E.Kinnusen ajatuksia elämästä, tiimiyrittäjyydestä ja E.Saarisen kirjasta.

Kirjoittaja: Elias Kinnunen

20 lokakuun, 2022

Lähdeteos: E.Saarisen ajatuksia elämästä, rakkaudesta ja ajattelun ajattelusta.

Lähdeteoksen kirjoittaja: Esa Saarinen

Teoriapisteet: 2

Kun huomaat jonkin toimivan, vahvista sitä (Saarinen 2022). Luettavissa fysiikkavalmentajan sivuilta.

Esa Saarinen kirjan alkupuolella puhui tästä, eli kun jokin toimii, tulee sitä vahvistaa. Esimerkkinä Saarinen kertoi hänen puhuja uransa alkutaipaleesta. Kun hän löysi tavan, joka toimi kuuntelijoihin, niin hän lähti vahvistamaan tätä tapaa. Minulla heräsi ajatus, kun minä tykkään välillä pukeutua erikoisemmin Tiimiakatemialla, niin saan sillä luotua itselleni flowta ja tekemisen meininkiä. Voisinko vahvistaa tätä tapaani ja pukeutumiseni kautta lisätä energisyyttäni ja itseluottamustani arjessa. En usko tekeväni, sitä niinkään sen takia miltä näytän muiden silmissä, vaan haluan pikemminkin luoda itselleni sekä välittää muille hyvää ilmapiiriä.

Toinen asia mikä toimii, on se, kun minun tarvitsee aloittaa jokin tehtävä, niin minua helpottaa, kun hieman ennen tehtävän aloitusta suljen ärsykkeet ympäriltäni ja annan ajatusten valmistautua tehtävään. Tätä haluan vahvistaa tulevaisuudessa. Kirjoitustehtävät esimerkiksi blogit, reflektiot tai muut tekstintuottamista vaativissa tehtävissä tämä helpottaa todella paljon homman aloittamista.

Tärkeintä ei ole kirjan kertomus, vaan siitä syntyvät ajatukset (Saarinen 2022).

Tähän Saarisen ajatukseen varmasti Tiimiakatemian oppimismenetelmä pitkälti perustuu. Juuri LC:ltä palattuani ajattelen kuinka hieno oppimisympäristö ja etenkin alusta kaikelle luovuudelle ja uskomattoman siisteille asioille Tiimiakatemia on. Saan olla kiitollinen, että olen päässyt Tiimiakatemian koulutusohjelmaan kehittämään itseäni. Ennen Tiimiakatemiaa en ollut lukenut varmaan yhtäkään kirjaa alusta loppuun. Nyt Tiimiakatemian vaatimuksesta olen löytänyt oppimisen ilon kirjoista. Kirjoissa on niin järkyttävän paljon tietoa. Vaikka katsoisin mitä dokumenttisarjoja ja youtube videoita, niin kirjoista saa lähes aina paljon enemmän irti. Asiantuntijat ja kokeneemmat ihmiset kirjoittavat kirjoihin ajatuksiaan, mielipiteitä ja faktoja hyvin laajasti, joten mistä minun olisi parempi etsiä tietoa ja rikastuttaa ajatteluani.

Mahdollisuudelle mahdollisuus

Esa Saarinen siteerasi Matti Nykästä, joka puhui mahdollisuuden antamisen mahdollisuudelle. Tällä filosofialla tapahtuu varmasti hyviä asioita. Sokrateen sanoin tiedän vain sen, etten tiedä mistään mitään. En voi tietää mihin tapahtuma johtaa, jos käytän eteeni tulleen mahdollisuuden hyväksi. En voi vain odottaa, että minulle syntyy mahdollisuus tyhjästä, vaan haluan antaa mahdollisuudelle mahdollisuuden. Hakeutumalla minua kiinnostaviin paikkoihin, verkostoitumalla inspiroiviin ihmisiin ja käyvän sitä keskustelua mikä minua innostaa tai vaikkei innostaisi, niin silti tilanne voi johtaa uusiin mahdollisuuksiin elämässä. Tärkeintä kuitenkin on, että olen itse aktiivinen toimija löytämään mahdollisuudet.

Itseasiassa kuluva vuosi on tuonut itselleni lukuisia mahdollisuuksia ja välillä tuntuu, että niitä on enemmän mitä voisin käyttää. Tiimiakatemialla missä tehdään projekteja asiakkaille tai luodaan oma tuote, niin mahdollisuuksia on ihmisestä riippuen todella paljon tai vähän. Minä olen ollut onnekas tämän suhteen. Nyt minulla on opittavaa siinä, kuinka paljon olen valmis ottamaan projekteja vastaan ja miten säilytän tehokkuuteni työssäni. Haluan oppia tehokkaaksi ihmiseksi, joka käyttää aikansa fiksusti, jotta energiatasot säilyvät töistä kotiin.

Harva haluaa lääkärin, joka puhuu vain yleisymmärrettävästi (Saarinen 2022).

Olen pelännyt fysiikkavalmentajana sitä, että puhuisin asioista liian monimutkaisesti asiakkaille. Saarinen kuitenkin kirjassaan kertoo, että asiakas ei halua tässä esimerkissä lääkäriä, joka puhuu vain yleisymmärrettävästi. Voisinko siis minä itsekin enemmän käyttää asiakkaille ammattisanastoa. Kun uppoudun ajatukseeni, että miksi olen vältellyt sitä, niin huomaan minulla olevan ehkä hieman miellyttämistarvetta ihmisille ja haluan heidän ymmärtävän mistä puhun. Lisäksi muutenkin saatan ajatella, että kunhan en olisi vaivaksi kenellekään ja haluan muiden kokea itsensä hyväksi seurassani. Tähän haluaisin etsiä syyn, että miksi toimin ja ajattelen näin. Onko kasvatuksessani jotain, minkä takia en halua olla vaivaksi muille. Onko asiantuntija kentällä pakko osata olla vaivaksi muille ja vaikuttaa muihin. Mitkä ovat sen vahvuudet, että toimin näin?

Presidentti Sauli Niinistön nato-opetus.

Keväällä, kun syntyi keskustelu Suomen liittymisestä sotilasliitto Natoon, niin Saarisen mukaan Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitäytyi ottamasta kantaa Nato-keskusteluun. Niinistö halusi kansalaisten itse käyvän ajatusprosessin läpi vaikuttamatta heidän mielipiteisiinsä omilla kommenteillaan. Niinistö oli tässä suhteessa kuin tiimivalmentajamme Janne. Tämä on hieno esimerkki johtamisesta.

Innostunut innostumaan

Olenko innostunut innostumaan? Kyllä olen. Innostuminen on parasta ja niin energisoivaa. Tiimiakatemialla ollaan poikkeuksellisen innostuneita innostumaan ja hyvä niin. Siksi meidän yhteisö onkin arvokas. Omalla kohdallani säilytän innostustani viemällä innostusta aina pidemmälle ja pidemmälle haastaen itseäni innostavan asian parissa.

Kiinnostunut kiinnostumaan

Minulla on yksi tapa, jota ihmettelen syvästi. Koen, että olen rikki ja entisessä elämässäni en ikinä varmaan toimisi näin. Kun katson suoratoistopalveluita, kuuntelen podcasteja tai luen kirjaa, niin minulle on todella tärkeää, että se on asiasisältöä. Eniten ihmettelen suoratoistopalveluita katsoessa, että valitsen aina dokumenttielokuvat ja sarjat, ennen viihde ja huumori sisältöä. 20-vuotiaana jääkiekkoilijana en olisi ikinä tehnyt niin. Etsin katsottavaa ja kuunneltavaa lähtökohtaisesti filosofiasta, avaruudesta, menestystarinoista, psykologisista aiheista ja maailmankaikkeudesta. En koe olevani normaali ihminen tämän suhteen. Tietenkään kuka meistä nyt olisi normaali, ei varmaan kukaan ole täysin normaali, mutta on hämmentävää, miten kiinnostukseni on muuttunut näin paljon. Olen aidosti kiinnostunut kiinnostumaan elämästä ja luonnon ihmeistä. Pelkään menettäväni huumorintajuni, kun olen keskellä asiapitoista sisältöä ja elämää tiimiakatemialla, jossa viimeisen vuoden aikana on ollut paljon totista meininkiä.

Millainen oppilas/valmennettava minä olen?

Haluan olla aina oppilas. Oppilaana olen utelias uusille asioille elämässä. Koen, että olen hyvä oppilas. Minkälainen valmennettava olen? Tähän minun tulee panostaa paljon enemmän. Koen, että en ole hyödyntänyt tarpeeksi Tiimiakatemian valmentajia sekä valmentajia ylipäänsä liiketoiminnan ja itseni kehittämisessä. Tullaanko taas ajatukseen, että en halua olla vaivaksi valmentajille. Valmentaja on aina valmennettavaa varten ja tämä minun tulisi ymmärtää. Vielä, kun minulla on vuosi aikaa akatemialla olisi minun hyvä ottaa kaikki hyöty valmentajilta käyttööni ja jopa hieman röyhkeästi vaatia heiltä valmentamistani. Valmentajilla on huikeaa osaamista eri osa-alueilta, joten olisi hölmöä olla hyödyntämättä heitä enempää. Valmennan myös työkseni ihmisiä, mutta minun on vaikea valmentaa itseäni, joten voisinko liittyä myös vapaa-ajalla valmennukseen. Kun olen nuori yrittäjä ja valmentajan alku, niin muilta valmentajilta oppiminen ei olisi yhtään huono idea. Jääkiekkoilun aikana opin todella paljon, mutta sen jälkeen valmentajaesimerkit ovat vain tiimiakatemia arjessa.

Miten voisin tehdä tiimiläisistämme parempia?

Haluan tehdä tiimiläisistämme parempia. Antakaa minulle tähän avaimet. LC:n jälkeen on väsynyt fiilis. Meidän tiimimme koostuu, niin erilaisista persoonista, joilla on ihan erilaisia arvoja ja ajatuksia. Miten voisin saada tehtyä tiimiläisitämme parempia. Minun olisi ehkä hyvä tutustua kaikkiin ihmisiin henkilökohtaisesti paremmin ja oppia tuntemaan todella hyvin heidät. Tähän auttaa myös muiden reflektioiden lukeminen. Jos minulla olisi hyvä ymmärrys tiimiläisistämme ihmisinä, niin voisi olla helpompi tukea heitä tavoitteissaan. Olen sanonut aina, että haluan olla esimerkillä johtaja, mutta onko se tuonut mitään tuloksia? Ei mielestäni riittäviä ainakaan. Voiko minun esimerkillä johtamisella olla negatiivinen vaikutus tiimiläistemme itsevarmuuteen? Minä voisin kokeilla kannustavampaa ja keskustelevampaa johtamista, mutta se vaatii, että tiimiläisemme ovat valmiita ottamaan kannustuksen vastaan ja tarttumaan tositoimiin, jotta innostukseni kannustamiseen säilyy. Tämä voisi olla minun seuraava projektini syksyn aikana.

Learning Circus motorola

LC:llä oli todella siistiä nähdä uusia paikkoja, kulttuuria ja nähdä tiimin jäseniämme eri ympäristössä. Tämä oli todellinen oppimismatka, joka toi uusia puolia minusta esiin, mutta myös muista. Opin tiimistämme, että meiltä puuttuu usein selkeä johtajuus ja suunnitelmallisuus. Tämä näkyi lähes päivittäisinä nälkäkiukkuina, kun vaelsimme ympäriinsä ilman välipala ja ruokataukoja. Lopullinen päätöksen teko oli haastavaa myös. Oli harmillista nähdä, kuinka meidän tiimin LC:n suunnitteluryhmä on suunnitellut LC:tä niin pitkään ja niin paljon ja loppujen lopuksi suunnitelmat tehdään reissussa paikanpäällä ja muiden toimesta. Kuvaavaa oli, että itse projektiryhmä meinasi jäädä yöksi kadulle, kun eivät saaneet hoidettua itselleen majapaikkaa Berliinistä. Tästä oppineena maailmanympärysmatkalle tulee kerätä rahaa hyvin etukäteen ja olla itse suunnittelemassa ainakin omaa reissuani. Minulle ei tullut fiilistä, että olisimme kaikki keskenämme hyviä ystäviä reissussa, vaan pikemminkin juurikin kollegoita. Suurin heikkouteni ja häpeäni oli Englannin kielen puhuminen Britanniassa. Itselleni tuli todella huono mieli omasta osaamattomuudestani, joten haluan keskittyä kielitaitoni vahvistamiseen tulevaisuudessa. Saksassa Englannin puhuminen oli kuitenkin helpompaa ja rennompaa, sillä heidän lausumisestaan sai hyvin selvää.

Mitä vien käytäntöön?

Nyt, kun LC:n paine on ohitse, niin haluan keskittyä vahvistamaan tiimiämme, itseäni sekä koko tiimiakatemian yhteisöä. En halua stressata ”rahulityöstä”, vaan keskityn saamaan projektini tekemään liikevaihtoa. Haluan enemmän tulevaisuudessa matkustella ja rikastuttaa ajatteluani näkemällä muita kulttuureita. FeelEnergyn tehtävä tulevaisuudessa on rikastuttaa ihmisen elämää.

Missä Sokrates kävisi nykypäivänä keskustelua?

Kävisiköhän Sokrates nykypäivän keskustelua sosiaalisessa mediassa. Kyllä varmasti ainakin jollain tavalla. Näitä alustoja haluan itsekin käyttää toteuttaakseni markkinointia. Miksi minun täytyy ajatella, että en ole valmis julkaisemaan hyviä ajatuksia tai hyvää sisältöä sosiaaliseen mediaan? Milloin olen sitten valmis julkaisemaan hyvää sisältöä. En varmasti ikinä, jos en aloita sitä määrätietoisesti ja suunnitellusti.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

1 Kommentti

  1. Lauri Puurula

    Tosi hyvää pohdintaa E.Kinnunen! Pystyin samaistumaan osaan kertomistasi jutuista pelottavan hyvin!

Lähetä kommentti