Dialogi tiimissä

Kirjoittaja: Rasmus Andersson

14 toukokuun, 2023

Lähdeteos: Dialogi

Lähdeteoksen kirjoittaja: Kirsi Piha

Teoriapisteet: 2

Kirsi Pihan kirja ”Dialogi” tarjosi syvällisen katsauksen dialogin merkitykseen ja sen käytännön sovellutuksiin. Kirjan lukeminen oli erityisen oivalluttavaa, sillä se avasi uuden perspektiivin ymmärtää ja tarkastella omaa tiimini toimintaa. Huomasin pohtivani kirjan avulla, kuinka dialogi ilmenee ja vaikuttaa omassa ympäristössäni – onko dialogi avointa, tukeeko se yhteistyötä, edistääkö se yhteistä ymmärrystä ja luovuutta?

Olemme puhuneet tiimimme kanssa paljon dialogista ja sen merkityksestä meidän treeneissä. Musitan vielä aikoja, kun dialogimme oli suoraan sanottuna pinnallista, emmekä pystyneet keskustelemaan avoimesti koko tiimin voimin. Tähän auttoi, kun jaoimme porukkaa pienempiin ryhmiin, jolloin kaikki pysyi paremmin keskustelussa mukana. Kuitenkin olemme saaneet kehitettyä dialogia kehittäväksi ja avoimeksi. Pystymme keskustelemaan haastavista ja herkemmistäkin aiheista tiimin kesken. Se on ollut hienoa huomata.

Pihan näkemys dialogista, sen merkityksestä ja sen käytännön sovellutuksista, oli sekä opettavainen että innoittava. Kirja tarjosi konkreettisia työkaluja ja harjoituksia, joiden avulla dialogin periaatteita voi soveltaa omassa tiimissäni ja arjessani. Erityisesti minua kosketti Pihan ajatus dialogin merkityksestä yhteisöissä – kuinka dialogi voi tukea yhteisöllisyyttä, edistää yhteistä ymmärrystä ja auttaa ratkaisemaan monimutkaisia haasteita.

Dialogin merkityksen syventäminen on auttanut minua sekä tiimiä näkemään tiimintoiminnan uudessa valossa. Olen alkanut ymmärtää paremmin, miten dialogi voi auttaa minua ja tiimiäni saavuttamaan tavoitteemme ja kehittämään toimintaamme. Olen myös tajunnut, että dialogin avulla voin itse vaikuttaa siihen, millainen tiimin ilmapiiri on ja miten tiimi toimii.

Vaikka dialogi on yksi keskeisimmistä oppimisen menetelmistä Tiimiakatemialla, ei siihen mielestäni panosteta tarpeeksi tai sen merkityksen esille tuomiseen. Jos jokainen ymmärtäisi dialogin tavoitteet ja merkityksen, voisi se tehdä siitä paljon laadukkaampaa. Tähän sopii mielestäni hyvin vertaus siitä, että vanhemmat usein sanovat ”oppivansa enemmän lapsilta, kuin lapset heiltä”. Kyse dialogissa ei ole siitä kenellä on eniten tietoa, kokemusta, taitoa tai valtaa. Kyse on siitä, että osallistujat ovat avoimia ja kuuntelevat toisiaan. Tämä vaatii ajattelun avaamista, haastamista ja jopa muuttamista toisen näkökulman edessä. Dialogissa on tärkeää olla avoin erilaisille mielipiteille ja näkemyksille, eikä tavoitteena ole välttämättä saavuttaa yksimielisyyttä, vaan ymmärtää paremmin toisten näkökulmia ja luoda uutta yhteistä ymmärrystä.

Kirja oli paitsi mielenkiintoinen lukukokemus, myös arvokas oppimateriaali. Se tarjosi uuden näkökulman dialogin merkitykseen ja sen käytännön sovelluksiin. Tämän lukukokemuksen myötä olen entistä innostuneempi kehittämään dialogitaitojani ja hyödyntämään dialogin voimaa omassa työssäni.

Reflektoidessa omia dialogitaitojani, huomaan että vaikka tiimimme dialogi on parantunut merkittävästi, on omassa toiminnassani vielä paljon kehitettävää. Selkeydessä, avoimuudessa ja johdonmukaisuudessa on kaikissa vielä varaa parantaa.

Viestinnässäni on erityisesti yksi merkittävä kehityskohde: selkeys. Innostuessani ja ideoidessani, viestini voi muuttua poukkoilevaksi ja hajanaisen sijaan, että se olisi selkeä ja ytimekäs. On tärkeää pitää mielessä, että dialogi ei ole vain viestien lähettämistä, vaan myös varmistamista, että viestit on ymmärretty oikein. Jatkossa aion keskittyä enemmän viestini selkeyteen ja ytimekkyyteen.

Toinen tärkeä piirre dialogitaidoissani on avoimuus. Olen rohkeasti tuonut esille omia ajatuksiani ja ideoitani, mutta avoimuus ei tarkoita pelkästään oman näkemyksen jakamista. Se tarkoittaa myös valmiutta kuunnella muiden näkemyksiä ja ottaa ne huomioon. Tässä suhteessa koen onnistuneeni hyvin, mutta jatkuvan parantamisen periaatteen mukaisesti, pyrin olemaan vielä avoimempi erilaisille ajatuksille ja ideoille.

Tiimimme dialogissa huomaan, että olemme kehittyneet paljon. Kuitenkin, kuten aiemmin mainitsin, on viestinnässämme edelleen parantamisen varaa. Yhtenäinen ymmärrys ja avoin kommunikaatio ovat tärkeitä tiimin toiminnalle. Jatkossa aionkin rohkaista tiimiäni kohti avoimempaa ja selkeämpää viestintää. Dialogin kehittäminen on jatkuvaa työtä, ja jokainen meistä on vastuussa omasta osuudestaan siinä. Kirsi Pihan ”Dialogi” on antanut minulle arvokkaita työkaluja ja oivalluksia tähän työhön, ja olen innokas soveltamaan niitä käytäntöön.

You May Also Like…

Ilmiön kaava

Miten ilmiö oikein rakennetaan ja miksi ilmiö on trendi juuri nyt? Sosiaalisessa mediassa tuotteesta on nykypäivänä...

Bisnesantropologia

Mikko Leskelän ”Bisnesantropologia” on kirja, joka sukeltaa syvälle ihmistieteiden maailmaan ja niiden soveltamiseen...

Sisältömarkkinoinnin työkalut

Luin kirjan "Sisältömarkkinoinnin työkalut", joka tarjoaa kattavan katsauksen sisältömarkkinoinnin maailmaan ja sen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti