Miksi nukumme

Kirjoittaja: Lasse Helminen

14 tammikuun, 2021

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Minulle uni on ollut jo pitkään haasteellista. Valvon usein myöhään yöhön, koska en saa unta. Olen usein iltaisin malttamaton menemään nukkumaan, koska koen olevani tehokas iltaisin. Usein myös ajatukseni kulkee parhaiten silloin kun pitäisi nukkua. Nukahtaessani uni on aika tehokasta, mutta vaikeinta on nukahtaminen. Miksi nukumme – Unen voima-kirjan kirjoittaja Matthew Walker on psykologian ja neurotieteiden professori sekä unitutkija. Kirja kertoo unen tärkeydestä ja siitä, kuinka liian monet laiminlyövät nukkumistaan. Käyn reflektiossa läpi kirjan oppeja ja vertaan niitä omaan unidataani Oura -sormuksesta.

 

Kaksi kolmesta ihmisistä nukkuu liian vähän, ja unen keskiarvo on vain 6 ja puoli tuntia, vaikka määrän pitäisi olla 8 tuntia joka yöltä. Oura-sormuksen mukaan oma keskiarvoni unen kestosta yöltä on 6 tuntia ja 18 minuuttia, joka on huomattavasti liian vähän.

 

Ihmisen unirytmiin ja vireystasoon vaikuttaa kaksi päätekijää, sirkadiaanirytmi sekä adenosiini. Sirkadiaanirytmi tarkoittaa ihmisen sisäsyntyistä vuorokausirytmiä. Se aikatauluttaa milloin nukuttaa ja millon ei. Ihmisen luontainen sirkadiaanirytmi on noin 24 tuntia ja 15 minuuttia. Vuorokausirytmi kuitenkin pysyy, kun keho reagoi esimerkiksi auringonvaloon. Silloin tiedämme mikä aika päivästä on. Rytmi muodostuu myös siitä, milloin nukut ja syöt, sekä se vaikuttaa myös esimerkiksi ruoansulatukseen ja ruumiinlämpöön.

 

Adenosiini on unirytmiin ja uneliaisuuteen vaikuttava aivoissa syntyvä kemiallinen aine. Mitä pidempään ihminen pysyy valveilla, sitä uneliaammaksi ihminen tuntee itsensä, kun ainetta kertyy aivoihin enemmän. Adenosiini luo aivoihin nukkumista aiheuttavaa painetta, jolloin ihminen alkaa tuntea itsensä uneliaaksi. Kun aikuinen on saanut noin 8 tuntia unta, adenosiini puhdistuu pois. Jos ihminen ei kuitenkaan anna itselleen riittävästi unta, adenosiinitaso pysyy korkeana jatkuvasti, jolloin seuraa pitkää väsymystä. Tämän takia unirytmin tulisi olla tasainen ja aina tulisi nukkua vähintään 8 tuntia yössä.

 

Jatkuva liian vähäinen uni sekä heikko unenlaatu heikentää kehon immuunijärjestelmää ja altistaa erilaisille sairauksille. Walkerin mukaan on pystytty todistamaan, että heikko ja vähäinen uni voi johtaa muun muassa diabetekseen ja syöpään. Valvoessa usein syntyy myös näläntunnetta, joka voi johtaa painon nousuun. Vähäinen uni lisää myös riskejä liikenteessä liikkumiseen. Riittävällä unella on positiivista vaikutusta oppimiseen, loogiseen päättelykykyyn sekä muistiin.

 

Itse koen nukkuvani aika huonosti. Ostin sitä varten Oura-sormuksen, jolla sain korjattua uneni hetkellisesti lukemalla sormuksen antamaa dataa unenlaadustani. Walkerin mukaan ihmisistä 40 prosenttia on aamuvirkkuja, 30 prosenttia iltavirkkuja ja loput 30 prosenttia ovat siltä väliltä. Itse olen ehdottomasti iltavirkku. Niin kuin kerroin valvon usein myöhään ja teen asioita iltasin ja jopa öisin. Yöt saattavat mennä sängyssä miettiessä esimerkiksi, kuinka myyntiä voi lisätä tekemällä jonkun mainoskampanjan toisella tavalla tai kuinka jonkun osakkeen kurssi tulee muuttumaan lähiviikkoina. Aamuisin tykkään nukkua pitkään ja vapaapäivinä herään usein 10 ja 11 välissä.

 

Oura-sormuksen mukaan keskimääräinen nukahtamisaikani on 2.24 ja keskimääräinen heräämisaika 9.59. Keskimääräinen unen kesto on 6 tuntia ja 18 minuuttia. REM-unta saan keskimäärin 1 tunnin ja 12 minuuttia yössä, joka on 19 prosenttia unen kestosta. Walkerin mukaan sitä tulisi olla noin 20 prosenttia eli sitä on tarpeeksi. Syvää unta saan yössä keskimäärin 36 minuuttia, joka on vain 10 prosenttia unen kestosta. Tässä on huomattavasti parannettavaa, sillä määrän pitäisi olla noin 25 prosenttia. Loput 71 prosenttia on kevyttä unta, jota pitäisi olla noin 50 prosenttia. Sormuksen laskema yhteiskeskiarvo unen kestosta, tehokkuudesta, levollisuudesta, nukkumaanmeno ajasta, REM-unen ja syvän unen määrästä on vain 56 prosenttia. Olen siis todella huono nukkumaan ja voin todeta nyt reflektion ollessa valmis kello 3.35, että nyt olisi ehkä järkevä laittaa tietokone kiinni ja käydä nukkumaan.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti