Dopamine nation

Kirjoittaja: Antti Seppälä

9 kesäkuun, 2023

Lähdeteos: Dopamine nation

Lähdeteoksen kirjoittaja: Anne Lembke

Teoriapisteet: 3

Luin Anne Lembken kirjoittaman kirjan ”Dopamine nation”. Anne Lembke on amerikkalainen psykiatri, joka on Stanford Addiction Medicine Dual Diagnosis Clinic-klinikan johtaja. Kirja kiinnosti minua, koska olen kiinnostunut dopamiinin toiminnasta ihmiskehossa ja addiktioista. Kirjassa Anne kertoo tarinoita omista potilaistaan ja heidän addiktioistaan. Kirjan lisäksi kuunteli muutaman podcastin dopamiiniin liittyen. Podcastien ja kirjan avulla ymmärrän paremmin dopamiinin vaikutuksen ihmiskehossa ja miten pystyn hyödyntämään sitä. Reflektoin tässä tekstissä dopamiinin ja addiktioiden vaikutusta nykymaailmassa sekä omassa henkilökohtaisessa elämässä.  Tämän lisäksi mietin, miten dopamiinia pystyy hyödyntämään liiketoiminnoissa.

Dopamiini – Mielihyvä ja Kipu

Ennen, kuin voimme ajatella dopamiinin vaikutuksia, on hyvä ymmärtää mikä se on. Dopamiini on kemiallinen aine, jota löytyy aivojen ja hermoston eri osista. Se toimii välittäjäaineena eli neurotransmitterina, joka välittää signaaleja aivojen hermosoluissa. Dopamiini vaikuttaa moniin aivojen toimintoihin, kuten liikkeiden ohjaukseen, oppimiseen, motivaatioon, mielihyvään ja tunteiden säätelyyn. Tässä reflektiossa keskitymme pääosin mielihyvään, kipuun ja addiktioihin.

Mielihyvä ja kipu tasapainottelevat toisiansa. Ne toimivat, kuin tasapainovaaka. Kun saamme mielihyvää, niin dopamiini vapautuu ja tasapainovaaka menee mielihyvän puolelle. mitä enemmän ja mitä nopeammin saamme mielihyvää, niin sitä enemmän tasapainovaaka liikkuu mielihyvän puolelle. Tämä ei ole kuitenkaan aina hyvä juttu, sillä tasapainovaaka haluaa pysyä tasapainossa. Kun tasapainovaaka siirtyy mielihyvän puolelle, niin kehon itsesäätelymekanismi aloittaa tasapainoittamaan vaakaa. Itsesäätelymekanismi ei pysähdy tasapaino asemaan, vaan jatkaa kivun puolelle. Se siirtyy yhtä paljon kivun puolelle, kuin se oli mielihyvän puolella. Tämä on yksi syistä, miksi sinulla on huono olo aamulla baari illan jälkeen tai sipsipussin viimeinen sipsi ei maistu niin hyvälle, kuin ensimmäinen.

Toistuvassa altistumisessa samalle tai samankaltaiselle mielihyvä-ärsykkeelle alkupoikkeama mielihyvän puolelle heikkenee ja lyhenee ja jälkivaste kivun puolelle vahvistuu ja pitenee. Kun tasapaino on kallistunut kivun puolelle, niin himoitsemme kyseistä mielihyvä-ärsykettä uudestaan. Tätä tilannetta kutsumme toleranssiksi. Toleranssi on tärkeä tekijä addiktion kehittymisessä.

Maailman laajuinen ongelma

Ennen, kuin menen tähän osioon, on tärkeää ymmärtää, että dopamiinin vaikutus nykymaailmaan ei ole yksinomaan negatiivinen. Dopaamiini on olennainen osa palkitsemisjärjestelmäämme ja auttaa meitä kokemaan iloa, motivaatiota ja oppimista. Kuitenkin, kun dopamiinijärjestelmä on epätasapainossa tai kun altistumme jatkuvasti ylikiihottaville palkitsemisärsykkeille, se voi aiheuttaa haitallisia seurauksia terveydellemme ja hyvinvoinnillemme.

Ihmisen aivot ovat tehty priorisoimaan toimintoja, joiden odotetaan tuottavan enemmän dopamiinia kuin muiden. Meillä on tapana valita välitön palkkio verrattuna pitkäaikaiseen palkintoon. Tämä johtaa, niin sanotun halvan dopamiinin jahtaamiseen. Halvalla dopamiinilla tarkoitan dopamiinia, jota saa välittömästi ja ilman työtä (esim. Huumeet, some, alkoholi, tai porno).

Addiktiot ovat olleet jo pitkään nousussa ympäri maailmaa. Siihen isoimpana syynä on halvan dopamiinin ylitarjonta. Jokapäiväisessä elämässämme meille tulee huomattavasti enemmän ärsykkeitä verrattuna 1990 tai 2000 lukuun. Älypuhelimet, tietokoneet, tabletit ja internet tarjoavat jatkuvan virtauksen stimuloivaa sisältöä, kuten sosiaalista mediaa, pelejä, videoita ja musiikkia. Ensi kerralla, kun kävelet kaupungilla, niin katso kuinka monella on puhelin kädessä tai kuulokkeet päässä. Huomaat, että suurin osa ihmisistä ei pysty kävelemään kaupungilla ilman katsomatta puhelimeen tai kuuntelematta musiikkia.

Halvan dopamiinin tarjonta on tuonut lukuisia erilaisia ongelmia nykymaailmaan. Voisin kirjoittaa ongelmista useamman sivunkin sillä, niitä on sen verran paljon. Tuon kuitenkin tässä mielestäni isoimmat ongelmat esillä. Lasten fyysinen toimintakyky on tippunut, nuorten mielenterveysongelmat ovat kasvaneet, univajeen lisääntyminen, keskittymiskyvyn heikentyminen ja Sosiaalisen eristäytymisen lisääntyminen ovat kaikki nykymaailman ongelmia, joissa halpa dopamiini on ollut isona tekijänä kasvattamassa ongelmaa.

Dopamiinin käyttö liiketoiminnoissa

Nykyajan liiketoiminnat osaavat käyttää todella röyhkeästi dopamiinia ja addiktioita hyväksi. Jotkut saattavat kyseenalaistaa, että onko dopamiinin ja addiktioiden hyödyntäminen liiketoiminnoissa täysin eettistä. Mielestäni se ei ole läheskään aina, sillä nykyajan yritykset tekevät tuotteistaan tai palvelustaan tarkoituksella mahdollisimman addiktoivia, jotta asiakkaat ostaisivat heiltä uudestaan. Esim. Apple tekee puhelimistaan mahdollisimman koukuttavan, Tiktok tekee sovelluksestaan mahdollisimman addiktoivan tai Blizzard Entertainment tekee peleistään mahdollisimman addiktoivan. En kuitenkaan pelkästään syytä näitä yrityksiä, sillä muutkin näiden alojen yritykset käyttävät hyödykseen dopamiinia ja addiktioita samalla lailla. Kilpailu on kovaa ja yrityksen on pakko hyödyntää dopamiinia, jotta he pärjäävät. Mielestäni eri maiden päättäjien tulisi säätää laki, joka estää yrityksiä hyödyntämästä tarkoituksellisesti addiktioita tai pistämällä addiktoiviin tuotteisiin ikärajat.

Liiketoiminnan tuotteiden ja palveluiden lisäksi dopamiinia pystytään käyttämään markkinoinnissa. Dopamiinin hyväksi käyttäminen markkinoinnissa on paljon eettisempää, vaikka sekin pystyy olemaan manipuloivaa tai riippuvuutta aiheuttavaa. Dopamiinin vaikutusta ihmisen käyttäytymiseen ja mielihyvän kokemiseen on hyödynnetty markkinoinnissa erilaisin keinoin. Hyviä keinoja ovat esim. palkitsemisjärjestelmä, mainonnan houkuttelevuus, sosiaalinen hyväksyntä ja jatkuvan mielenkiinnonylläpitäminen. Palkitsemisjärjestelmällä on tarkoitus palkita asiakasta ostoksestaan, joka taas vapauttaa dopamiinia, kun asiakas kokee saavansa palkkion tai edun ostotapahtuman seurauksena. Mainonnan houkuttelevuudella on tarkoitus hyödyntää visuaalisia elementtejä, jotka herättävät mielihyvää ja aktivoidun dopamiinin vapautumista. Sosiaalisen hyväksynnän tarkoitus on luoda tuotteille tai palveluille sosiaalista arvostusta ja statusta, mikä voi houkutella ihmisiä ostamaan kyseisiä tuotteita tai palveluita saadakseen sosiaalista hyväksyntää ja tämä taas vapauttaa dopamiinia. Jatkuvan mielenkiinnonylläpitämisen tarkoitus on pitää asiakkaan kiinnostus yllä ja luoda jännitystä uusia tuotteita tai palveluita kohtaan. Dopamiinilla on rooli mielenkiinnon ja motivaation ylläpitämisessä. Jatkossa tulen käyttämään näitä vinkkejä hyväksi, kun teen markkinointia.

Yhteenvetona dopamiinin hyödyntäminen liiketoiminnassa on tiettyyn pisteeseen saakka eettistä. Kun tuotteeseen tai palveluun on korkea mahdollisuus jäädä koukkuun ja yritys tiedostaa tämän, niin mielestäni silloin yritys ei toimi eettisesti.

Omat addiktiot

Addiktio on todella hyökkäävä sana. Ensimmäinen asia, mitä monille tulee mieleen sanasta addiktio on se keskustan tuttu alkoholisti, joka istuu siinä samalla penkillä joka päivä tutun viinapullon kanssa. Addiktioita on kuitenkin paljon lievempiäkin ja niitä ei yleensä edes huomaa ihmisestä. Lambken mukaan olemme kaikki jossain määrin addikteja. Itse olen addiktoitunut ”halpaan dopamiiniin”, josta puhuin aikaisemmin. Pahin addiktioni halvan dopamiinin aktiviteeteistä on sosiaalinen media ja puhelin. Kirjoittaessani tätäkin reflektiota olen tsekannut puhelinta aivan liian monta kertaa. Voisin olla paljon produktiivisempi ilman tätä addiktiota. Olen kyllä kokeillut muutaman kerran elää kuukauden ilman sosiaalista mediaa. Se kyllä onnistuu yllättävänkin helposti, mutta huomaan, että alan tekemään jotain muuta halvan dopamiinin aktiviteettiä sen tilasta. Yleensä se vaihtuu videopeleihin tai uutisten selailuun. Sama juttu alkoholin kanssa. Pystyn helposti olemaan erossa siitä kuukauden, mutta se aktiviteetti vaihtuu herkkujen syömiseen, roskaruokaan tai johonkin muuhun turhaan. Eli kun pääsen jostain lievästä addiktiosta eroon, vaihdan sen johonkin toiseen.

Koen kuitenkin olevani ihan hyvässä asemassa addiktioideni kanssa. Tähän saakka olen osannut tunnistaa heti, jos olen riippuvainen jostain ja hallinnut addiktioitani sen verran hyvin, ettei niistä ole kasvanut vakavaa.  Haluaisin kuitenkin päästä eroon kaikista addiktioistani, jotta pystyisin hallitsemaan itseäni ja omia aivojani joka tilanteessa. Kirja antoi useampia vinkkejä addiktioista eroon pääsemiseen, joita yritän käyttää tulevaisuudessa.

Loppu sanat

Koen, että olisin voinut kirjoittaa tästä aiheesta melkein kokonaisen kirjan. Olisin voinut kirjoittaa reflektion jokaisesta aiheesta ainakin muutaman sivun lisää. Tämän lisäksi olisin voinut kirjoittaa kirjan tarinoista ja addiktiosta eroon pääsemistä. Päädyin kuitenkin tällaiseen lyhyempään versioon, kun muitakin reflektioita pitäisi kirjoittaa.

Yhteenvetona kirja oli aivan älyttömän hyvä. Kirjan tarinat olivat todella mielenkiintoisia ja niiden kautta aloin ymmärtämään, kuinka vaikeata addiktin elämä on. Arvostukseni nousi kattoon sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka ovat voittaneet oman addiktionsa. Suosittelen tätä kirjaa kaikille, joilla on pieniäkin ongelmia addiktioidensa kanssa.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti