Grip. Näin hallitset viikkoasi, vuottasi, elämääsi

Kirjoittaja: Juuso Salpakari

5 maaliskuun, 2023

Lähdeteos: Grip. Näin hallitset viikkoasi, vuottasi, elämääsi

Lähdeteoksen kirjoittaja: Rick Pastoor

Teoriapisteet: 2

Päätin kuunnella Rick Pastoorin – näin hallitset viikkoasi, vuottasi, elämääsi kirjan, sillä etsin kirjaa, josta pystyisin saamaan mahdollisimman paljon apua ajankäytön tehokkuuteen. Kirja painottui hyvin pitkälti itsensä johtamiseen, josta halusinkin kuulla lisää. Koitin kuunnella kirjaa kiireen keskellä, joten muistiinpanot jäivät hieman vähäisiksi, mutta lähdetään liikkeelle kalanteroinnin merkityksestä.  

Kirja lähti liikkeelle Pastoorin toteamalla “kalenteri on korvaamaton”. Olen ollut pitkään itse erimieltä, mutta tällä kertaa aloin hieman lämmetä ajatukselle kalenterin tärkeydestä. En ole koskaan ollut mitenkään kalenteri-ihmisiä vaan olen aina pitänyt omat aikatauluni ja menemiset ylhäällä omassa päässäni. Mielestäni olen onnistunutkin tässä erittäin hyvin, sillä olen aina ajoissa paikalla, sekä saavun sovittuihin tapaamisiin sovittuina ajankohtina. Olen pienestä pitäen ollut tarkka siitä, että en myöhästy koulusta, treeneistä tai mistään muustakaan vaan saavun paikalle aina mieluummin etuajassa. Nyt kuitenkin Tiimiakatemialla arkeen sijoittuu niin paljon erilaista tehtävää, tapaamisia, projekteja yms., että aivokapasiteettia kuluu aivan turhaan näiden asioiden muistamiseen, että alkaa väsymään ja käyttää aivoresursseja aivan väärin.  

Miksi en käytä kalenteria ja mitä hyötyä siitä on? 

Erittäin hyvä kysymys, sillä en itsekään tiedä tähän sitä peri syytä miksi en tee tätä. Nykyään on kuitenkin niin helppoa turvautua jo miltei aina muutenkin kädessä olevaan puhelimeen ja naputella sinne erilaiset menot tiettyyn kalenteriin.  

Kalenterin käytöllä pystyisin lisäämään monia erilaisia hyötyjä omaan arkeeni. Välillä on hankalaa erottaa ns. työ ja vapaa-aika toisistaan, kun tekee Tiimiakatemian juttuja. Kalenterilla voisin auttaa itseäni muistamaan erilaisia tärkeitä tapahtumia ja tehtäviä sekä auttamaan aikatauluissa pysymisessä. Mieli ja aivokapasiteetti eivät ole niin lujilla jatkuvasta muistamisesta ja pystyy suunnittelemaan asiat reippaasti etukäteen, kun merkkaa ne ylös kalenteriin. Kalenteri auttaa myös tehtävien priorisoinnissa, jolloin pystyy jättämään isomman aukon tärkeimmille asioille. On siis aivan älyttömän tyhmää olla käyttämättä kalenteria ja uskon ainakin itse, että nyt kun aion panostaa tähän, pystyn toimimaan enemmän tavoitteellisemmin sekä pystyn lieventämään stressin määrää erilaisissa tilanteissa.  

Järjestelmällisyys ja rutiinit 

Kirjassa puhuttiin tosi paljon järjestelmällisyydestä ja siitä, että asioista pitäisi tehdä rutiineja. Koen, etten ole kovinkaan järjestelmällinen ihminen vaan sellainen tasainen suorittaja, jolla pysyy asiat kuitenkin hyvin hallinnassa. Tämä on osa-alue, jota haluaisin harjoitella, sillä haluaisin toimia mahdollisimman tehokkaasti. Minun tulisi alkaa suunnitella asioita enemmän etukäteen ja olen aikaisemminkin puhunut erilaisten tavoitteiden asettamisten vaikeudesta. Asetettujen tavoitteiden saavuttaminen helpottuu huomattavasti, kun osaa priorisoida enemmän omaa tekemistä.  

Kirja laittoi ajattelemaan omia rutiinejani ja näitä pohdiskellessa totesin, että ei minulla ole oikeastaan mitään rutiineja tai sitten ne vain ovat jo niin rutiininomaisia juttuja, etten edes enää tunnista niitä. Olisi kiva oppia opetella uusia rutiineja, esimerkiksi juuri ottaa rutiiniksi aina joka kuukauden alussa, että tekisi kalenteriin karkean pohjan sen kuun tulevista menoista, jotka ovat jo tiedossa.  

Nuorempana minulla oli todella paljon rutiineja, jotka muodostuivat urheilun kautta. Päivittäiset treenit, lihashuollot sekä treeneissä ja ennen pelejä tapahtuvat samat alkulämmittelyt tekivät tekemisestä ns. helppoa, kun ei tarvinnut miettiä jatkuvasti vaan pystyi keskittymään pelitaitojen ja fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen. Sama pätee varmasti myös työelämään, mikäli saan kehitettyä itselleni rutiineja johtaa ne helpottuneeseen arkeen ja saan käytettyä ajatuksen juoksua tehokkaammin.  

Kirja oli mielestäni hyvä, mutta en osannut reflektoida sitä ihan parhaalla tavalla sillä muistiinpanot olivat niin suppeat, kun kuuntelin sitä töitä tehdessä. Voisin suositella kirjaa, mikäli oman ajankäytön tehostaminen kiinnostaa. 

You May Also Like…

Ilmiön kaava

Miten ilmiö oikein rakennetaan ja miksi ilmiö on trendi juuri nyt? Sosiaalisessa mediassa tuotteesta on nykypäivänä...

Bisnesantropologia

Mikko Leskelän ”Bisnesantropologia” on kirja, joka sukeltaa syvälle ihmistieteiden maailmaan ja niiden soveltamiseen...

Sisältömarkkinoinnin työkalut

Luin kirjan "Sisältömarkkinoinnin työkalut", joka tarjoaa kattavan katsauksen sisältömarkkinoinnin maailmaan ja sen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti