Johtajuuden Ristiriidat

Kirjoittaja: Nelli Koivula

1 joulukuun, 2023

Lähdeteos: Johtajuuden Ristiriidat

Lähdeteoksen kirjoittaja: Alf Rehn

Teoriapisteet: 1

Kun mietin syksyn lukusuunnitelmaani, halusin ottaa yhden johtajuuteen liittyvän kirjan ja päädyin Alf Rehnin kirjoittamaan Johtajuuden Ristiriidat. Minulla on tulossa projektipäällikön rooli Kahvila Myllytupa projektissa joten ajattelin, tämän hyödyttävän ja herättävän ajatuksia miten toimisin. Olen tiennyt ettei johtaminen ole ikinä helppoa tai yksinkertaista. Pitää mukautua niin paljon sen mukaan ketä johtaa. Johtajana on paljon ristiriitoja, johtaminen on nopeaa, mutta hidasta. Johtaminen on unelmointia mutta tekoja. Johtaminen on epäonnistumista ja onnistumista. Johtaminen on muuttuvaa ja pysyvää. Rehn painottaakin, että ongelma, mikä liittyy johtamisen erilaisiin määritelmiin on se, että niitä on aivan liikaa ja ihmiset uskovat vielä niihin. 

Itse en koe että sain tästä kirjasta hirveästi mitään uutta, omasta mielestäni nämä asiat on aika itsestään selviä eikä koske vain johtajuutta  vaan koko elämää. Kaikessa pitää olla kaikkea ei kukaan voi olla täydelllinen (paitsi mä). Tottakai kirja vaan enemmänkin vahvisti ajatuksia ja tietämistä mikä on aina ihan hyödyllistä, mutta uskon olevan paljon parempia johtajuus kirjoja kuin tämä. Yllätyin että tätä kirjaa oli kehuttu niin paljon.

Itse ajattelen johtamisen enemmänkin niin, että tottakai se on tuota kaikkea, mutta pääosin esimerkkinä olemista. Miten voit olettaa että alaisesi tekee jos et itsekkään tee? Itselläni ainakin tarttuu johtajan energia, jos hän on innoistava, tekevä ja ymmärtäväinen ja tykkäät näistä piirteistä niin alkaa itsekkin toimimaan niin. Jos taas pomo on passiivinen, ilkeä ja ei kannusta ollenkaan, myös työn taso laskee koska ei ole motivaattoria. Ainakin itse ajattelen näin. 

MILLAINEN JOHTAJA MINÄ OLEN? 

Olen usein miettinyt millainen johtaja haluaisin olla ja ketä voisi olla esimerkkejäni tässä ja olen keksinyt yhden vahvan esimerkin ja hän on Tommi Niemelä, pelicansin päävalmentaja. Vaikka hän onkin urheilujoukkueen valmentaja, mutta hänen tapa johtaa on innostava kannustava ja hyvän ilmapiirin ylläpitämistä. Samaan aikaan hän on kuitenkin napakka, vaativa, määrätietoinen ja pelaajat arvostavat ja kuuntelevat häntä.  Niinkun aikasemmin sanoin kun on esimerkillinen, saa myös arvostusta ilman sitä ei homma toimi omasta mielestäni. 

Se millainen johtajan olen tällä hetkellä on hyvin vaikea kysymys, en ole ottanut johtajarooleja hirveästi vaikka haluankin tulla paremmaksi siinä. Jos mietin vaikka tiimiliideri roolia, minulla ei ole mitään hinkua siihen vaikka haluisinkin olla tulvaisuudessa johtaja ja olenkin miettinyt usein, että miksi ei? Enkä ole vieläkään selkeetä vastausta pääni sisältä saanut, veikkaan että  teen omia juttujani sen verran paljon ja ne kiinnostavat  paljon enemmän kun muiden “paimentaminen”.  Haluan pystyä antaa kaikella 100% ja en tällä hetkellä koe pystyväni antaa esim. Liideri rooliin niin paljoa kun haluisin. Ja koska ei ole intoa niin ei ole motivaatiotakaan.

MUUTTUVAA JA PYSYVÄÄ

Johtaminen on muuttunut huomattavasti vuosien varrella. Enne se oli enemmän, että pomot sanoivat mitä tehdään ja heitä jopa vähän “pelättiin”, nykyään tämmöinen johtamis tyyli on harvinaista tai ei ainakaan kauhean toimivaa. Toisaalta tämäkin riippuu paikasta, armeijassa tämä on edelleen käytäntö ja ymmärrykseni mukaa toimii.  Itse ajattelen ainakin tuollaisen johtamistyylin olevan haitallinen ilmapiirille ja motivaatiolle. Vaikka tämäkin tyyli on niin

 sanotusti haudattu, silti koen että pomolla pitää olla auktoriteettiä eikä vain hyvä ystävä asemaa mutta tämäkin tulee mielestäni arvostuksen kautta. Vaikka kaavoihin ei kannata kangistua niin Rehn muistuttaa, että johtamiseen liittyy myös tiettyjä perusasioita, jotka eivät muutu. Esimerkiksi luottamus ja hyvä kommunikointi kuuluu hyvän johtajan perus elementteihin. Nykyään mielestäni arvostetaan paljon enemmän ilmapiiri johtamista kuin tulos johtamista.

MISTÄ TIETÄÄ ONKO HYVÄ JOHTAJA?

Miten mitata hyvää johtajuutta? Voiko sitä edes mitata? Nämä ovat aika vaikeita kysymyksiä, mihin kaikilla on erivastauksia. Itse näen hyvän johtajuuden mittareina muiden mielipiteet ja tuloksen. Jos sinua pidetään yleisesti hyvänä johtajana, varmasti teet jotain oikein. Tulos on taas vähän ristiriitainen, jotkut firmat voi takoa jäätävää tulosta, mutta ilmapiiri ei välttämättä ole kaikista parhain onhan silloinkin johtaja tehnyt jonkun osan oikein, mutta ei voi sanoa että olisi kokonaisvaltaisesti hyvä johtaja ainakaan mielestäni. Itse olen aika tulos orientoitunut, joten itsellä se vaikuttaa jonkun verran mielipiteeseen ja tuloksella en tarkoita perkkää rahallista vaan myös onko hommat hoidettu ajallaan ja hyvin. 

You May Also Like…

Tapojen voima

Jokaisella meillä on omat tapamme toimia, tuli se sitten arkiaskareisiin tai eri työtehtäviin. Tapojen voima on...

Strateginen ajattelu

Strateginen ajattelu on näkemistä Huippumenestyksen taustalla on aina strategia. Mutta millaista on strateginen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti