Johtajuuden ristiriidat

Lähdeteos: Johtajuuden ristiriidat

Lähdeteoksen kirjoittaja: Alf Rehn

Teoriapisteet: 2

                                                                                                                 

Johtamisen koulutusohjelmaa varten piti lukea kirja johtamisesta. Päätinkin ottaa tämän kirjan kartuttamaan lukukokemusta johtamisen väitteistä. Tutut sanoivat akatemialla, että kirja on jotenkin vaisu ja täynnä itsestään selvyyksiä. Ja toiset sanoivat kirjaa loistavaksi. Sillä se syventyy johtamisen eri tilanteisiin ja erilaisten johtajien käyttäytymiseen. Toki kirjassa puhutaan paljon tilannetajusta ja tunteiden käsittelystä erilaisten ihmisten keskellä. Tämä herätti viimeistään mielenkiinnon kirjaa kohtaan, sillä olenkin tätä miettinyt omien esimiehien kohdalla monia kertoja.

Kirjan alku olikin tosi kliseinen ja omastakin mielestä itsestään selvä ja pystyin heti mainitsemaan esimerkki tilanteita oman työkokemuksen pohjalta. Tässä hetkessä kirja alkoi tuntua väärältä ratkaisulta ja jätin sen hetkeksi taakseni. Sain kuitenkin hyvän vinkin tämän kirjan kuuntelemiseen. Pidä taukoja ja mieti kirjan sanomaa syvällisemmin. Ja näin pääsinkin kirjassa taas eteenpäin.

Johtaminen

Johtamista on niin monta kuin on ihmistäkin. Onko oikeaa tai väärää johtamista? Milloin voit kutsua itseäsi hyväksi johtajaksi? Millainen johtaja sinä olet? Paljon on kysymyksiä liittyen johtamiseen ja niin paljon on myös erilaisia vastauksia.

Mielestäni hyvä johtaja ei anna suoria vastauksia, vaan esittää avoimia kysymyksiä, joilla antaa työntekijälle vastuun ajatella ratkaisua itse. Tämä vaikuttaa suoraan johtajan jakamaan luottamukseen alaistansa kohtaan. Silloin johtaja ohjailee sinua oikeaan suuntaan, omien asettamiensa rajojen sisällä. Tästä minulla on muutamakin esimerkki, mutta kirjoitanpa tähän yhden.
Olen jo jonkun aikaa ollut töissä tavarataloketjussa, jossa aikaisemmin oli paljon vapaampaa käyttää luovuutta tuotteiden esillepanoissa ja myyntiratkaisuissa. Joskus kausituotteiden esillepanoissa tuli haasteita ja lähdinkin kysymään neuvoa, miten pääsisin alulle tehtävässäni. Esimieheni katsoikin hetken tilannetta ja sanoin mitä sinä ostaisit ja halaisit nähdä ensimmäisessä hyllypäädyssä. Tämä oli minulle helppo kysymys, koska kalastuksesta kiinnostuneen tiesin heti mitä millaisen haluan osaston nähdä. Samassa hetkessä tajusin mitä juuri tapahtui. Tilanne oli pysynyt muuten samana, ainoastaan yksi avoin kysymys oli muuttanut tilanteen täysin ja sain tehtäväni suoritettua.

Tarvitseeko johtajan aina olla näkyvillä? Voiko hyvä johtaja olla näkymätön? Millaisissa tilanteissa hyvän johtajan tulisi näkyä? Taas muutama hyvä kysymys johtamisen tyyleihin. Itse en pidä koko ajan näkyvillä olevista johtajista, mielestäni siinä on melkein aina jotain esitystä ja teennäistä kuorta. Olen itse aika hiljainen ja tarkkaileva ihminen, mutta en ole koskaan jäänyt sanattomaksi. Tunnen kuitenkin sen, että pystyn johtamaan erilaisia tilanteita. Parhaiten toki sellaisissa tilanteissa, jotka ovat ennestään tuttuja tai olen aiheesta kiinnostunut. Kirjaa kuunnellessani hiljaisen johtajan yksi hyvä piirre ja samalla minun kehityskohtani on vaatiminen.

Omassa vastuutehtävässäni olen huomannut, kuinka vaikeaa on vaatia oikealla tavalla. Huomasin sen jo muutama vuosi sitten armeijassa, kun toimin ryhmänjohtajana. Siellä useat johtaja yrittivät vaatia muilta kovinkin rajuin keinoin, enkä itse näe huutamisen johtavan syvemmin mihinkään. Kukaan johtajana ei haluaisi olla aggressiivinen vaatija, koppava tai huutava. Kirja antoi hyvän neuvon. Hiljaisen johtajana vaatiminen on selkeä ohjeiden antaminen ja tavoitteiden selkeä esittäminen. Omassa toiminnassani huomaan selkeyden puuttuvan. Tarvittava jämäkkyys omassa vaatimisessa jää yleensä hiukan vajaaksi ja silloin tarvittavalta toimelta putoaa pohja. Sanomaani ei välttämättä oteta vakavasti, koska en ole vaatinut toivettani selkeästi.

Johtamien on jatkuvaa oppimista ja itsensä haastamista.

Voiko olla hyvä johtaja, jos ei ole koskaan joutunut hoitamaan vaikeita asioita?

Käytäntöön

Tulevaisuudessa aion tämän kirjan innoittamana perehtyä enemmän johtajuuden saloihin ja kuunnella kirjaa vielä uudestaan. Mielestäni tässä kirjassa on paljon hyvää asiaa ja paljon erilaisia tilanteita ja esimerkkejä johtamisen erilaisuuksista. Aionkin jatkossa keskittyä itseni johtamiseen ja pienien asioiden onnistumiseen. Koska pienien asioiden onnistumisesta pystytään rakentamaan iso kokonaisuus.

You May Also Like…

Sodankäynnin taito

Sunzin teos Sodankäynnin taito on antiikin kiinalainen mestariteos, joka tarjoaa kiehtovia näkemyksiä strategisesta...

0 kommenttia

Lähetä kommentti