Karhuryhmä

Kirjoittaja: Alek Korpinen

12 tammikuun, 2021

Lähdeteos: Karhuryhmä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Harri Gustafsbergin ja Heidi Holmavuon

Teoriapisteet: 2

Kuulin kertomuksia kirjasta ”Karhuryhmä” ja mielenkiintoni heräsi heti tätä kirjaa kohti ja minun oli pakko aloittaa kuuntelemaan kirjaa. Harri Gustafsbergin ja Heidi Holmavuon teos kertoo Suomen poliisivoimien erityiskoulutetusta operatiivisestä yksiköstä, jota kutsutaan karhuryhmäksi. Karhuryhmässä ennen palvellut Harri Gustafsberg kertoo oman palvelusajan tapauksista ja opeista todella mielenkiintoisella tavalla. Kirjassa kuvatut tapahtumat ovat oikeita ja niitä ei kaunistella tai väritetä. Jokaiseen kertomukseen sisältyy idea, miksi oli tärkeää toimia juuri niin kuin toimittiin ja mitä oltaisiin voitu tehdä toisin että lopputulos olisi eri. Reflektoin kirjaa minulle tässä tilanteessa tärkeimpään aiheeseen, eli tiimiini Sawakeen. En avaa kirjan tarinoita sen enempää. Ne kannattaa itse lukea ja ihmetellä.

Karhuryhmän vastuu Suomessa

Karhuryhmän vastuu on toimia Suomen poliisivoimien erikoisyksikkönä. Ryhmällä on 24/7 valmius osallistua ja toimia vaativimmissa poliisitehtävissä ja operaatioissa. Ryhmä on varustettu maan koulutetuimmilla poliiseilla ja heillä on käytössään kattavimmat ja edistyneimmät työvälineet. Ryhmä kohtaa työssään paljon väkivaltaa, kuolemia ja haastavia tilanteita. Haastaviin tilanteisiin ei voi valmistauta mitenkään, tästä syystä ryhmään valittujen jäsenien on oltava niin fyysisiltä kuin ennen kaikkea henkisiltä ominaisuuksiltaan huippuyksilöitä.

Tiimi vai minä

Kirjassa sanotaan ”Huipputiimin toimintaperiaatteeseen kuuluu ymmärrys siitä, että aina on enemmän kyse meistä kuin minusta.” Tiimimme (Sawake) on useasti tilanteessa, kun mietitään yhdessä onko jonkun tekemisessä kyse vain hänestä vai koko tiimistä. Karhuryhmässä on aina toimittava tiimin eteen ja ajateltava jo ennen tapahtunutta koko tiimiä. Olenkin tajunnut että, olemme enää kaksi vuotta tiimi, jonka jälkeen jokainen on taas yksilö ja voi tehdä mitä lystää. Tämä on pistänyt minut ajattelemaan. Nyt kannattaisi laittaa koko tiimi tekemään yhteistä projektia ja miettimään tekemisissään koko tiimiä itsensä sijasta. Voimme jokainen tehdä omia juttujamme Akatemian jälkeen mutta emme saa enää tätä tiimiä kasaan. Voimme ja tietenkin meidän kannattaa käyttää tiimin vahvuuksia kuten kuvaamista projekteissa, mutta olisiko aika miettiä projekteja laajemmin. Miten saadaan koko tiimi mukaan ja tarjottua entistä parempia palveluita.

Tiimissämme on 15 henkilöä. Ei tule tilannetta, että jokainen olisi päässyt kaikkiin tavoitteisiin, niin yksilönä kuin tiiminä. Sanonta, ”tiimi on yhtä heikko, kuin sen heikoin lenkki”, pitää paikkaansa. Tämä hidastaa tiimimme kehitystä monella eri osa-alueella. Ei voi odottaa kaikilta tietenkään täydellisyyttä. Jokaisen tulisi kunnioittaa silti tiimiä sen verran, että edes yrittäisi parhaansa päästäkseen asetettuihin tavoitteisiin.

Tiimin keskeinen luottamus on avain toimivaan tiimiin. Kun tunnet ihmiset ja tiedät millaisia persoonia kukakin on ja millaisia puolia heistä löytyy, on paljon mukavampaa lähteä toimimaan yhdessä. Tiimi toimii, kun jokainen voi luottaa, että määrätyt työtehtävät tulevat tehtyä. Jos joitain konflikteja syntyy, on tilanteet keskusteltava läpi, ettei mitään jää kaihertamaan ja tiimin luottamus kärsii. Kirjan mukaan karhuryhmä käsittelee keskustelemalla tilanteet heti niiden loputtua ja viettävät paljon aikaa yhdessä, joka vahvistaa keskinäistä luottamusta. Tämä meillä onnistuu mielestäni todella hyvin. Puhumme asiat läpi vaikka vähän huutamiseksi menisi. Olemme viettäneet paljon aikaa tiimin kesken sekä tutustuneet toisiimme hyvin. Uskon että jatkossa vietämme aikaa yhdessä myös treenien ulkopuolella.

 

Alek Korpinen

Sawake.fi

You May Also Like…

Inspiroitunut

Inspiroituneena olen innostunut ja valmiina luomaan uutta. Näen, kuulen ja aistin uusia ideoita, kehitettävää tai...

VIHERPESUOPAS

Viherpesuopas - Jani Niipola, Antti Isokangas ja Riku Vassinen Löysin Nextorystä tänä vuonna (2022) julkaistun...

100 faktaa myynnistä

Toinen vuosi tiimiyrittäjänä tiimiakatemialla alkoi nyt syksyllä ja päätin ensimmäiseksi kirjaksi lukea Andrei...

0 kommenttia

Lähetä kommentti