Elon Musk

Kirjoittaja: Leevi Tanskanen

16 joulukuun, 2023

Lähdeteos: Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future

Lähdeteoksen kirjoittaja: Ashlee Vance

Teoriapisteet: 1

Elon Musk

Elon Musk perusti yrityksen Zip2, joka myyntiin 307 miljoonalla dollarilla vuonna 1999, Muskille jäi tästä noin 21 miljoonaa dollaria itselleen. Hän oli tällöin 28-vuotias. Hän sijoitti kaikki rahat seuraavaan projektiin, josta myöhemmin tuli Paypal. Ebay osti Paypalin 1,5 miljardilla dollarilla 2002 vuonna. Mitä mietteitä tämä tuottaa? Ainoastaan 2 projektia kolmessa vuodessa, minäkin pystyn parempaan, onhan minulla ollut niitä jo 5 erilaista pelkästään syksyn aikana. En tietenkään ole päässyt aivan samoihin tuottoihin kuin Musk. Ja tämä laittaakin pohtimaan: Miten projektini voisivat olla yhtä menestyneitä kuin Muskin? Tätä arvokasta kysymystä yritän pohtia tässä reflektiossa.

Musk ajattelee valtavasti, itse asiassa erittäin valtavasti. Hän haluaa viedä ihmiset asumaan Marsiin ja toteuttaa muita suuria ja innovatiivisia visioitaan. Hänen kykynsä ajatella massiivisesti ja ottaa rohkeita askelia suunnitellessaan tulevaisuuden teknologiaa ja ihmiskunnan kohtaloa ovat vaikuttavia. En tiedä, uskallanko itse miettiä projekteja tai tavoitteita kovin suureellisesti. Koetan usein pitää tavoitteeni mahdollisimman maltillisina, jotta välttyisin suurilta pettymyksiltä. Toki olen valmis kehittämään tätä ajattelutapaa tarvittaessa. En kuitenkaan itse haaveile ihmisten viemisestä Marsiin tai vallankumouksellisten muutosten tekemisestä autoilussa. Silti suuri ajattelu on välttämätöntä, jos haluaa saavuttaa jotain merkittävää. Ehkä pelko siitä, että mikään ei ikinä tule riittämään, saattaa joskus estää ajattelemasta massiivisesti. Kuitenkin pienesti ajattelu voi olla esteenä joissakin tilanteissa. Esimerkiksi mailin juokseminen alle 4 minuuttiin pidettiin lähes mahdottomana, mutta kun ensimmäinen ihminen onnistui siinä, ei mennyt kauaa, kun seuraava ihminen onnistui siinä ja taas seuraava. Joten, jos ei ajattele suureellisesti, saattaa asettaa näkymättömiä esteitä omalle tielleen.

Musk on mies, joka ei riskejä pelkää. Kun hän myi Zip2-yrityksen, hän sijoitti lähes kaikki saamansa 21 miljoonaa dollaria seuraavaan projektiin, josta lopulta tuli Paypal. Paypalin myytyä Muskille jäi käteen noin 165 miljoonaa dollaria. Mitä hän sillä oikein sitten teki? No tietenkin otti lisää riskejä ja sijoitti lähes kaiken ensin Spacex:ään ja myöhemmin Teslaan. Moni ihminen olisi saattanut lopettaa jo ensimmäisen projektin myymisen jälkeen ja jäädä eläkkeelle, mutta Musk ei. Tämä kuvastaa hänen rohkeuttaan ja haluaan vaikuttaa maailmaan positiivisesti innovatiivisilla ja kestävillä ratkaisuilla. Hänen kykynsä sietää ja hallita riskejä on ollut yksi avaintekijöistä hänen menestyksessään. Omalla kohdallani riskien ottaminen tuntuu usein hyvinkin pelottavalta ja harvoin otan niitä. Riski kuitenkin on aina riski ja mielestäni niihin tulee suhtautua varauksella, varsinkin jos kyseessä on esimerkiksi paljon rahaa. Ei pidä turhanpäiten ottaa riskiä vain siksi että siinä saattaa onnistua. Mielestäni riskiä ottaessa täytyy olla paljon tietoa aiheesta ja osaa vastata huolella kysymykseen ”Miksi tämä tulee onnistumaan?” Musk on aina osannut vastata tähän kysymykseen ja tiennyt tismalleen mitä tulee tekemään. Fiksu mies hän onkin ja tämän vuoksi riskit ovat olleet erittäin onnistuneita.

Musk näkee asiat eri tavalla kuin muut, hän ei tyydy vallitsevaan tilanteeseen, vaan etsii innovatiivisia ratkaisuja. Kun hänellä oli visiona rakentaa sähköautoja, hänen ajatuksiaan pidettiin aluksi järjettöminä. Tuohon aikaan akut olivat kalliita, ja sähköauton rakentaminen tuntui mahdottomalta. Musk ei tyytynyt tilanteeseen vaan päätti sukeltaa syvemmälle akkuteknologiaan ja hahmotti, että voisi valmistaa akkuja huomattavasti edullisemmin kuin mitä markkinoilta niitä saa ostettua. Loppu onkin historiaa ja syntyi Tesla. Tällaista asioiden katsomista eri tavalla kuin muut tarvitaan siihen, että saa etua suhteessa muuhun markkinaan. Ilman uusia innovaatioita ei voi projekteista saada yhtä menestyksellisiä, kuin Elon Muskin projekteista. Miten tätä voisi lähteä sitten kehittämään? Tähän ei varmasti ole yhtä ainoaa ratkaisua, mutta ainakin asioiden kyseenalaistaminen ja jatkuva asioiden tutkiminen voisi auttaa asiassa. Mitä enemmän ottaa asioista selvää, niin sitä todennäköisemmin löytää ongelmia ratkaistavaksi ja mahdollistaa uusien innovaatioiden syntymisen.

Yhteenvetona voisin todeta, että kyky saavuttaa samanlaista menestystä omien projektiensa parissa kuin Elon Muskilla, ei ole helppoa. Hänen tarinansa osoittaa, että menestykseen tarvitaan paljon suuresti ajattelua, rohkeaa riskien ottamista, kykyä tarkastella asioita uudesta näkökulmasta ja miljoonia muita ominaisuuksia. Totuus on se, että Elon Muskin kaltaisia ihmisiä on hyvin vähän maailmassa ja asiat, joita hän on pystynyt saavuttamaan ovat sellaisia, joita moni ei pysty tekemään. Kuitenkin hänen tarinastaan voi ottaa monia oppeja ja minulle ainakin hän toimii isona inspiraation lähteenä.

You May Also Like…

Ilmiön kaava

Miten ilmiö oikein rakennetaan ja miksi ilmiö on trendi juuri nyt? Sosiaalisessa mediassa tuotteesta on nykypäivänä...

Bisnesantropologia

Mikko Leskelän ”Bisnesantropologia” on kirja, joka sukeltaa syvälle ihmistieteiden maailmaan ja niiden soveltamiseen...

Sisältömarkkinoinnin työkalut

Luin kirjan "Sisältömarkkinoinnin työkalut", joka tarjoaa kattavan katsauksen sisältömarkkinoinnin maailmaan ja sen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti