Johtajuuden ristiriidat

Kirjoittaja: Jussi Craycroft

11 toukokuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Kirjasta sain ihan sikana irti. Paneuduin tällä kertaa kuunnellessa kaikkiin pieniinkin yksityiskohtiin. Toisin kuin aikaisemmat johtajuus kirjat jotka väittivät johtajuuden olevan hyvin yksinkertaista, tässä tuotiin esille vähän erilaista näkökulmaa.

Johtajuusmääritelmiä on noin 20 % enemmän kuin johtajia itsessään on, joka pitää varmasti paikkansa. Mikä nousi itselle esiin hyvin vahvasti on se, että jokainen johtaja on hyvin erilainen ja räätälöity juuri sellaiseksi kuin hänen tarvitsee olla. Kirjassa väitettiin, että johtajuus on ”paradoksi”, joka omasta mielestäni ei pidä paikkaansa. Vaikkakin johtajuus on varmasti välillä hyvin monimutkaista ja todella hankalaa, uskon, että oikeilla metodeilla siitä saa itselleen tehtyä helpompaa ei ehkä yksinkertaista, mutta helpompaa. Mikä on hyvä johtaja? Mielestäni hyvä johtaja voi olla jossain yrityksessä, mutta jos hänet sijoittaisi johonkin toiseen yritykseen johtajaksi ei välttämättä pärjäisikään niin hyvin.

Mitä ihan päällimmäisenä jäi mieleen johtajuuden ristiriidoista on se, että johtajuus on jokapäiväistä pienien asioiden hoitamista sekä läpinäkyvyyttä. Mitä sinä haluaisit omalta johtajaltasi? Koen ainakin itse, että oppisin johtajalta paljon työtehtävissäni jos hän olisi täysin läpinäkyvä toiminnallaan. Pitääkö johtajaa arvioida? Kaikkia johtajia varmasti kiinnostaisi tietää aika ajoin mitä alaisensa ovat hänen työnteostaan mieltä, jotta kehitys voisi olla jatkuvaa, uskon, että jokainen johtaja tarvitsee jonkinlaiset seurausmittarit kehittyäkseen omassa toiminnassaan.

Voiko johtajia olla useita? Jokaisessa yrityksessä on se yksi iso ”boss man”, mutta muut johtohahmot voivat korvata johtajan ”puitteita” jos niitä  on. Eli johtajana olisi hyvä varmasti pyrkiä palkkaamaan ympärilleen muita sellaisia henkilöitä joilla on erilaisia taitoja kuin johtajalla.

Johtajan on myös tietyllä tapaa oltava suoraselkäinen ja esimerkillinen. Ei saa esim. olla mitään olisi mukava jos tehtäisiin, vaan on sanottava suoraan mitä pitää tehdä. Kirjassa myös puhuttiin niin sanotuista hiljaisista ja voimakasäänisistä johtajista. Omasta mielestäni tämä palautuu taas siihen, että jokainen voi olla hyvä tai huono johtaja omalla tyylillään. Joissain yrityksissä se ei varmastikkaan toimi, mutta joissain varmasti toimii. On siis sopeuduttava omaan johtorooliinsa omalla persoonallisella tavallaan. Se kuinka johtaja näyttäytyy alaisilleen, kuinka heitä kohtelee, onko huumorintajuinen vai aina ”mulkku” on jokaisen johtajan omissa käsissä. Minulla itselläni oli postilla työskennellessäni sellainen pomo joka oli maanantaisin aina ”mulkku” ja loppuviikon heitti läppää ja sen sellaista. Onhan johtajilla varmasti myös paljon stressiä ja se varmasti purkautuu aika ajoin negatiivisesti alaisilleen.

Onko johtajan ulkonäöllä väliä? Kirjassa puhuttiin johtajan ulkonäöstä ja sen merkityksestä. Uskon, että jollain tapaa vaikuttaa monella tapaa johtajan ulkoiseen kuvaan minkä näköinen hän on, mutta sillä ei ole mitään tekemistä hänen työpanokseensa tai työntekoon.

 

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti