Oma voittamisen anatomia

Kirjoittaja: Eetu Hemiä

24 helmikuun, 2023

Lähdeteos: Oskari Saari - Aki Hintsa, Voittamisen anatomia

Lähdeteoksen kirjoittaja: Oskari Saari

Teoriapisteet: 0

Ensimmäinen lukemani kirja oli Oskari Saari – Aki Hintsa, Voittamisen anatomia. Valitsin kirjan alun perin sen takia, että tiesin entuudestaan Aki Hintsan olleen paljon tekemisissä Formula 1:ssä, joiden suuri fani olen ollut jo monta vuotta. Pian lukemisen aloittamisen jälkeen innostuin kirjasta en niinkään formuloiden vuoksi, vaan sen vuoksi, että Hintsan tarina ja hänen itse huomanneensa asiat olivat äärimmäisen kiinnostavia ja aloin heti hahmottamaan itseni käyttämässä niitä omassa elämässäni.

Omassa elämässä minulle tärkeintä on aina ollut oma terveys. Olen huomannut itsessäni semmoisen piirteen, joka yliajattelee kaikki pienetkin oireet mitä koen. Esimerkiksi, jos huomaan, että päätäni särkee normaalia kauemman, niin ensimmäisenä mieleeni tulee, että onko minulla nyt päässä joku kasvain tai aivoverenvuoto. Tietysti kun rupean järjen kanssa miettimään asiaa, niin tajuan, että olen jälleen yliajatellut oireet. Voisin ymmärtää itseäni tässä asiassa, jos vaikka jollain perheenjäsenellä tai tutulla olisi joskus huomattu jokin sairaus tai kasvain yms. mutta ei koskaan ole. Yritän jokapäiväisessä elämässäni pitää huolen siitä, että teen paljon asioita sen eteen, että minulla pysyy hyvä yleinen terveys. Kirjasta opin sekä arvostamaan ja olemaan kiitollinen omaan terveydentilaan, että myös tekemään sen eteen joka päivä asioita, jotta tilanne pysyy jatkossakin samanlaisena.

Aktiivisuus näkyy omassa arjessani vahvasti, valitsen aina kävellä joka paikkaan, käyn lenkeillä ja käyn salilla. Aktiivisuus auttaa tiimiyrittäjän arjessa mielettömästi. Vaikka asunkin hyvin lähellä Tiimiakatemiaa, kävely aamulla virkistää mieltä ja huomaan olevani heti aamusta virkeä. Edellisenä iltana tehty salitreeni tai juoksulenkki tuntuu seuraavana päivänä energiana kropassa ja mielessä. Minulle pitkä istumisaika ei myöskään sovi ja se saa minut tuntemaan itseni levottomaksi, jolloin ajatuksetkaan ei virtaa niin hyvin kuin haluisin. Tiimiakatemian treeneissä pitkään paikallaan istumista tulee paljon ja parasta olisi, jos kesken treenien mentäisiin ulos kävelemään ja saamaan veri kunnolla kiertämään.

Unen tärkeys tuodaan kirjassa monta kertaa esille. Asia, joka jäi isointen mieleen, oli se, että ihan sama millainen ihminen olet, niin tarvitset joka yö kahdeksan tuntia unta. Olen aina paheksunut ihmisiä, jotka kovasti väittävät, että ei itse tarvitse kuin kuusi tai viisi tuntia unta. Sosiaalisessa mediassa monet yrittäjät selittävät, että jos olet menestynyt businesshenkilö, sinulla ei ole aikaa nukkua kuin neljä tai viisi tuntia. Muutenkin ajattelutapa siitä, että ”kunnon yrittäjä” ei pidä vapaata, ei nuku, tekee töitä 20 tuntia päivässä, on mielestäni lapsellinen ja vastuuton. En voi itsekkään väittää, että nukkuisin joka yö kahdeksan tuntia mutta olen hyvin tietoinen siitä, kuinka tärkeää uni on jaksamisen ja tehokkuuden kannalta. Huomaan omassa jaksamisessani selvän eron jo siinä, että olen nukkunut seitsemän tunnin sijaan seitsemän ja puoli tuntia. Meidän tiimillä on treenit maanantai aamuisin 8.15 ja siellä usein tulee huomattua, että kaikki eivät ole nukkuneet tarpeeksi ja ilmapiiri on hieman väsähtänyt ja juttu ei luista niin hyvin kuin se parhaimmillaan voisi. Mietin, että jos treenit olisi iltapäivisin, niin olisiko dialogi sujuvampaa ja aktiivisempaa vai päinvastoin vieläkin väsyneempää ja takkuista, jos huonosti nukuttujen öiden päälle laitetaan vielä puolipäivää töitä.

Olen surkea esimerkki siitä, millaista ravintoa kuuluisi päivän tai viikon aikana syödä. Kirjassa annettiin hyvin yksityiskohtaista tietoa ravintojen haitoista ja hyödyistä mutta yksi asia, joka jäi mieleen oli 80–20 ruokailumalli. 80 % ajasta syö terveellisesti ja järkevästi, ja 20% ajasta ottaa ruoan suhteen rennosti. Pidän tästä mallista, sillä se ei ole samanlainen kuin usein sosiaalisessa mediassa esiin tulevat ruokailumallit, jotka on viety epärealistiseksi siinä suhteessa, että koskaan ei saisi syödä mitään herkkuja tai epäterveellistä. Elämä ylipäätänsä ei ole minusta elämää, jos aina on seurattava tiukkoja sääntöjä eikä koskaan saisi nauttia asioista.

Alkoholia en ole koskaan tykännyt juoda humalan haun perässä. Toisaalta minulla on ollut tapana ottaa myöhään illalla joko lasi viskiä tai lasi viiniä. Kirjaa lukiessani olin jopa ylpeä itsestäni, kun kerrottiin terveyshaitoista humalan hakuisesta juomisesta ja siihen liittyvistä muista ongelmista, kuten lyhyistä yöunista. Ylpeys loppui, kun kirjassa mainittiin pienet alkoholiannokset myöhään illalla ja niiden suuri negatiivinen vaikutus yöunien laatuun. Olen itsekin huomannut tämän haitan mutta ollut liian välinpitämätön tehdäkseni muutoksen tapoihin. Juuri edellisenä iltana tätä kirjoittaessani, otin lasillisen…

Tärkein asia jaksamisen kannalta on henkinen hyvin vointi ja henkinen energia. Ilman näitä et voi tehdä töitä täydellä teholla. Tunnen, että oma henkinen energia on hyvällä tasolla ja saan ylläpidettyä sitä esimerkiksi tyttöystävän, ystävien ja harrastusten kautta. Ihmissuhteiden ylläpidon tärkeys tuodaan kirjassa usein esille yhtenä tärkeimpänä asiana ihmisen jaksamisen ja uran rakentamisen kannalta. On ihmisellä, kuinka kiire tahansa, aina pitää löytää tarpeeksi aikaa itselleen tärkeille ihmisille. Kirjaan haastateltujen Formula 1 kuskien kesken monella on tullut sama ongelma vastaan; ihmissuhteiden ylläpito uran kehittymisen rinnalla. Hintsan tavat saada kuskit ymmärtämään oman tilanteensa ihmissuhteiden suhteen olivat kiinnostavia ja tehokkaita.

Kirjassa Hintsa esittää kuuluisan menestyksen ympyränsä, jonka hän on kehittänyt uransa kokemusten kautta. Hän kutsuu tätä menetelmää ihmisen Coreksi. Core-ympyrän sisältä löytyy tärkeimpänä asiaan sitoutuminen. Sitoutuminen tehtyyn asiaan on omastakin mielestä todella tärkeä, sillä jos se ei merkitse tekijälle mitään, niin eihän siitä koskaan mitään tulekaan. Core-ympyrän ulommalta kaarelta löytyy seuraavat asiat; yleinen terveys, biomekaniikka, palautuminen, ravinto, fyysinen aktiivisuus, henkinen energia.

Näistä kerroinkin jo aiemmin. Kirjan luettua aloin lukemaan muiden ihmisten kirjoittamia pohdintoja kirjasta ja löysin yhden todella hyvän pointin, josta olen aivan samaa mieltä. Pointti oli, että kirjassa esitetyt Hintsan hyvinvointimallit ja keinot pitäisi implementoida perus- ja toisen asteenkoulujen opetussuunnitelmiin.

You May Also Like…

Sinisen meren strategia

Valitsin tämän kirjan reflektoitavaksi seuraavana, sillä se on ollut paljon keskusteluissa Tiimiakatemialla. Sinisen...

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti