Johtoryhmän käsikirja

Kirjoittaja: Pyry Pelli

4 syyskuun, 2023

Lähdeteos: Johtoryhmän käsikirja

Lähdeteoksen kirjoittaja: Mikko Luoma

Teoriapisteet: 2

Johtoryhmän käsikirja on kirja, josta olen kuullut hyvää ja nyt Elementian johtoryhmän jäsenenä vuonna 2023 ajattelin, että on korkea aika lukea tämä kirja. Meillä on vain yksi johtoryhmä, joten sen toimintaa on helpompi arvioida verrattuna isoihin organisaation, joissa on useita eri johtoryhmiä. Pyrin tässä reflektiossa hieman arvioimaan omasta näkökulmasta johtoryhmämme toimintaa tähän mennessä. 

Olemme tätä kirjoittaessa puolessa välissä taivaltamme nykyisellä jorylla. Kirja kuvaa johtoryhmän vaiheita seuraavanlaisesti: ”Forming, storming, norming, performing.” Olemme minusta vaiheessa norming. Jokainen meistä on tottunut roolinsa ja ainakin omat hommani teen rutiinilla. Minusta tuntuu, että homma on toiminut hyvin. Ainakin dialogi johtoryhmän sisällä on hyvää ja löydämme aina tosiamme miellyttävän ratkaisun. Eli kommunikaatio pelaa ja päätöksenteko kykyä löytyy.  Tähän saattaa hieman vaikuttaa se, että olen tuntenut osan jorymme jäsenistä jo usean vuoden ajan ja siksi ajattelemme monista asioista samalla tavalla. Hyvän johtoryhmänhän pitää kuittenkin olla monipuolinen jäseniltä pitää löytyä erilaisia taitoja ja näkökulmia. Tämän takia koen, että olemme välillä päätöksistä liian nopeasti yhtä mieltä ja emme ehkä ole katsoneet asiaa kaikista näkökulmista. 

Johtoryhmämme koko tuntuu välillä aika isolta. Verrattaessa ihmisten määrän tiimissämme johtoryhmä vie 1/4 koko tiimistä. Tuntuu, että samoihin tuloksiin riittäisi pienempikin johtoryhmä. Tällainen johtoryhmän rakenne on kuitenkin akatemialla aika vakio sillä useat tiimit käyttävät samoja jory rooleja eli: Tiimiliideri, talouspäällikkö, markkinointipäällikkö ja hyvinvointipäällikkö. Nyt kuitenkin viimeisen vuoden tiimit ovat ruvenneet tiputtamaan ja muokkaamaan johtoryhmän eri rooleja. Ehkä Elementiakin pärjäisi ensi vuonna pienemmällä jorylla.

Koen, että tämänlaisessa tiimissä johtoryhmän tehtävä on luoda hyvät olosuhteet jokaiselle menestykseen niin yrittäjänä Elementiassa kuin oppilaana tiimiakatemialla. Haluamme jorylla ohjata Elementiaa kehityksen ja menestymisen polulle. Konkreettisesti tämä on tarkoittanut strategiamme määrittämistä, tavoitteiden asettamista, yrityskulttuurin edistämistä ja kaikkea muuta asiaan kuuluvaa. Nämä edellä mainitut asiat ovat niitä, jotka ovat näkyneet työskentelyssämme eniten. On kuitenkin vielä liian aikaista sanoa, olemmeko päässeet tavoitteisiimme. Välillä toivoisinkin, että saisimme toiminnastamme enemmän palautetta. 

Oma roolini Elementian talouspäällikkönä on pitkälti yksin procountorin ja excelin pyörittelyä, eikä se mitenkään suuremmin arjessa näy muille. Koska olemme kuitenkin kaikki koulussa vielä, pyrin olemaan itse valmentavaa johtajatyyppiä. Tavoitteeni on opettaa muille elementialaisille mahdollisimman paljon taloudesta. Tämä vähentää osittain ehkä minun omaakin työmääräni, sillä on vähemmän kysymyksiä mihin vastata. Tärkeintä kuitenkin on, että koen talousosaamisen olevan keskeinen asia tradenomin tutkintoa. Oma johtamisen kokemus on kuitenkin vielä verrattaan vähäistä ja uskon jatkuvaan kehitykseen. Koen siis, että minulla on johtamisessa vielä kehitettävää ja kehitys ei koskaan lopu.

Aikaisemmin tekstin alussa mainitsin, että johtoryhmämme on vaiheessa norming eli tavallaan rutiininomaisessa toiminnassa. Miten siis kehittyisimme ja pääsisimme performing tasolle?  Kirjassa kerrotaan monia tapoja, miten johtoryhmä yksilöiden toimintaa voi kehittää esim. Johtamisvalmennukset, roolipelit ja- harjoitukset, tehtävänlaajennukset, projektit, sijaisuudet ja seuraaminen. Nämä ovat pieni osa niistä asioista, jotka parantavat yksilön valmiuksia toimia johtoryhmässä pätevämpänä jäsenenä. Johtoryhmän kehitykseen kuuluu aina yksilön kehitys, mutta kokonaisuuttakin voidaan kehittää vain yhdessä toimimalla. Johtoryhmän on hyvä arvioida kriittisesti omaa toimintaa, mutta vain subjektiivinen näkökulma ei yleensä riitä tarvitsemme myös objektiivista näkökulmaa muilta tiimiläisiltä. Johtoryhmämme voi luoda oman polun kehitykseen oman ja muiden arvioinnin mukaan. Näin kehitämme toiminnassamme oikeita asioita. Loppuvuonna ainakin toivon, että tavoitteemme on koittaa päästä parhaalle tasolle, nyt kun perusasiat jokaisen omassa tehtävässä alkavat olemaan hallussa ja olemme puolessa välissä matkaamme.

You May Also Like…

Ilmiön kaava

Miten ilmiö oikein rakennetaan ja miksi ilmiö on trendi juuri nyt? Sosiaalisessa mediassa tuotteesta on nykypäivänä...

Bisnesantropologia

Mikko Leskelän ”Bisnesantropologia” on kirja, joka sukeltaa syvälle ihmistieteiden maailmaan ja niiden soveltamiseen...

Sisältömarkkinoinnin työkalut

Luin kirjan "Sisältömarkkinoinnin työkalut", joka tarjoaa kattavan katsauksen sisältömarkkinoinnin maailmaan ja sen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti