Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa

Kirjoittaja: Moona Lymi

8 marraskuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Kuusi tapaa saada ihmiset pitämään sinusta

  1. Ole aidosti kiinnostunut muista
  2. Hymyile
  3. Muista, että nimi on ihmiselle tärkein kaikilla kielillä
  4. Ole hyvä kuuntelija. Rohkaise muita puhumaan itsestään
  5. Puhu siitä mikä kiinnostaa toista
  6. Saa toinen tuntemaan itsensä tärkeäksi ja tee se vilpittömästi

Sain tästä osa-alueesta paljon irti. Olen kohtalaisen suuri persoona ja moni näistä keinoista ovat sellaisia, joissa minulla on vielä oppimista. Olen vasta nyt alkanut ajatella sitä, pitävätkö ihmiset minusta. Olen aina ajatellut, että jos eivät pidä, niin mitä se minua haittaa (joissain tilanteissa ajattelen edelleen näin). Olen kuitenkin kirjan myötä huomannut, että pystyn vaikuttamaan ihmisten mielipiteisiin hyvin pienilläkin keinoilla. Eniten haluan keskittyä kohtiin 4, 5 ja 6. Jokainen haluaa tuntea itsensä tärkeäksi ja varsinkin yrityksessämme osaksi tiimiä. Haluan omalla tekemiselläni vaikuttaa siihen, että jokainen tiimimme jäsen kokee itsensä tärkeäksi ja tietää, että muita kiinnostaa oppia tuntemaan juuri hänet. Uskon, että sisäistämällä nämä kuusi tapaa, pääsen varmasti siihen tulokseen.

 

Kaksitoista keinoa, joilla voitatte ihmiset oman ajatustapanne puolelle

  1. Ainoa keino väittelyn voittamiseksi on välttää sitä.
  2. Kunnioita toisen mielipidettä. Älä koskaan sano: ”Olet väärässä.”
  3. Jos olet väärässä, myönnä se heti ja painokkaasti.
  4. Aloita ystävällisesti.
  5. Saa toinen sanomaan ”kyllä, kyllä” heti alkuun.
  6. Anna toisen pitää huoli puhumisesta.
  7. Anna toisen tuntea, että idea on hänen.
  8. Yritä vilpittömästi katsella asioita toisen kannalta.
  9. Suhtaudu myötätuntoisesti toisen ajatuksiin ja toivomuksiin.
  10. Vetoa jalompiin vaikuttimiin.
  11. dramatisoi ideasi.
  12. Esitä haaste.

Tehokkain tapa saada ihminen tekemään jotain on saada hänet haluamaan tehdä jotain. Jos haluat saada ihmisen oman ajatustapasi puolelle, sinun täytyy saada hänet ymmärtämään minkä takia sinun ajatuksesi hyödyttää häntä. Tärkeintä on kuitenkin olla nolaamatta toista. Carnegie esittää luvussa useampia esimerkkejä siitä, kuinka toimia tilanteissa, joissa haluat saada ihmiset ajattelemaan kuin sinä. Mielestäni hän nostaa kirjassa hyviä esimerkkejä tämän lopputuloksen saavuttamiseen. Esimerkiksi työhaastattelussa on tärkeä tuoda esille se, miten sinä autat yritystä pääsemään tavoitteisiin ja miksi yrityksen on kannattavaa palkata juuri sinut. Ei kannata pauhata koko työhaastattelua siitä, miksi tämä työpaikka olisi täydellinen sinulle.

Me Tiimiakatemialla keskustelemme paljon ja päädymme usein tilanteisiin, joissa mielipiteet eroavat. Jos mielipiteet eroavat koska päämäärä on eri, on tilanne kinkkisempi. Jos kyseessä on kuitenkin samaa päämäärää kohti menevät erilaiset mielipiteet, koen Carnegien vinkeistä olevan paljonkin apua tiimissä toimiessa. Tarkoitus ei tietenkään ikinä ole manipuloida tiimikaveria ajattelemaan kuin sinä, mutta monesti tällaisessa tilanteessa ei edes enää kuunnella toisen pointteja tai ei vain yksinkertaisesti haluta olla väärässä. Tällaisiin tilanteisiin koen Carnegien vinkeistä olevan paljon apua. Kirjan luettuani olen pyrkinyt tällaisissa tilanteissa ensimmäiseksi tuomaan esiin sen, että oikeasti ymmärrän toisen kannan ja näen, miksi hän on sitä mieltä. Olen myös kirjan myötä oppinut välttämään sanaa mutta. Mutta käytännössä tekee kaikesta edellä mainitusta merkityksetöntä.

Eniten itselläni on työtä kohdissa 6 ja 9. Olen kova puhumaan ja kun minulla on asiaa tai mielipide enkä pysty puhumaan, se syö minua hitaasti sisältäpäin. Kehittymisen paikka, tiedän. Välillä minun on myös vaikea suhtautua myötätuntoisesti toisten mielipiteisiin ja ajatuksiin, jos ne tuntuvat mielestäni todella alkeellisesti pohdituilta tai siltä, etteivät ne tue tiimin yhteisiä tavoitteita ja päämääriä. Tästä syystä koen, että myös kohdassa 9 on työtä. Ajon keskittyä paremmin miettimään asioita toisen ihmisen näkökulmasta ja keskustelemaan rakentavammin.

 

Yhdeksän keinoa ihmisten muuttamiseksi loukkaamatta tai kaunaa herättämättä

  1. Aloita kiitoksella ja vilpittömällä arvonannolla.
  2. Kiinnitä huomio toisen virheisiin epäsuorasti.
  3. Puhu omista virheistä enne kuin arvostelet toista.
  4. Esitä kysymyksiä suorien käskyjen sijasta.
  5. Anna toisen säilyttää kasvonsa.
  6. Kiitä vähäisintäkin edistystä ja esitä kiitoksen sanoja aina kun edistymistä tapahtuu. ”Esitä hyväksymisesi lämpimästi ja jaa kiitoksia runsain käsin.”
  7. Anna toiselle hyvä maine ylläpidettäväksi.
  8. Käytä kannustusta. Saa virheen korjaaminen näyttämään helpolta.
  9. Saa toinen tekemään mieluusti se mitä haluat hänen tekevän.

Nämä keinot liittyvät paljon johtamiseen. On tärkeä oppia antamaan rakentavan palautteen lisäksi myös positiivista palautetta. Positiivista palautetta kyllä annetaan, mutta usein vain muutaman kerran vuodessa, kun sille on erikseen varattu aikaa. Positiivisen palautteen ja kiitoksen antamisen pitäisi olla arkipäivää. Kun annetaan kiitosta arkipäiväisessä elämässä, myös rakentavan palautteen vastaanottaminen on helpompaa. Olen jo ennen kirjan lukemista yrittänyt keskittyä positiivisen palautteen antamiseen, mutta vasta kirjan luettuani ymmärsin, kuinka moneen asiaan positiivinen palaute vaikuttaa ja kuinka paljon luottamusta se kasvattaa. Kun ihminen on tottunut saamaan sinulta positiivista palautetta ja olet avoin myös omista virheistäsi, ymmärtää rakentavan palautteen saaja, että et anna palautetta kiusallasi. Annat sitä, koska oikeasti haluat auttaa toista kehittymään.

Kohta 4 on valmentamista. Tiimiakatemialla valmentamisesta on tullut tuttu termi ja olen itse hyvin kiinnostunut valmentavasta johtajuudesta. Yleensä valmentamisella johtaja saa täytettyä myös kohdan 9. Kuinka paljon mukavampi on tehdä asioita, kun valmentaja saa sinut kysymyksillä itse tajuamaan, miksi asian tekeminen on järkevää ja kannattavaa. Monet isot tehtävät tuntuvat suurilta koettelemuksilta koska niitä ajatellaan sinulle käskettyinä pakkopullina. Kuinka paljon mukavampaa esimerkiksi kirjareflektioiden kirjoittaminen on, kun oikeasti ymmärtää hyödyn, jonka niistä itse saa?

 

Luin kirjan yhdessä viiden muun tiimiläiseni kanssa. Pele kertoi kuulleensa kirjasta paljon hyvää ja ehdotti sitä yhteiseksi luettavaksi. Täytyy sanoa, että olen todella tyytyväinen tähän kirjavalintaan. Kirja oli hyvin kirjoitettu. Se oli selkeä ja sisällöltään hyvin kattava. Itse päädyn usein kommunikoimaan ihmisten kanssa tunteet edellä, enkä niinkään mitään päämäärää kohti. Opin kirjasta paljon ja se jää varmasti sellaiseksi kirjaksi kirjahyllyssäni, jota selailen läpi koko elämäni. En yhtään ihmettele miksi tämä kirja on saanut niin paljon huomiota ympärilleen.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti