Johda tunteita

Kirjoittaja: Nella Manninen

23 marraskuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Johda tunteita oli ihanan kepoista luettavaa, joka herätti paljon ajatuksia. Kirjan alussa Camilla Tuominen esittää hyviä kysymyksiä, joita lähdin pohtimaan tarkemmin.

 

 Voinko töissä sanoa en tiedä?

 

Tämä sai minut miettimään voiko meidän tiimissämme sanoa en tiedä? Onko se hyväksyttävä vastaus? Pitäisikö kaikki tietää jo valmiiksi? Ainakin minusta tuntuu välillä vaikealle sanoa en tiedä. Tunnen itseni tyhmäksi ja petyn kun en osaa heti antaa oikeaa vastausta. Välillä myös soimaan itseäni, koska ajattelen, että minun pitäisi tietää vastaus jo valmiiksi. Hyvänä esimerkkinä on kysymykset, joita tiimini, esittää minulle taloudesta. Talousvastaavana haluan olla asioiden päällä, mutta välillä tulee kysymyksiä, joihin en osaa vastata. Onneksi olen oppinut, että aina voi vastata, että en tiedä, mutta minä selvitän. Se antaa kuvan, että minua kiinnostaa ja haluan nähdä vaivaa, että saan vastauksen selville. Silti tunnen epäonnistuvani työssäni enkä edes oikein tiedä mistä se johtuu. Me olemme kaikki täällä oppimassa, eikä kukaan voi tietää vastausta kaikkeen.

 

Voinko työpaikalla puhua muutakin kuin faktaa, voitko sen sijaan sanoa mitä tunnet?

 

Tiimissämme on paljon todella älykkäitä ihmisiä. Monet keräävät faktaa pohjaa kirjoista, youtubesta sekä dokumenteista. Itse taas kuuntelen paljon intuitiota ja tunteitani eikä minulta aina löydy faktapohjaista tietoa. Usein tuntuu, että meidät, jotka ajattelevat asioita tunteiden kautta jyrätään faktojen alle. Tilanne on kyllä kehittynyt ajan myötä ja ymmärrämme toisiamme paremmin nyt kun tunnemme toinen toisemme syvemmällä tasolla. Silti toivoisin, että tiimimme oppisi myös kuuntelemaan niin muiden kuin omia tuntemuksiaan paremmin. Faktaa on mielenkiintoista kuunnella ja opin paljon tiimiläistemme puheesta, mutta se ei ole ainut tapa johtaa keskustelua.

 

Saako työpaikallanne hullutella?

 

Meillä saa ja se on mahtavaa! Me nauramme paljon yhdessä ja hulluttelemme aika ajoin. Jotkut tiimimme jäsenet ovat enemmän heittäytyviä kuin toiset, mutta sovimme kaikki hyvin yhteen. Olisin huolissani, jos emme koskaan nauraisi yhdessä työpäivän aikana. Vaikka välillä on hyvä ottaa asiat vakavasti on yhtä tärkeää muistaa pitää hauskaa. Erityisesti pidän siitä, kuinka tiimimme osaa nauraa tekemillemme virheille. Esimerkiksi Petri case on meillä jo tunnettu kirosana ja joka kerta kun hänen nimensä mainitaan alkaa tiimistämme kuulumaan naurua ja läpän heittoa. Työpaikalla on tärkeä pitää yllä rentoa ilmapiiriä, joka luo meille tilan, jossa saamme vapaasti tuoda ideoitamme esille ja olla omia itseämme.

 

 

Luottamus

 

Luottamuksen rakentaminen vie aikaa. Meidän tiimissämme työskentelemme koko ajan luottamuksen eteen. Vietämme yhdessä virkkareita vapaa ajalla, jotta oppisimme tuntemaan toisemme muutenkin kuin vain työkavereina, heitämme läppää päivisin ja soittelemme puheluita iltaisin, joiden avulla vaihdamme kuulumisia. Luottamus vaikuttaa niin moneen asiaan kuten siihen, kehtaammeko kertoa villeimpiä ideoitamme tai sanoa rehellisesti tiimikaverille miltä meistä tuntuu, kun hän heitti kommentin mikä teki meille pahan mielen. Ilman luottamusta ei ole tiimiä. Jos en luottaisi tiimikavereihini minulla olisi turvaton olo. En uskaltaisi kertoa projekti ideoistani, koska pelkäisin, että ideani viedään tai niitä pidetään tyhmänä. En myöskään pystyisi olemaan täysi oma itseni.

 

Luottamusta tarvitsemme myös tiimissämme, jotta pienet ryhmät kuten projektiryhmät, hallitus ja JORY toimivat. Tiimin pitää pystyä luottamaan JORY:n, sillä sen jäsenet tekevät koko ajan päätöksiä tiimimme hyväksi. Lisäksi he vastaavat tiimin luottotehtävistä joiden avulla viemme tiimiä eteenpäin. On tärkeää, että muu tiimi luottaa siihen, että JORY sekä hallitus, että projektiryhmät osaavat tehdä oikeat päätökset, jotka ovat koko tiimin hyväksi.

 

Luottamuksen avulla uskallamme myös antaa rehellistä palautetta. Palaute on tärkeää se auttaa meitä kasvamaan yksilöinä. Palautetta ei kuitenkaan ole helppo antaa ja se vaatii luottamusta kummaltakin osapuolelta. Pitää luottaa siihen, että palautteen antaja antaa palautetta oikeista syistä ja siihen, että palaute on asiallista ja palautteenantaja taas pitää pystyä luottaman sen saajaan niin, että hän oikeasti kuuntele eikä pahastu palautteesta.  Luottamus vaikuttaa siis kaikkeen toimintaamme, siksi on tärkeää, että teemme töitä sen luomisen eteen joka päivä.

 

 

Turvallinen ilmapiiri

 

Mikä tekee parhaan tiimin? Psykologinen turvallisuus. Jos, et tunne olevasi tärkeä tiimille tai tunnet olosi epämukavaksi työpaikalla, sinun työpaikallasi ei ole psykologista turvallisuutta. Kun ihminen ei tunne oloaan turvalliseksi hän on yleensä hiljaa. Hiljaisuus = Pelko. Et uskalla tuoda ideoitasi esille tai puhua suoraan, koska pelkäät sitä mitä muut ajattelevat sinusta. Kun joudut koko ajan varomaan sanojasi sekä tekojasi kulutat energiasi aivan vääriin asioin. Psykologinen turvallisuus on kaikkein tärkeintä mitä työpaikallasi on. Ilman sitä mikään ei toimi.

 

Tunteemme tuovat meille tietoa ja energiaa. Tietoa siitä, mitä tunnemme ja ajattelemme tietyistä asioista tietyissä tilanteissa. Ne kertovat olemmeko peloissamme vai innoissamme, onko tilanne rento vai vakava. Tunteita pitää aina kuunnella. Tunteiden tuottama energia voi olla positiivista energiaa tai negatiivista energiaa, jota levität koko ajan ympärillesi. Jos hymyilet, hymy tarttuu muihinkin, jos taas olet nyrpeänä ja vihainen muitakin alkaa ärsyttää. Siksi on tärkeää, että kaikilla on hyvä ja turvallinen olo työpaikalla, koska se tarttuu muihin.

 

Kipu + sen tulkinta = kasvu. Me jokainen teemme henkistä kasvua ja kehitystä. Jokaisen ihmisen prosessi on erilainen. On tärkeää osata nimetä ja tunnistaa omia tunteita. Meillä on sekä sekundääri, että primääri tunteita. Primääritunteet syntyvät ulkoisten tekijöiden johdosta ja sekundääritunteet ovat tunteita, joissa omiin tunteisiin reagoidaan. Erilaisia tunteita tulee ja menee koko ajan ja se on enemmän kuin normaalia. Jotkut meistä ovat herkempiä ja jotkut vahvempia silti meiltä kaikilta löytyy tunteet. Tiimimme sisällä meidän pitää tarkkaa miettiä miten reagoimme toinen toistemme tekemisiin, sillä jokainen meistä tuntee eri lailla eri tilanteissa. On muistettava ottaa toisten tunteet huomioon ja huomioitava se, että he eivät välttämättä tunne samoin kuin sinä.

 

 

 

Parhaat vinkit

 

Tuominen antaa 50 vinkkiä kirjan lopussa poimin niistä mielestäni parhaimmat.

 

  1. Ota päivä haltuun hyvällä aamulla.

 

Herään aamuisin hyvissä ajoin, jotta minulle ei tule kiire ja ahdistuneisuuden tunne. Syön aamupalan, jotta nälkäkiukku ei iske ja teen kaikki muut aamurutiinini. Niin kuin jo sanoin omat tunteesi tarttuvat muihin, jos itse aloitat päivän hyvällä energialla, se tarttuu myös muihin. Aamut ovat mielestäni päivän parasta aikaa, tunne olevani niin energinen ja pystyn suoriutumaan parhaiten keskittymistä vaativista tehtävistä.

 

  1. Kerro ääneen mistä tykkäät ja mistä et.

 

Tiimimme on jo varmasti huomannut, että olen todella suora puheinen. Jos olen jostain eri mieltä, sanon sen, jos en tykkää jostain mitä toinen teki, sanon sen ja jos minulla on paha mieli, sanon myös sen ääneen. Minun mielestäni avoimuus ja suorapuheisuus ovat tärkeitä asioita. Asiat pitää tuoda esille silloin kun ollaan siinä hetkessä, eikä jälkeen päin kaverille marmattaen, kun et uskaltanut sanoa turhautumista suoraan sen aiheuttaneelle henkilölle. Mielestäni osa tiimiläisistämme osaa jo puhua suoraan ja toisilta se vaatii vielä vähän harjoittelua ja ymmärrän sen koska se ei aina ole helppoa. On tärkeää sanoa asiat, miten ne ovat niin kaikki tietää missä mennään.

 

  1. Pienet inhimilliset teot

 

Pienet inhimilliset teot kantavat pitkälle. Hymy, kehu tai kannustaminen antaa ihan uudenlaista energiaa päivään. Tässä koen tiimimme onnistuvan hyvin. Kehumme ja kannustamme toisiamme paljon sekä annamme kehuja. Usein saan tsemppi haleja tai kommentin siitä, kuinka on kiva, kun hymyilen niin paljon tai, että minulla on kiva paita päällä. Se tuo ihanan tunteen ja se ei vaadi paljoa sanoa jotain kivaa toiselle. On tärkeää muista kannustaa ihmisiä eteenpäin. Tiimiliiderinä alan nyt kannustamaan tiimiämme tarroilla. Petra kertoi tästä vahvarista ja mielestäni idea on ihana. Haluan, että tiimimme jäsenille jää näkyvä muisto onnistumisesta.

 

  1. Kiitä

 

Kiitosta kuulee liian harvoin. Aina olisi asioita mistä kiittää. Ymmärrän kyllä, että sitä ei myöskään saa sanoa liian usein sillä muuten se menettää merkityksensä, mutta kiitos sanana on hyvin tärkeä. Tiiminä meidän pitäisi kiittää tiimiläisiä onnistuneista projekteista, hyvistä kirja reflektioista, johtotehtävien suorittamisesta, vastuunkannosta ja vaikka mistä muusta. Kehuja ja kannustusta me kyllä osaamme antaa, mutta kiitoksen sanomisessa on vielä parannettavaa.

 

  1. Niputa ja listaa asiat

 

Itse unohtelen paljon asioita, joten minun pitää kirjoittaa aina kaikki ylös. Kavereillani menee hermot, kun puhelimeeni asettamani muistutukset hälyttävät koko ajan ja kalenterini on niin täynnä pieniä asioita, ettei sinne mahdu enää lisää kirjoitettavaa. Minulle on tärkeä saada asiat ylös ja tiettyyn järjestykseen se helpoitta minua saamaan asioista aikaiseksi. Joskus nojaudun jopa liikaa kalenteriini. Tiimimme Matias ei käytä kalenteria ollenkaan ja se ihmetyttää monia meistä, hän muistaa osan asioista, mutta välillä hän on myös aivan pihalla. Yritän koko ajan kertoa kalenterin hyvistä puolista muiden tiimimme tyttöjen kanssa, mutta ainakaan vielä hän ei ole ottanut neuvojamme kuuleviin korviinsa.

 

Lopuksi

 

Tykkäsin todella paljon tunteilla johtamisen kirjasta. Varsinkin nyt kun olen juuri tullut liideriksi kaikki johtamisen kirjat kiinnostavat minua ja haluan oppia koko ajan lisää. Tunteilla ei aina ole helppoa johtaa, mutta se on tärkeää. Kaikki lähtee itsestä, jos en pysty johtamaan itseäni tai omia tunteitani en myöskään pysty johtamaan muita. Nyt kuitenkin tuntuu sille, että pystyn johtamaan itseäni hyvin ja sitä kautta minulla on myös liiderinä annettavaa tiimillemme. Haluan tutustua vielä enemmän tiimiimme, jotta osaan johtaa heitä oikein. Osa on herkempiä, osa viisaampia ja osa johtaa itseensä paremmin kuin toiset. Tämä on hyvä haaste ja varmasti opin tämän vuoden aikana paljon itsestäni johtajana sekä tiimistämme. Kirjasta vien monia oppeja mukaani ja sain paljon ajateltavaa.

 

 

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti