Mentorointi 4.0

Lähdeteos: Mentorointi 4.0

Lähdeteoksen kirjoittaja: Päivi Kupias Matti Salo

Teoriapisteet: 3

Olen nykyään monesti ajatellut ottavani itselleni mentorin, sillä uskon, että mentorointi voisi auttaa minua kehittymään ammatillisesti ja henkilökohtaisesti. Olen seurannut sosiaalisessa mediassa muutamia henkilöitä, jotka ovat saaneet minut ajattelemaan mentoroinnin tärkeyttä. Uskon myös, että mentoroinnissa on paljon arvokasta tarjottavaa nuoremmille ammattilaisille, jotka tarvitsevat ohjausta ja tukea työelämässä.

Mentoroinnin peruslähtökohta on luottamuksellinen ja avoin vuorovaikutussuhde mentorin ja aktorin välillä. Tärkeintä mentoroinnissa on aktorin kehittyminen ja oppiminen, ja mentorin tehtävänä on tukea aktoria hänen tarpeissaan. Mentoroinnissa onnistumiseksi on tärkeää, että aktori on kehittymishaluinen ja avoin uusille ajatuksille ja ideoille. Uskon, että joillain voi olla haasteita kuunnella ulkopuolista henkilöä, joka käskee toimimaan tietyllä tavalla, mutta juuri siksi tuleekin hankkia itselle sopiva henkilö, johon luottaa ja kehen uskoo. Mentorin pitää mielestäni jollain tavalla olla sellainen henkilö, joksi itse haluaa muuttua tai jota ihailee jollain tapaa, se saa ainakin itseni motivoitumaan. Aktorin kehityshalu on erittäin tärkeä mentoroinnin onnistumisen kannalta. Kun aktori haluaa oppia ja kehittyä, hän on motivoitunut käyttämään mentorin kokemusta ja ohjausta hyödyksi. Tämä motivoi myös mentoria auttamaan aktoria saavuttamaan tavoitteensa. Jos aktori ei ole motivoitunut kehittymään, hän ei ehkä ota vastaan mentorin neuvoja ja ohjeita tai saattaa jopa vastustaa niitä. Tämä voi vaikeuttaa mentorin työtä ja hidastaa aktorin kehittymistä. Mentorin tehtävänä on auttaa aktoria löytämään oma potentiaalinsa ja kehittymään. Kuitenkin mentorointisuhteen onnistuminen vaatii molempien osapuolten panostusta ja yhteistyötä. Aktorin kehityshalu on tärkeä osa tätä yhteistyötä ja sitä, kuinka hyvin mentorointisuhteesta saadaan hyötyä irti.

Kun aloitin tiimiyrittäjänä, en tiennyt kaikkea, mitä se vaatisi. Vaikka olin hieman valmistautunut ja luulin tietäväni mitä yrittäjyys vaatii, sain pian huomata, että käytännön työssä oli paljon opittavaa. Alkuvaiheessa perehdytys oli tärkeää, jotta pääsin vauhtiin ja ymmärsin vaatimukset. Olenkin nyt miettinyt, että mentorointi voisi auttaa minua kehittymään akatemian jälkeen yrittäjänä pidemmällä aikavälillä. Nyt ymmärrän paremmin, että mentorointi on erinomainen tapa kehittyä yrittäjänä, sekä ihmisenä ylipäätään. Se antaa mahdollisuuden käsitellä oman työn haasteita ja oppia uusia näkökulmia. Samalla mentorointi auttaa pysymään motivoituneena ja tavoitteellisena mikä on minulle henkilökohtaisesti äärimmäisen tärkeää. Mentoroinnin roolit voivat kuitenkin olla epäselviä ja organisaatioiden toimintamallit voivat poiketa toisistaan, joten mentorointia on tärkeää mukauttaa organisaation tarpeisiin ja tavoitteisiin.

On tärkeää tiedostaa, että mentorointi ei korvaa laadukasta perehdytystä. Minä tiedän, että saan akatemialta hyvän perehdytyksen yrittäjyyteen, siksi olen ajatellut ottavani sellaisen vasta, kun pääsen vauhtiin yrittäjän polullani ja saan akatemian maaliin. Haluan panostaa mentorin ja minun väliseen suhteeseen mahdollisimman tehokkaasti. Kun perehdytysvaihe on ohi, mentorointi voi olla hyvä lisä, jolla voidaan käsitellä syvällisemmin omaa työtä ja sen kehittämistä. Mentorointi voi olla pitkäkestoista ja prosessimaista, joten se vaatii myös sitoutumista ja aikaa. Tiimiyrittäjänä tiedän, että ajan hallinta on tärkeää, mutta uskon silti, että mentorointi voi auttaa minua kehittymään yrittäjänä ja saavuttamaan tavoitteeni. Haluan varmistaa, että tulevaisuuden yritykseni kasvaa ja menestyy, ja olen valmis tekemään kaiken tarvittavan sen eteen.

Kirjan luettuani huomasin, että mentorointi voi olla hyvin erilaista riippuen siitä, millaista ohjausta aktori tarvitsee. Jos aktori tarvitsee apua tavoitteidensa selkiyttämisessä ja voimavarojen löytämisessä, niin coaching tai työnohjaus voivat olla parempi vaihtoehto. Toisaalta, jos aktori tarvitsee toimiala tai sisällöllistä osaamista, niin mentorointi voi olla erittäin hyödyllistä. Tämäkin saattaa riippua paljon mentorin osaamisesta. Mentori ja koutsi voi olla myös mielestäni sama henkilö. Mentorointi voi olla hyvin vuorovaikutteista ja dialogista, jossa molemmat osapuolet tuovat omia näkemyksiään ja ajatuksiaan esiin. Tämä voi auttaa aktoria kehittymään ja löytämään uusia ideoita ja ratkaisuja työhönsä. Koen välillä turhautumista, kun en osaa tehdä päätöstä asioissa niinä hetkinä toivoisin, että voisin soittaa jollekin joka tuntisi minut ja tietäisi mitkä minun tavoitteeni ovat, niin hän osaisi neuvoa minua oikeaan suuntaan, jotta se tukee minun tavoitteitani. Koen, että minun henkilökohtainen kuntosalivalmentajani on tietynlainen mentori minulle oman hyvinvoinnin ja kuntosalilla kehittymisen kannalta, koska saan häneltä paljon keskusteluista, joita hänen kanssaan käyn. Saan paljon uusia näkökantoja asioihin, joita en itse ole ajatellut.

Mentorin ei tarvitse olla valmentaja tai työnohjaaja, vaikka näistä koulutuksista voisi olla hyötyä mentoroinnin toteuttamisessa. Tärkeintä on, että mentorilla on omaa kokemusta ja osaamista, jonka hän voi jakaa aktorin hyödyksi. Olen aiemmin miettinyt paljon mentaali puolen valmentamista, koska tiedän, että olen henkisesti kykenevä olemaan vahva varsinkin fyysisissä suoritteissa ja onhan sitä oltu, vaikka minkälaisissa tilanteissa ja kaikesta ollaan selvitty ehjin nahoin. Haluaisin ainakin joskus tulevaisuudessa jakaa niitä voimia myös muille. Kun lähdin uudelleen kouluttautumaan, niin toisena vaihtoehtona minulla oli pt ja sitä kautta mentaali puolen valmennus, mutta päädyin Tiimiakatemialle. En kadu päätöstäni, mutta silti tunnen sisimmissäni, että se on vielä joskus tehtävä. Kirjaa lukiessa nousi ajatuksia näistä haaveista, mutta tällä hetkellä haluan keskittyä siihen mitä edessäni on eikä lähteä niin sanotusti poukkoilemaan tieltä. Katsotaan mitä tämän oven takana on ja lähdetään sitten uusiin seikkailuihin, jos silloin vielä tuntuu siltä.

Hyvä mentori saa myös itse paljon mentoroinnistaan, joskus se saattaa jopa yllättää. Mentorointihan on opettamista, ohjaamista, dialogia jostain aiheesta. Joku viisas on joskus sanonut, että paras tapa oppia on opettaa, mikä pätee varmasti. Opettamalla oppiminen on yksi keskeisin syy siihen, miksi olen nyt ja ennen tehnyt kuntosali ohjelmia ja neuvonut henkilöitä, jotka tarvitsevat apuani.

Hyvän mentorin 5 tärkeää kohtaa:

  1. Olla oma itsensä
  2. Ei pidä mustasukkaisesti kiinni tiedoistaan ja osaamisestaan
  3. Haluaa itsekin oppia
  4. Osaa astua myös sivuun
  5. On kärsivällinen

Kirjan luettuani ymmärrän mentoroinnin tärkeydestä ja siitä, mitä hyvä ja kehittävä mentorointisuhde pitää sisällään. Olen huomannut, että mentoroinnissa on tärkeää, että molemmat osapuolet haluavat oppia ja kehittyä. Mentorin kokemuksen hyödyntäminen on myös tärkeää ja mentoroinnin tavoitteet ja odotukset on sovittava yhdessä mentorin kanssa. Hyvä mentorointisuhde perustuu toimivaan ihmissuhteeseen, joka sisältää vastavuoroisuuden, luottamuksen ja keskinäisen arvostuksen. Tämä takaa sen, että toista halutaan kuunnella ja yhteistyö sujuu hyvin. Kirjassa korostettiin selkeiden pelisääntöjen ja roolien tärkeyttä mentorointi suhteessa. Tämä auttaa välttämään häiriötekijöitä, jotka voivat hankaloittaa yhteistyötä.

Kokonaisuutena olen ymmärtänyt, että mentorointisuhde on tärkeä osa kehittymistäni, oli kyseessä sitten opastava, valmentava tai dialoginen mentorointi. On tärkeää, että yhteistyö on avointa, keskinäistä ja kehittävää. Tämä antaa minulle hyvät valmiudet aloittamaan mentorointisuhteen ja hyödyntää mentoroinnista saamiani oppeja ja kokemuksia omassa elämässäni. Olen motivoitunut saavuttamaan täyden potentiaalini ja kirjan luettuani ajatus jonkinlaisesta mentorista vahvistui.

You May Also Like…

Suojattu: Analysoi ja voita

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti