How to Win Friends and Influence People – Dale Carnegien

Kirjoittaja: Onni Keinonen

10 joulukuun, 2023

Lähdeteos: How to Win Friends and Influence People

Lähdeteoksen kirjoittaja: Dale Carnegien

Teoriapisteet: 1

How to Win Friends and Influence People

Innostuin lukemaan kirjan, koska olin kuullut siitä tosi paljon hyvää. Luin Dale Carnegien kirjoittaman kirjan, Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa. Kirja herätti paljon hyviä ajatuksia hyvin konkreettisesti esitettynä, ja mielestäni jo pelkän otsikon luettuani tiesin pähkinänkuoressa, mistä kirja kertoo. Kirja toi paljon uusia ajatuksia siitä, miten saan ihmiset vakuutettua puolelleni esimerkiksi pitchaus, tai keskustelu- tilanteessa. Reflektiossa keskityn erityisesti siihen, miten saan vakuutettua toiset ihmiset ajattelemaan kanssanne samalla tavalla.

Olen melko usein pohtinut sitä, miksi jotkut ihmiset ovat vakuuttavampia puhumaan tai esiintymän myös aivan arkisissa tilanteissa tai erottuvat edukseen. Huomaan tämän ilmiön jo tiimitasolla, sillä toiset ihmiset onnistuvat tuomaan oman ajatusmaailman selkeästi esiin ja ikään kuin myymään sen muille. On jopa hämmentävää nähdä, miten vakuuttavasti asiat voi tuoda esiin. Erityisesti kirjan luettuani ymmärsin, että ihmisten vakuuttamisessa on hyvinkin yksinkertaisia asioita, joihin keskittymällä voit tehdä itsestäsi vakuuttavamman tilanteissa, joissa sinun täytyy tuoda oma ajatus esiin.

Itse ajautuessani tilanteeseen, jossa pitää tuoda oma ajatus esiin ja ikään kuin myydä se muille niin saatan puhua vain entistä epäselvemmin ja nopeammin, koska jännitys ottaa vallan tilanteessa. Kirjassa tuotiin selkeästi esiin, että pitää välttää olemasta koko ajan itse äänessä ja antaa toisen pitää keskustelua yllä.  Olen joskus aiemminkin kuullut tuon ajatuksen, mutta kirjasta luettuna se konkretisoitui huomattavasti. Jälkikäteen pohtiessani olen huomannut sen, että jos joku puhuu vakuuttavasti jostain asiasta, hän ei välttämättä puhu paljon, vaan tuo omat ajatukset selkeästi jäsenneltynä esiin. Treeneissä Tiimiakatemialla olen yrittänyt loppu vuoden aikana keskittyä yhä enemmän siihen, että kirjoitan omasta puheenvuorosta muistiinpanot, jotta ulosantini olisi mahdollisimman selkeä, enkä avaisi suuta niin sanotusti turhaan. Muistiinpanoista on ollut suuri apu treenitilanteissa, kun omista puheenvuoroista pystyy tekemään johdonmukaisia, eikä tarvitse puhua niin montaa kertaa samasta asiasta, kun tuo omat näkemykset esiin yhden puheenvuoron aikana.

Opin kirjasta paljon pieniä asioita, joita olen seurannut viime aikoina aktiivisesti, esimerkiksi tiimin treeneissä. Kirjassa korostettiin ystävällistä lähestymistapaa asioihin, ja olenkin huomannut useammassa tilanteessa eri ympäristöissä, että jos asiaa lähtee esittämään hyökkäävästi, niin se tuo varautuneen olon kuulijoille, mikä hankaloittaa huomattavasti oman ajatuksen esittämistä muille. Useissa tilanteissa ajatuksen myyminen on kaatunut siihen, että ei olla osattu ajatella omaa ajatusta laajemmalla näkökulmalla, esimerkiksi toisten henkilöiden näkökulmasta. Tämä näkökulma antoi itselle paljon oppeja siitä, että pitää valmistautua hyvin tilanteisiin, eikä vain hetken mielijohteesta lähteä esittämään omaa ajatusmallia. Kirjassa tuotiin hyvin ilmi se, että on tärkeää tuoda ilmi vaikuttavia lähteitä tai faktoja, jotta kuulijan on helpompi luottaa ajatusmalliin ja se tuo mielikuvan, että asiaa on oikeasti mietitty. Faktat helpottavat ajatusmallin perustelua ja tekevät siitä luotettavan.

Kirjassa kerrottiin myös mielenkiintoinen ajatus siitä, että jos argumentti tai ajatus on väärä, niin se pitäisi myöntää nopeasti. Olen huomannut tilanteita, missä ajatusta jankataan ja jankataan, vaikka tiedostetaan, että se ei toimi tai siinä on joitain epäkohtia. Luulen, että vahva epäonnistumisen pelko ajaa tilanteen siihen, että ei uskalleta myöntää omia virheitä. Kirjassa kerrottiin, että väärä pointti kannattaa myöntää heti. Tunnistan omasta kokemuksesta, että aina ei ole helppo myöntää virheitä, mutta kokonaiskuvan kannalta se on kuitenkin aina parempi.

Vakuuttava ajatustavan kertominen on jäsennelty hyvin ja pohdittu useammasta eri näkökulmasta, jotta vältytään ajatuksen hylkäämisestä välittömästi. Aion jatkossakin keskittyä parantamaan omaa tapaa esittää ja tuoda ilmi omia ajatuksia yhä paremmin jäsenneltynä. On kokonaisvaltaisesti myös tärkeää tuoda monipuolisesti uusia näkökulmia ja ajatuksia esiin, jotta tiimin näkemys erilaisista asioista ei jää liian suppeaksi. On tärkeää osata tuoda omat näkemykset esiin, jo sen kannalta, että se on äärimmäisen tärkeää tulevan työelämän ja projektien kannalta.

Kirja oli ehkä yksi mielenkiintoisimmista ja mukaansa tempaavimmista lukemistani kirjoista, koska se oli myös hyvin konkreettinen monelta osin. Kirja herätti paljon ajatuksia ja toi monia vinkkejä käytännön tasolla.

You May Also Like…

Sisältömarkkinoinnin työkalut

Luin kirjan "Sisältömarkkinoinnin työkalut", joka tarjoaa kattavan katsauksen sisältömarkkinoinnin maailmaan ja sen...

Suojattu: Sissimarkkinointi

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

NEVER split the difference

Oletko kyllästänyt neuvottelemaan tuntipalkoista ja lyhytaikaisista yhteistöistä Tiimiakatemialla? Jääkö sinuakin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti