DRAIVI

Kirjoittaja: Ville Lehtola

1 huhtikuun, 2021

Lähdeteos: Draivi, voiko sisäistä motivaatiota johtaa?

Lähdeteoksen kirjoittaja: Frank Martela, Karoliina Jarenko

Teoriapisteet: 3

Draivi, voiko sisäistä motivaatiota johtaa?

Frank Martela, Karoliina Jarenko

Ville Lehtola – Essee 3 kirjapistettä

DRAIVI

Voiko sisäistä motivaatiota johtaa ?
Kaikessa rehellisyyden nimessä, en olisi varmaan lukenut kyseistä kirjaa ellei se olisi ollut täppäkirja, toki nyt olen iloinen siitä että tämän luin. Kirja tuli itselle hyvään aikaa hieman sisäisen motivaation ollessa hukassa, ja painin asian kanssa päivittäin, sain siitä kuitenkin hyviä vinkkejä oman toiminnan kehittämiseen. Kirja kertoo sisäisen motivaatio kehityksestä työpaikan, mikä siihen vaikuttaa.

Sisäistä vai ulkoista?

As we all know, motivaatiota on kahdenlaista, sisäistä ja ulkoista. Mitäs eroa näillä sitten oikeasti on ja erotatko juuri sinä ne toisistaan? Ulkoinen motivaatio suhteellisen itsestään selvästi on ulkopuolelta tulevaa, esimerkiksi palkka on ulkoinen motivaattori, tai pelko rangaistuksesta, hyviä esimerkkejä ulkoisista motivaatioista. Sisäinen motivaation on sitten aivan eriasia, sinusta itsestäsi syntyvää motivaatiota, halu onnistua, halu tehdä tätä halu olla tälläinen, nämä ovat pain pinnallisia esimerkkejä sisäisestä motivaatiosta. Itse koen sisäisen motivaation löytämisen olevan vaikeampaa kuin ulkoisen, on helppoa perustella esimerkiksi työpaikan ottamista palkalla, mutta miksi muuten ? Esimerkiksi itse otin työpaikan vastaan koska halusin kehittyä myyjänä.
                             Kirja nosti esiin ihmisen sisäisen motivaation neljä (4) perustarvetta, jotka edesauttavat ”Draivin” ja sisäisenmotivaation syntyä. Ja nämähän ovat seuraavat:

  • Vapaaehtoisuus
  • Kyvykkyys
  • Yhteenkuuluvuus
  • Hyväntekeminen

Kuten monessa aiemmassakin esseessäni avaan näitä hieman seuraavaksi, toki lukekaa itsekin kirja pääsee hieman paremmin kärryille kuin omasta selosuksestani.

Vapaaehtoisuus

Tästä esimerkkinä vaikka korkeakouluun hakeutuminen, sehän on täysin vapaaehtoista, kukaan tuskin pakottaa sinua kouluun hakeutumaan, se jo itsessään kertoo sisäisestä motivaatiosta asiaa kohtaa, tai ainakin alkavasta kipinästä.

Kyvykkyys

Kyvykkyys, sen osoittaminen muille ja itselleen on monelle iso asia, niin myös allekirjoittaneelle, tottakai kaikki nauttivat jos omaa tekemistä kehutaan ja se usein antaa lisäpotkua tekemiselle. Koen sen ehkä hieman enemmä olevan ulkoinen motivaation lähde.

Yhteenkuuluvuus

Mikäli koet että et ole osa porukkaa jossa teet, se usein herkästi laskee motivaatiota tehdä hommia ja esimerkiksi osoittaa kyvykkyyttä tehdä ja tätä kautta aiheuttaa ketjureaktion motivaation romahtamiseen. Toki myös positiivinen kokemus yhteenkuuluvuudesta puolestaan lisää intoa omaan tekemiseen ja sisäisen motivaation löytämiseen. Tässä hyvä paikka työnantajilla kehittää työntekijöidensä toimintaa, panostamalla yhteiseen tekemiseen / ryhmäytymiseen, painottaen vapaaehtoisuutta. Näin on jo 2/3 tähän asti käsitellyistä täytetty..

Kuten jo alussa sanoin, en tätä rehellisesti varmaan olisi itsekseni koskaan tajunnut lukea, mutta olen iloinen että sen kuitenkin tein, vaikkakin ”pakon” edessä. Kirjahan siis antaa myös ohjeita kuinka omasta tekemisestä saa tehtyä mieleisempää. Ihan yksinkertaisimmillaan, omien intressien löytämisestä on huikea apu, ne olivat itselläkin hieman hukassa tovi takaperin ja isossa kuvassa ehkä vieläkin.
Mutta kuten sanottu lukekaa kirja, jos vähänkään hukassa tekemisessä, suosittelen vahvasti

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti