ehkä jollain tapaa rohkaisee kehittämään itseään jatkuvasti ja uskomaan, että vaikka johtaminen ei aina ole helppoa, työn tekeminen oikeiden asioiden eteen tuo tulosta. Se korostaa myös tiimityön merkitystä ja johtajan roolia siinä. Tiiminä tärkeää on jatkuva kehittyminen ja toisilta oppiminen.  

You May Also Like…

Sisältömarkkinoinnin työkalut

Luin kirjan "Sisältömarkkinoinnin työkalut", joka tarjoaa kattavan katsauksen sisältömarkkinoinnin maailmaan ja sen...

Suojattu: Sissimarkkinointi

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

NEVER split the difference

Oletko kyllästänyt neuvottelemaan tuntipalkoista ja lyhytaikaisista yhteistöistä Tiimiakatemialla? Jääkö sinuakin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti