Kehnot pomot ympärilläni

Kirjoittaja: Christian Kiviranta

29 marraskuun, 2023

Lähdeteos: Kehnot pomot ympärilläni

Lähdeteoksen kirjoittaja: Thomas Erikson

Teoriapisteet: 0

Thomas Eriksonin ”Kehnot pomot ympärilläni” käsittelee huonoa johtamista ja sen vaikutusta työntekijöihin. Kirjan viitekehyksenä käytetään DISA-mallia, joka jakaa ihmiset neljään ryhmään luontaisten taipumusten perusteella. Näitä eri luokkia kutsutaan eri väreillä, joita ovat punainen (hallitseva), keltainen (vaikuttava), vihreä (vakaa) ja sininen (tunnontarkka). DISA- mallin hyödyntäminen tiimityössä tekee johtamisesta ja johdettavana olemisesta helpompaa, kun ymmärrämme paremmin toistemme persoonallisuustyypit ja opimme kunnioittamaan erilaisia työskentelytapoja. Johtajana on tärkeää ymmärtää johdettaviensa tarpeet ja motivaationlähteet, jotta heitä voi johtaa paremmin. Samoin johtajan on olennaista ymmärtää omat taipumuksensa, jotta yhteistyö sujuu helpommin. On kuitenkin tärkeää muistaa, että tämäkään luokittelu ei ole niin yksiselitteinen, vaan kaikista ihmisistä löytyy kaikkia värejä. Siihen, mikä käytösmalli näkyy eniten, vaikuttaa esimerkiksi tilanne, ihmiset ja mielentila. Tästä huolimatta mallia voi käyttää omien käytösmallien, motivaation ja mieltymysten tarkasteluun.

Hallitseva johtaja

Hallitseva johtaja on ulospäinsuuntautunut ja tehtäväorientoitunut. Tämä tekee heistä itsevarmoja ja määrätietoisia. Tulosten saavuttaminen on heille kaikki kaikessa ja vaatimustaso johdettaville on asetettu korkealle. Punaiselle johtajalle tärkeämpää on se, että haluttu tavoite saavutetaan nopeasti, kuin se että kaikilla olisi hauskaa ja mukavaa työskentelyn parissa. Dominantti johtaja ottaa itse ohjat käsiin, eikä häntä tarvitse siihen erikseen pyytää. Tilanteen hallinta ja kontrollointi on tuttua hänelle lähestulkoon kaikissa tilanteissa. Kokemukseni mukaan ongelmaksi usein muodostuu se, että liian dominoiva johtaja ei ole kiinnostunut kuulemaan tai ymmärtämään vastakkaisia näkemyksiä. Näin ollen muiden mielipiteet tulee huomaamatta lytättyä. Luulen, että Steve Jobs on ollut luontaisilta taipumuksiltaan juuri tällainen hallitseva johtaja.

Vaikuttava johtaja

Vaikuttava johtaja on ulospäinsuuntautunut ja ihmisystävällinen. Hänen innokkuutensa on tarttuvaa ja energia on korkealla. Keltaisen vaikuttavuus luo turvallisen tilan johdettavilleen, jossa hyvä tekemisen meininki asetetaan etusijalle. Kuitenkin tuloksellisuus on tärkeää ja se näkyy kovana draivina asioiden tavoittelemisen suhteen. Tällaisen johtajan vahvuuksia ovat kyky ottaa kaikki huomioon ja tiimihengen luominen. Elämyksellisyys kuvaa heidän toimintaansa aika hyvin, ja syvempi paneutuminen Excel-taulukoihin on harvoin heidän intohimonsa. Verkostoituminen ja yhteyden luominen muihin tulee kuin itsestään keltaiselle johtajalle. Kova tekeminen kuitenkin saattaa johtaa siihen, että haalii itselleen liikaa projekteja eikä osaa tehdä yhtä asiaa kerrallaan. Sosiaalisesti vaikuttava johtaja olisi hyvä valinta ensimmäiselle tiimivuodelle!

Vakaa johtaja

Vakaa johtaja on sisäänpäin suuntautunut ja ihmisläheinen. Tällaisen johtajan toiminnassa korostuu rauhallisuus, varovaisuus ja huomaavaisuus. Vihreälle johtajalle on tärkeää, että kaikilla on asiat hyvin. Toiminnassa korostuu kompromissinhakuisuus ja konflikteja vältellään kuin ruttoa. Näin ollen vihreä johtaja ei välttämättä sano totuutta asiasta, vaan muotoilee sen siten, että kukaan ei loukkaantuisi. Harmonian tavoittelu saattaa johtaa siihen, että pinnan alle jää liiaksi asioita, joita ei käsitellä kunnolla. Se saattaa heikentää tiimihenkeä, vaikka vihreän johtajan ensisijaisia tavoitteita onkin juuri tiimihengen ylläpitäminen.

Tunnontarkka johtaja

Tunnontarkka johtaja on sisäänpäin suuntautunut ja tehtäväkeskeinen. Tarkkuus, järjestelmällisyys ja analyyttinen ajattelu on tyypillisiä piirteitä tällaiselle johtajalle. Huolellinen suunnittelu, tiedon kerääminen ja perusteltujen päätösten tekeminen on keskeinen osa sinisen johtajan johtamistyyliä. Järjestelmällisyys näkyy siinä, että pyrkimys on rationaaliseen toimintaan ja sääntöjen noudattamiseen. Toiminnassa korostuu siten ennakointi ja riskien minimointi. Turvallisuushakuisuus on samankaltaista kuin vihreällä johtajallakin. Keskittyminen kohdistuu ihmisten sijaan informaatioon ja sinisen johtajan heikkous voi usein olla asioiden viilaaminen ja perfektionismi.

Minä johtajana

Mitä ”värejä” minä tunnistan itsestäni? Erään DISA- analyysin mukaan minä olen enimmäkseen sininen johtaja ja ajattelen, että siinä on perää. Luontaisena taipumuksena minä olen analyyttinen, kiinnostunut syistä ja seurauksista, tunnollinen ja arvostan loogisuutta suuresti. Haluan välttää epävarmuutta ja epäonnistumisia ja se näkyy välillä välttelykäyttäytymisenä. Muiden voimakkaat tunnereaktiot saattavat yllättää minut, sillä tyypillisesti olen itse melko rauhallinen. Pystyn kuitenkin johtajana ymmärtämään erilaiset reaktiot ja olen halukas keskustelemaan asioiden herättämistä tunteista.

Punainen johtajuus näkyy minussa kunnianhimona ja vaativuutena, keskinkertaiseen on vaikea tyytyä. Vältän riippuvuussuhteita ja pyrin olemaan tehokas, mutta toisaalta minussa ei ole komentavaa puolta juuri ollenkaan. Kontrollointitaipumus näkyy pyrkimyksenä vaikuttaa asioiden etenemiseen ja tilanteen mukaan voi olla vaikea luottaa toisen tekemiseen. Nykyään myös otan asioita enemmän esille tiimin kesken ja se voi näyttäytyä punaisena johtajuutena.

Keltainen sosiaalinen johtajuus on näkynyt minussa vähiten, onhan se sinisen johtajan vastakohta tässä mallissa. Ehkä kuitenkin optimismi ja huomaavaisuus useimmissa tilanteissa näkyvät toiminnassani. Myös innostuneisuuteni joistakin asioista on korkea ja se voi olla tarttuvaa. Vihreä johtajuus ilmenee taipumuksena sovitella ja löytää kaikille sopiva ratkaisu asiaan. Olen myös hyvä kuuntelemaan, jos jollakulla on huolia ja voin tarjota siihen tukea.

You May Also Like…

Strateginen ajattelu

Strateginen ajattelu on näkemistä Huippumenestyksen taustalla on aina strategia. Mutta millaista on strateginen...

Suojattu: Johda tunneilmastoa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti