Oivallus

Kirjoittaja: Mikhail Zaitsev

10 toukokuun, 2024

Lähdeteos: Oivallus

Lähdeteoksen kirjoittaja: Juha T. Hakala

Teoriapisteet: 2

Oivallus on kirja, jota en olisi itse ikinä valinnut luettavaksi. Kuitenkin sain tämän kirjan waltari palkintona, joten päätin lukea sen viimeisenä pakollisena kirjana opintoja varten.

Historia

Kirjassa puhuttiin historiasta, jonka me kaikki tunnemme. Newtonin päähän tippunut omena, arkhimedesin vesivahinko. Olemme kuulleet näitä tarinoita koulussa, mutta kirja käsittelee ne tästä oivaltamisen näkökulmasta, sillä nämähän ovat oivalluksen suurimmat tarinat.

Oivaltaminen, mitä se on. Oivaltamisen kirja kuvaa tilanteena, jolloin jokin ratkaisu vain ilmestyy päähän. Olet voinut etsiä ratkaisua vuosia, mutta se tulee outona hetkenä itsestään päähän ja silloin huudat heureka.

Kirjassa puhutaan siitä, että se voi olla aivomme 2 tason vuorovaikutusta. Ajattelemme asioita pitkiä aikoja, ja sitten aivomme tiedostomaton mieli vain löytävät ratkaisun siihen ja tuovat sen meidän tietoiselle mielelle. Eli aivot prosessoivat asiaa taustalla, ja sitten se mukamas vain tupsahtaa meille, vaikka oikeasti se on meidän työn tulos.

Kirjassa puhuttiin siitä, miten vaikeat aivot ovat ja että ”tiedämme aivoista kaiken, paitsi sen miten ne toimivat”. Tämä on mielenkiintoista, sillä emme tiedä vieläkään miten me itse toimimme ja esim miksi olemme tietoisia ja olemmeko edes.

Itse mielestäni oivallan asioita usein, ne ovat minun tilanteessa enemmänkin jotain luovan alan juttuja, tai kun en tiedä miten teen jotenkin asian blenderissä (3D softassa) ja käytän kymmeniä tunteja sen ratkaisemiseen ja sitten se vaan ilmestyy keskellä kävelyä, ennen nukkumaan menoa, tai suihkussa.

Tästä kirjassa puhutaan paljon, että oivallukset tapahtuvat useimmiten levon aikana siitä asiasta mitä olet ratkaisemassa. Aivot eivät kuitenkaan lepää, eivät oikeastaan ikinä. Eli jotta jokin oivallus tulisi, se vaatii lepoa.

Mielenkiintoista, että vähentämällä jonkin asian tekemistä voi saada enemmän aikaseksi.

Koitan tulevaisuudessa ottaa enemmä niitä hetkiä, jolloin en tee mitään. Haluasin enemmän alkaa käymään esim. viilussa porealtaassa lepäämässä, mutta olisihan se liian kallista.

Kuitenkin tykkään ideoida ja suurin osa ideoista tulee juuri levon aikana, joten niitä on varmasti järkevää lisätä.

Se on myös mahtavaa kun ratkaisee jonkun ongelman, mitä on pitkään miettinyt. Blenderissä työskentely on melkein kokonaan sitä ja sen takia siitä tykkään. En usko että blenderin voi oppia kokonaan, aina löytyy joku juttu, mitä et osaa. Ja se että sen oppii, vaatii aikaa. Mutta niin kuin kirjassa kerrottiin, välillä se oppiminen tapahtuu juuri silloin, kun et ole blenderin äärellä.

Tekoäly

Tottakai olen taas kirjoittamassa tekoälystä, miten muutenkaan. Mutta kirjassa käytiin sitäkin läpi. Kirjan mukaan tekoäly ei pysty oivaltamaan ja taas olen kirjailijan kanssa vähän eri mieltä. Viimeisimmistä tuloksista on se, miten tekoäly löysi proteiinin rakenteita, joita ennen oli mahdotonta löytää. Joo, ei se samanlaista oivaltamista kuin mitä me teemme ole. Kuitenkin tekoäly toimii melko samanlailla kuin meidän aivommekin, joten en tiedä miksi se että tekoäly prosessoi paljon informaatioita ja sitten heittää jotakin ulos ei ole oivaltamista, ja ihmisen avioissa sama asia on oivaltamista.

Ja eihän mekään esim mitään uutta pystytä luomaan, kaikki on vaan kerättyä dataa ja yhdistelmiä siitä. Se sama asia mitä AI:kin tekee. Katsotaan mihin tulevaisuuden vanha AI pystyy.

Tykkään tosi paljon lukea vanhempia kirjoja (ei siis kymmeniä vuosia vanhoja, vaan ihan muutaman vuoden) ja löytää niistä asioita, jotka eivät enää olekaan totta AI:hin liittyen. Uskon että tulevaisuudessa näitä huomioita tulee vain lisää.

Miksi välillä on tiedettävä vähemmän?

Joskus voi käydä myös niin että vähemmän tietävä oivaltaakin jotain. Se että pääset näkemään asiaa eri näkökulmasta voi auttaa oivaltamaan. Jos joku on tutkinut asiaa vuosia, hänelle voi tulla putkinäkö, johon voi auttaa se että katsoo asiaa laajemmin. 

Tämän takia meidän tiimitkin kasataan erilaisiksi, sillä yhdessä voi oivaltaa paremmin, kun eri kokemuksella varustetut ihmiset pohtivat asiaa yhdessä. 

Ja tätä vahvuutta varmasti pitäisi käyttää enemmänkin tiimissä.

You May Also Like…

YouTube Formula

I've been watching YouTube almost since the beginning. Crazy. The only problem is that I was too young and maybe...

Pikku Prinssi

Luemme koko ajan samoja kirjoja. Markkinointi, myynti, johtajuus, markkinointi, myynti, johtajuus… Alkaa tylsistyttää...

0 kommenttia

Lähetä kommentti