Paranoidi optimisti

Kirjoittaja: Mikki Huttunen

4 syyskuun, 2022

Lähdeteos: Paranoidi optimisti - Näin johdin Nokiaa murroksessa

Lähdeteoksen kirjoittaja: Risto Sillasmaa, Catherine Fredman

Teoriapisteet: 3

Nokian yritystarina on kiehtonut jo minua useamman vuoden ajan, mutta en ole saanut aikaiseksi lukea muuta kuin satunnaisia artikkeleita harvojen haastattelujen kuuntelun lisäksi. Odotukset olivat siis korkealla tämän kirjan kohdalla, mitkä asiat aiheuttivat Nokian kaltaisen suuryrityksen putoamisen markkinajohtajan paikalta, mitä toimenpiteitä tehtiin sen estämiseksi sekä miten Nokian hallitus ja johtoryhmä reagoi tapahtumaan. Paranoidi optimisti tarkoittaa itse Sillasmaan mukaan sitä, kun yhdistetään valppaus ja aimo annos todellisuuden tajuista pelkoa optimistiseen tulevaisuuden asenteeseen. Kirja ja Sillasmaan näkemykset yrityksen johtamisesta yrittäjämäisellä otteella, sekä miten ja millaista yrityskulttuuria hän pyrki rakentamaan Nokialla johtokaudellaan inspiroivat tarkastelemaan omaa toimintaani tarkemmin. Oppeja ja koppeja tulevaisuutta varten tarttui takuuvarmasti.

Päällimmäisenä asiana kirjasta, sekä Sillasmaan johtamistavasta jäi vahva skenaarioajattelu, joka johdatti päätöksentekoa kiperissäkin paikoissa. Paranoidina optimistina Sillasmaa kävi läpi useita mahdollisia skenaarioita, ja miten tietyn skenaarion tapahtuessa hän pystyisi vastaamaan parhaimmalla, tilanteen sopivalla toimella. Tämä myös mahdollisti keskittymisen niin hyviin kuin huonoihin mahdollisiin tilanteisiin, sillä hänen keksittyänsä mitä täytyy tehdä epäedullisen tapahtuman sattuessa, hän pystyi myös keskittymään siihen, miten nostaa Nokia ahdingosta pois. Epätodellisiinkin tapahtumiin oli valmistauduttu, joten Sillasmaan Nokiaa ei ainakaan täysin ”housut nilkoissa” pystytty yllättämään. Ajatellessani itseäni johtajana, ja mitkä tilanteet ovat erityisen epämiellyttäviä johtaessa, on kun en ole perillä jostain asiasta ja se tulee yllättäen tapetille. Tästä syystä Sillasmaan johtamisstrategia resonoi erityisesti, haluan olla ajan tasalla, jotta voin miettiä toimia etukäteen. Täyttä valmiutta on tietenkin vaikea saavuttaa, ja jo perusteellinen valmius ja tietous vaatii jatkuvaa työtä.

Kirja oli mielenkiintoinen myös koska Sillasmaan yrittäjämäisestä johtajuudesta voi ottaa oppia myös pienet yritykset, vaikka hän johti suurta yritystä samoilla pääperiaatteilla. Kirjassa lueteltiinkin Yrittäjämäisen johtamisen kymmenen kohtaa.

  1. Vastuuntunto – välitä aidosti kaikesta.

Vastuuntunto tulee mielestäni tärkeän asian mukana, jos kokee tärkeäksi asian, oli se sitten työ tai harrastus, sen eteen tekee töitä ja on valmis kantamaan oman vastuun. Pyrin muistamaan tämän päivittäin tiimiakatemialla, sekä muistuttamaan muita siitä, miksi oma tiimiyritys ja päivittäinen tekeminen on tärkeää.

  • Tosi asioiden tunnustaminen.

Hyvistä, positiivisista asioista on luonnollisesti helpompi puhua, niissä aiheissa halutaan pysyä ja ne usein herättävät keskustelua. Vaikeat asiat tai negatiiviset uutiset tekevät tilanteesta epämiellyttävän ja ne halutaan usein joko käydä nopeasti läpi, tai jopa kokonaan sivuuttaa. Huonojen uutisten läpikäynti ja niihin reagointi mahdollisimman nopeasti on erittäin tärkeää tiimiyrityksen kannalta. Pyrin rakentamaan ilmapiiriä ja kulttuuria, jossa hyvät kuin huonot asiat tuodaan yhtä tehokkaasti tapetille.

  • Sinnikkyys ja resilienssi
  • Riskienhallinta

Riskit ovat usein välttämättömiä, jos haluaa menestyä, täytyy vain ottaa mahdollisimman harkittuja, fiksuja riskejä, sekä ajatella millaisia lopputulemia riskistä voi koitua.

  • Opinjano

Oikeanlaisella asenteella voi edetä pitkälle, virheitä sattuu jokaiselle mutta se, miten niihin reagoidaan, luo eron.

  • Herpaantumaton fokus

Tämän itse näkisin tärkeiden asioiden hahmottamisena sekä ajanhallinnan optimoimisena. Miten tehdä käytössä olevista tunneista mahdollisimman tehokkaita.

  • Katse taivaanrantaan
  • Mukavien ja arvostavien ihmisten tiimi

Luonnollisesti toisistaan välittävä tiimi on valmis tekemään enemmän töitä toistensa eteen.

  • Kysy miksi, älä mitä

Kyseenalaistaminen ja avoin keskustelu tuo lisää näkökulmia ja auttaa sitä kautta tekemään parempia ja laajemmin pohdittuja ratkaisuja. Opinjano sisältyy myös tähän, sillä on hyvä tietää, miksi asiat tehdään tietyllä tavalla.

  1. Älä lakkaa unelmoimasta.

Kokemus kirjasta.

Kirja oli kokonaisuudessaan mielenkiintoinen ja eteni suhteellisen nopeasti, vaikka kuunneltavaa olikin paljon. Pyrin myös kirjaa kuunnellessa reflektoida Sillasmaan kokemusten kautta myös tiimiyritystä, jossa itse olen jäsenenä sekä omia toimiani sen sisällä.

You May Also Like…

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti