Asiakas ihmisenä

Kirjoittaja: Eetu Hemiä

24 huhtikuun, 2023

Lähdeteos: Building a story brand: Clarify your message so customers will listen

Lähdeteoksen kirjoittaja: Donald Miller

Teoriapisteet: 1

Kuuntelin markkinoinnin peruskurssia varten Donald Millerin Building a story brand: Clarify your message so customers will listen. Valitsin kyseisen kirjan, sillä se oli englannin kielellä ja kuuntelen kirjat mieluummin englannin kielellä. Valitsin kirjan myös siksi, että minua kiinnosti ajatus siitä, kuinka yritystä voisi brändätä samoin keinoin kuin kirjoittaisi tarinaa. Kuunnellessani kirja parani ja parani koko ajan ja nyt tajuan, miksi kirja on palkittu Wall Street Journal:in parhaiten myymäksi kirjaksi. Aion avata omia ajatuksiani kirjasta saamieni oivallusten kautta ja yritän implementoida niitä joko omiin kokemuksiini tai asioihin, joita näen itseni tekevän tulevaisuudessa markkinoidessani tulevaa yritystä tai tuotetta.

On hämmästyttävää, kuinka laiskoja ihmiset ovat, kun prosessoivat tietoa jostakin tuotteesta tai yrityksestä. Tuotteesta tai yrityksestä lukeminen on ihmiselle, kuin juoksemista tai salitreeniä, sillä he joutuvat polttamaan kaloreita prosessoidessaan tietoa, joka on kirjoitettu monimutkaisilla lauseilla, jotka sisältävät paljon tylsää faktaa. Saadakseen asiakkaat muistamaan tuotteen tai yrityksen, pitäisi saada haluama viesti perille maksimissaan yhdellä lauseella mutta mieluiten vain kahdella tai kolmella sanalla. Tällöin asiakas ei joudu ”kuntoilemaan” muistaakseen, vaan voi ”rentoutua”. Ihminen on luonnostaan olento, joka ei halua käyttää energiaa mahdollisimman vähän ja säästää sitä vaativiin ja vaarallisiin tilanteisiin.

Tärkeää on muistaa, että jos hämmentää asiakkaat brändäyksessä, menettää asiakkaat. Ihmiset ovat luonnostaankin olentoja, jotka haluavat kontrolloida ympärillään olevia asioita. Hämmentyneelle asiakkaalle ei tule turvallinen ja kontrolloiva olo, jolloin hän ei voi luottaa tuotteeseen tai yritykseen. Vältyt hämmentämiseltä, kun kerrot tuotteesi tai yrityksesi asian lyhyellä lauseella, jossa tuot pääasian esille ja olet mahdollisimman selkeä.

­Välttääkseen hämmennyksen ja varmistaakseen, että jokainen, niin asiakkaat kuin työntekijätkin, tietävät täsmälleen mitä yritys tekee ja miksi tekee, olisi hyvä luoda yritykselle yhden lauseen mittainen ydinviesti. Ydinviestin avulla voi tuoda selkeästi esille yrityksen toiminnan ja täten välttää mahdolliset hämmennykset. Esimerkiksi McDonald’sin ydinviesti voisi olla; Teemme todella hyvänmakuisia hampurilaisia halvalla ja nopeasti. Yrityksen johtaja voisi varmistaa, että kaikki työntekijäsi osaavat yrityksesi ydinviestin ja aina kun heiltä kysytään, että mitä yritys tekee, he voivat vastata kaikki samalla harkitulla ydinviestillä.

Iso tekijä yrityksen markkinoinnissa on yrityksen verkkosivut. Verkkosivujen suunnittelussa ja tekemisessä on paljon pieniä psykologisia asioita, joilla asiakkaat saadaan haluamaan ostamaan tai käyttämään tuotteita. Ensimmäinen asia, minkä asiakas näkee, on verkkosivun ”taitoksen yläpuoli”, joka viittaa sanomalehteen, joka on taitettu kahtia. Ostaessaan sanomalehteä, asiakas tekee ostopäätöksen usein sanomalehden taitoksen yläpuolella olevien tekstien/uutisten perusteella. Verkkosivujen tärkein osa on tämä taitoksen yläpuoli ja asiat, jotka sieltä löytyvät. Tärkeitä asioita, mitä sieltä voisi löytyä on juuri yrityksen ydinviesti, pitkän selittelyn sijaan, sillä se pistäisi asiakkaan jälleen polttamaan kaloreita ja täten kyllästymään ja hämmentymään. Verkkosivujen oikeasta yläreunasta olisi hyvä löytyä selkeästi erottuvat ”Osta nyt” tai ”Tilaa nyt” tai ”Ota Yhteyttä” nappi, sillä se on selkeä ja helppo tapa tehdä ostopäätös, jos asiakas on tehnyt sen jo ennen verkkosivuille tulemista.

Ihmiset ovat varovaisia, joten kun he näkevät jonkun toisen tehneen asian, mitä hekin haluaisivat tehdä, heille tulee turvallisempi olo. Asiakkaalle voi antaa mahdollisuuden turvallisuuden tunteeseen näyttämällä, että joku samassa tilanteessa oleva on kokeillut tuotetta ja tykännyt siitä. Näitä mainoksia näkyy usein televisiossa esimerkiksi VitaePro. VitaePron markkinointi perustuu pääosin siihen, että mainoksissa esiintyy täysin normaaleja ihmisiä, joiden elämän VitaePro on pelastanut.

Kirjassa puhutaan paljon siitä, kuinka yrityksien pitäisi markkinoida tarinan ominaisuuksia käyttäen. Hyvästä tarinasta löytyy sankari, vihollinen, tehtävä ja onnellinen loppu. Mutta kaikista tärkein on tarinan sankarin apulainen. Markkinoinnissa on hyvä olla se apulainen, joka auttaa sankaria, eli asiakasta, pääsemään haluamaansa lopputulokseen. Esimerkkinä voisi olla tuotteet, jotka auttavat ihmisiä lopettamaan tupakoinnin. Tarinan vihollinen on tupakkariippuvuus, sankari on asiakas, joka haluaa lopettaa tupakoinnin, tehtävä on tupakoinnin lopetus, onnellinen loppu on onnistuneesti tupakoinnin lopettaminen ja sankarin apulaisena on tuote, joka mahdollistaa tämän kaiken. Usein yritykset väittävät olevansa tarinan sankari mutta luonnollisesti ihminen, eli asiakas, haluaa itse tuntevansa olevan sen sankari, joka onnistuu tavoitteessaan. Tuotteen ollessaan sankarin apulainen eikä sankari, asiakas kokee itsevarmuutta omasta sankaruudestaan ja täten ostaa tuotteen.

Kirjan avulla opin ymmärtämään markkinoinnin perusasioista ja hieman syvemmistäkin asioista ja siitä, mitä kaikkea onnistunut markkinointi pitää sisällään. Kirjan lukemisen jälkeen olen alkanut katsomaan mainoksia uudesta näkökulmasta ja pystynyt ymmärtämään miksi joitain asioita on tehty juuri sillä tavalla. Voisin jopa sanoa, että kirjan avulla olen alkanut kiinnostumaan markkinoinnista ja saanut motivaatiota oppia siitä lisää.

You May Also Like…

Sisältömarkkinoinnin työkalut

Luin kirjan "Sisältömarkkinoinnin työkalut", joka tarjoaa kattavan katsauksen sisältömarkkinoinnin maailmaan ja sen...

Suojattu: Sissimarkkinointi

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

NEVER split the difference

Oletko kyllästänyt neuvottelemaan tuntipalkoista ja lyhytaikaisista yhteistöistä Tiimiakatemialla? Jääkö sinuakin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti