Pikkupomosta johtajaksi

Kirjoittaja: Annareetta Rautio

2 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Pikkupomosta johtajaksi

Lähdeteoksen kirjoittaja: Helena Kastikainen

Teoriapisteet: 2

Päädyin kuuntelemaan Helena Kastikaisen kirjan ”Pikkupomosta johtajaksi”, sillä olin kuullut hyviä asioita siitä sekä ihmisten tarinat ja elämänkerrallisuus inspiroi minua parhaiten. Lisäksi kirja pohjautuu nuoren naisen kasvutarinaan johtajana, josta koen, että voin ammentaa paljon oppia. Kirjan valinta olikin osuikin nappiin, sillä sain kirjasta hyvää draivia ja motivaatiota arkeeni sekä johtajuuden tutkiskeluun.

Kirjassa oli hyvää pohdintaa johtajuudesta ja kasvutarinasta, jonka jokainen johtaja käy urallaan läpi. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja täydelliseen johtajuuteenkaan ei voi syntyä, mutta kaikkea voi aina kehittää ja taitoja luoda. Olen viime aikoina pohtinut paljon yksin ja yhdessä johtajuuden merkitystä. Ajatusmaailmani tällä hetkellä johtajuutta kohtaan on sellainen, että johtajan päätehtäviä on toimia mahdollistajana. Johtajan ei pidä tehdä alaistensa töitä vaan toimia mahdollistajana työntekijöiden henkilökohtaisille kasvutarinoille ja antaa työkaluja, miten tulla paremmaksi joka päivä. Tässäkin asiassa kuitenkin tekeminen lähtee yksilöiden toiminnasta itsestään. Toki johtaja voi vaikuttaa työpaikan inspiroivuuteen, joka korreloituu hyvään ja laadukkaaseen tekemiseen. Hyvä johtajuus ei ole pakottamista ja käskemistä vaan ymmärrystä ja inspiroimista.

Et voi johtaa muita, jos et osaa johtaa itseäsi. Kaikki lähtee yksilön perustasta eli siitä, että osaat johtaa itseäsi ja miettiä työkaluja, jotka tukevat määrättyihin tavoitteisiin pääsyä. Minulla on ollut tässä henkilökohtaisesti parantamisen varaa varsinkin kirjapisteiden muodossa. Minulla on ollut monia rautoja tulessa koko syksyn ajan ja en ole saanut yhdistettyä kirjapisteiden tekoa arkeeni niin hyvin kuin aiemmin ajattelin. Minulla olikin pitkään näkökulma, että kirjapisteet ovat irrallinen osa opintoja eikä ne mahdu 40 tuntiini. Valmentajan ja tiimiliiderin kanssa käydyn yksärin jälkeen havahduin kuitenkin siihen, että projektien ja kirjojen tulisi kulkea käsi kädessä, että maksimaalinen hyöty olisi saavutettu. Kirjan ei tarvitse olla irtonainen osa arkea vaan esimerkiksi tapahtumaa tehdessä joku tapahtumien järjestämiseen liittyvä kirja voi antaa suuriakin oivalluksia ja hyötyjä.

”Kun riittävä valmistautuminen ja mahdollisuus kohtaavat, tuloksena on menestys.” Tämä lausahdus herätti minussa paljon ajatuksia. Olen ollut asiakastapaamisissa, joissa yrittäjät ovat kertoneet menestystarinastaan ja siitä, että sattumalla on ollut suuri merkitys onnistumisessa. Toki menestystarina vaatii paljon muutakin kuten esimerkiksi pitkiä työpäiviä, epävarmuuden kestämistä, oikeanlaisia ihmisiä sekä erottuvuustekijöitä, joiden kautta pääsee markkinoiden kärkeen. Riittävä valmistautuminen kätkee sisäänsä myös monia asioita. Riittävää valmistautumista varten tulee kerryttää tietoa, taitoa ja visualisointia. Riittävässä valmistautumisessa monessa kirjassa vastaan tullut visualisointi toimii hyvänä työkaluna. Kun mahdollisuus tulee kohdalle, on helpompi tarttua toimeen, kun on ennalta miettinyt, mitä tekisi jos tilaisuus tulisi vastaan.

”Vahva tiimi rakentuu monipuolista osaamisesta ja erilaisten vahvuuksien yhdistelemisestä.” Tämän asian olen ymmärtänyt nyt Akatemialla paremmin kuin koskaan. Olen ollut aina mukavuudenhaluinen ihminen ja olen työskennellyt paljon samanlaisten ihmisten kanssa kuin mitä olen itse. Akatemialla taas tiimi annetaan suoraan eikä sinulla ole siihen osaa eikä arpaa. Tämä on ehkä hienoimpia asioita koko konseptissa. Olen päässyt tekemään monenlaisten ihmisten kanssa töitä ja oppinut erilaisten ihmisten työskentelymalleista ja motivaatiotekijöistä. Uskon, että tällä on suuri merkitys tulevaisuudessa, että kokemusta löytyy ja yhteistyö sujuu, vaikka minkälaisten ihmisten kanssa. On myös sanottu, että johtajan ei tule osata kaikkea vaan taito on rakentaa ympärilleen tiimi, josta löytyy kaikki tarvittavat asiat kokonaisuuden onnistumiseksi.

”Itseopiskelun avulla ohituskaistalle uramaailmassa”

Kirjassa oli hyviä nostoja esimiestyöhön sekä omiin työntekijöihin suhtautumisesta. Kastikainen kertoo ajasta, jolloin hän lopetti työntekijöiden syyttelyn ja torumisen siitä, miksi yrityksellä ei mene hyvin. Hän tajusi viimein katsoa peiliin ja teki päätöksen alkaa kehittää omaa toimintaa, jotta hän pystyisi etenemään urallaan hyödyntäen itseään ja omaa tietopääomaa näin ollen myös parempi johtaja omille työntekijöilleen. Hän kävi tapaamassa yritysjohtajia, luki johtamisen kirjoista sekä sovelsi teoriaa käytäntöön. Tähän perustuu myös koko opinahjomme Tiimiakatemian toiminta. Emme näe välttämättä kaikkien tehtävien läpi hyötyjä, mitä asioilla oikeasti on. Meillä on kolme vuotta aikaa luoda itsellemme kilpailuetuja markkinoille, löytää mahdollisia työnantajia sekä kartuttaa ammattitaitoamme asiakastapaamisilla, kirjoilla ja näiden soveltamisella käytäntöön. Tämä tutkinto on oma ohituskaistamme ja jokainen voi yksilönä miettiä, haluaako sitä hyödyntää vai ei. Voimme luoda kilpailuetuja muihin samoja työpaikkoja hamuaviin ihmisiin vain toteuttamalla tutkintomme tavoitteita.

”Mieti keneltä otat vaikutteita.” Tästä oli kirjassa hyvää pohdintaa, sillä kaikki tällainen vaikuttaa siihen, miten oma ajattelumallisi tietyistä asioista muovautuu. Välillä pitää miettiä, ketä sosiaalisessa mediassa seuraa, ketä ihannoi ja minkälaisia uskomuksia heillä on. Edustaako he sinun näkökulmaasi vai onko näkökulmasi tietty sen takia, että olet seurannut heitä. Sosiaalisessa mediassakin olisi hyvä seurata heitä, joita ihannoit ja ketkä inspiroivat sinua. Tämä on myös keino vastaanottaa tietoa ja nähdä, miten joku muu tekee samat asiat. Parhaimmillaan muiden seuraaminen antaa sinulle omaa näkökantaa, miten asioita olisi hyvä hoitaa ja siitä saa kasvatettua myös omaa bisnestä.

Miksi johtajuus kiinnostaa?

Kirjaa lukiessani aloin havainnoimaan myös omaa ajatusmaailmaani johtajuudesta. Monet puhuvat, että johtajuus kiinnostaa, mutta miksi se oikeastaan kiinnostaa? Olen ihminen, joka syttyy muista ihmisistä ja koen, että muut ihmiset inspiroivat ja saavat minut loistamaan myös. Viime vuosien aikana olen alkanut huomaamaan kiinnostukseni johtajuuteen ja sen kehittämiseen. Olen vielä nuori ja minulla on massiivisesti opittavaa, mutta minulta löytyy johtajan tärkeimpiä taitoja. Itsensä kehittäminen halu. Haluan ottaa vastuuta ja haluan kasvaa ihmisenä mahdollisimman paljon. Haluan olla toimeenpaneva voima, joka vie tiimiä eteenpäin, kun junnataan paikoillaan. Monet asiat toistuvat johtajuudessa johtajasta huolimatta. Olen kuitenkin herännyt siihen, että mitään tiettyä mallia ei ole ja jokainen saa rakentaa oman johtamisfilosofian omien arvojen pohjalta. Tämä on hienoimpia asioita johtajuudessa. Johtajuutta ei voi opetella pelkästä kirjasta vaan sitä pitää päästä toteuttamaan. Ei ole olemassa mallia, joka olisi onnistumisen avain vaan täysin päinvastaisetkin johtamismallit voivat tuoda menestystä.

Usein organisaatioissa saattaa unohtaa sen, että johtajat ja esimiehetkin ovat vain ihmisiä. Inhimillisyys on mielestäni myös yksi johtajuuden kulmakivistä. Johtaja ei nykypäivänä ole enää pelkästään ihminen, joka toimii kulisseissa johtaen kokonaisuutta. On hienoa nähdä, kun johtajat antavat itsestään enemmän ja tuovat oman panoksensa myös yrityskulttuuriin. Jos yrityksen johto nähdään kaukaisena, se näkyy myös työn teossa. Saatetaan ajatella, että yksittäisillä työntekijöillä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa mihinkään, koska keskusteluyhteyttä johtoon ei oikeastaan ole. Siksi onkin tärkeää, että johtaja näyttää naamaansa työpaikalla ja näyttää, että olemme kaikki ihmisiä, jotkut vain korkeammassa asemassa organisaation näkökulmasta.

Kaiken kaikkiaan kirja oli mielenkiintoinen ja hyvin osuva minulle. Oli inspiroivaa kuulla Kastikaisen tarinaa ja kehitysaskelia, joita hän otti urallaan päästäkseen eteenpäin, kuinka ajattelumallit muuttuivat prosessin aikana sekä kuinka hukassa olevasta nuoresta naisesta löytyi kaikki potentiaali hyväksi johtajaksi, vaikka alku saattoi takuta. Haluan itse alkaa kiinnittää huomiota itseni johtamiseen, josta oli myös kirjassa paljon asiaa. Tämä on kaiken perusta. Haluan organisoida paremmin arkeani ja saada kaiken tehtyä ilman sitä, että kaikki jää viimeisille viikoille ennen deadlineja. Näin ollen luon pohjia myös työelämään ja kaikki sujuu paremmin siellä, kun etsin jo nyt minulle sopivat työkalut asian kuntoon laittamiseksi.

You May Also Like…

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti