Ansaittu julkisuus

Kirjoittaja: Silja Pajamäki

1 joulukuun, 2023

Lähdeteos: Ansaittu julkisuus

Lähdeteoksen kirjoittaja: Jaakko Kilpeläinen

Teoriapisteet: 3

Ennen kuin luet tämän reflektion, haluan selventää, mitä on mediaviestintä. Mediaviestintä ei ole markkinointia, vaan nimenomaan viestintää. Mielestäni nämä käsitteet melko usein sekoitetaan toisiinsa. Mediaviestinnän eri kanavia ovat mm. lehdet, TV, radiokanavat sekä erilaiset digitaaliset sisällöt. Sen tarkoitus on tuoda näkyvyyttä nimenomaan kokonaisvaltaisesti mediassa edustettavalle yritykselle, yhteisölle, ajatukselle, tuotteelle tai jollekkin muulle taholle johon viestin haluamme saattaa. 

Halusin itse selvittää kirjan avulla, voisinko todella innostua erityisesti viestinnästä sekä siitä, mitä viestintä oikeasti tarkoittaa. Oli mielenkiintoista perehtyä miten mm. uutiset ja tiedotteet rakentuvat sekä oppia oman kirjoitustaidon kohentamisesta, josta kirjassa paljon kerrottiin.

Tässä reflektiossa perehdyn kuitenkin enemmän PR-maailman haasteisiin ja rakentumiseen LYS studiosin parissa. Itseäni kiinnostaa juurikin vaikuttajamarkkinoinnin puolessa toimiva PR sekä brändien viestinnällinen puoli. Omassa toiminnassani vastuullisuus kuitenkin nostaa kovasti päätään, jonka vuoksi koen ristiriitaisia tuntemuksia siitä miten vaikuttajamarkkinointi sekä suurin osa PR-toimistoista rakentuu nykypäivänä.

Mitä ihmettä vaikuttaja PR-toiminta oikein on?  

Vaikuttaja PR-toiminta (Public Relations) on viestinnällinen ja strateginen lähestymistapa, jossa yritys tai brändi pyrkii vaikuttamaan ja luomaan suotuisaa ansaittua julkisuuskuvaa (ansaittua eli työllä anstaittua näkyvyyttä, josta ei ole maksettu) yhteistyössä vaikuttajien kanssa. Vaikuttajat ovat yleensä henkilöitä, joilla on merkittävä seuraajakunta sosiaalisessa mediassa, kuten bloggaajia, tubettajia, Instagram sisällöntuottajia ja muita vaikuttajamarkkinoinnin parissa toimivia henkilöitä. Erään asiakaskäynnin jälkeen kuitenkin tajusin, että vaikuttajat ovat todellisuudessa paljon muutakin kuin pelkkiä sosiaalisen median sanan saattajia. Tälläisia ovat esimerkiksi artistit sekä erilaiset kirjailijat, oikeastaan kaikki ne joiden sana saadaan kuuluviin minkä tahansa median kautta.  

PR-toimnnan haasteet vastuullisuuden näkökulmasta 

Niinkuin olen edellisissä reflektioissani maininnut, PR-toiminnassa ilmenee muutamia vaikuttavia haasteita, jotka palkitsevat ylikuluttamista sekä ylipäätään ovat ristiriidassa monien vastuullisuuden periaatteita vastaan. Mielestäni jatkuva ylikuluttaminen niin ekologisesti kuin sosiaalisen vastuullisuuden puitteissa ei ole ok sillä mittakaavalla, miten se tällä hetkellä toimii. Vaikka brändit haluavatkin tottakai kannatavaa liiketoimintaa sekä myyntiä, meneekö tämä jo yli ja olisiko tähän viestinnällinen väliintulo paikallaan? Vastuullisuusviestintä onneksi kasvaa omalta osaltaan, mutta ei omasta mielestäni ole vielä tarpeeksi kuuluvilla. 

PR-toimistot usein jakelevat tuoteitta, jotta vaikuttaja pääsee lähemmäksi brändin tuotteita testaamalla niitä. Ongelma kuitenkin on se, että näitä kyseisiä tuotteita jaetaan jatkuvalla syötöllä. En usko, että kaikki vaikuttajien saamat tuotteet päätyvät käyttöön. Tai oikeastaan se ei ole mahdollista, kun he saavat viikottain viisi erilaista purkkia erilaisia seerumeja. Pitäisikö tähän ongelmaan reagoida? Ja onko jatkuva tavaranjakelu loppupeleissä hyvää viestiä brändille? Mielestäni jatkuva tuotteiden jakelu voi saada brändin näyttämään jopa halvalta. Julkisuutta brändi saa varmasti paljon osakseen, mutta vaikuttajamassa alkaa olemaan niin suuri, että eikö kohta puolet kohderyhmästä saa tavaroita ilmaiseksi. Ihmisten mielikuvat viikottaisesta tuotteiden ansaitsemisesta on heidän mielestään normaalia. Mutta jos vaikuttajat saavat viikottain järkyttävän määrän tavaraa, onko tässä mitää järkeä? Missä raja kulkee? 

‘’Yleistyvät vastuullisuusvaatimukset koskevat myös vaikuttaja-pr:ää. Tarpeettomat epäekologiset tuotelähetykset ja vaikuttajien lennättäminen johonkin kauas voi suututtaa vaikuttajan seuraajat. Syntyneet päästöt kannattaa kompensoida.’’ 

Vaikuttajamarkkinointia seuranneena, minulle ei toistaiseksi ole vielä tullut vastaan yhtäkään tapausta, jossa olisin havainnut selkeää vaikuttajakunnan suuttumista. Vaikka vaikuttajan seuraajat suuttuisivatkin, usein tieto jää heidän oman mielensä sisäpiiriin, emmekä saa viestiä ulkoistettua niin, että viesti tavoittaisi suuremman massan ja saisi aikaan jonkinlaista keskustelua. Harvoin näen kenenkään ottavan kantaa julkisesti, miten viikon aikana ansaitut useat pr-toimitukset suututtaisivat jonkin vaikuttajan seuraajat vaikkapa Instagramin puolella.

Haastattelu osana tulevaisuuden ymmärtämistä 

Mitä ikinä tulevaisuus tuokaan tullessaan viestinnälliseltä puolelta, emme LYS studiosilla halua olla osa ongelmaa, jos PR-toimintaa alamme ensi keväänä suunnittelemaan. Minusta olisi mielenkiintoista käydä haastattelemassa ihmisiä tätä teemaa koskien. Ehkä se voisi tuoda jonkinlaista näkökulmaa, miten lähteä rakentamaan hitusen vastuullisempaa PR-toimintaa sosiaalisen median osalta. Sitten kun lähden haastattelua toteuttamaan, aion varmasti palata tämän kirjan antamiin vinkkeihin, miten rakentaa onnistunut haastattelu. Seuraavan kerran ainakin tulen tarvitsemaan tätä etenkin opinnäytetyötä tehdessäni, joten tästä syntyi jo hyviä oivalluksia tulevaan.  

En tiedä miten paljon Tiimiakatemialaiset ylipäätään hyödyntävät haastatteluita projekteissa, mutta näen että sitä olisi hyvä sauma hyödyntää vielä opiskelujen aikana. Vielä opiskelujen aikana toimiva opiskelija kohdataan varmasti helpommin kuin työelämään orientoitunut ammattilainen. 

Perinteinen media osana ansaittua julkisuutta 

Vielä on oppimista perinteisien medioiden parissa, kuten printit sekä TV- ja erilaiset radiokanavat. Oma viestinnällinen osaamiseni ei toistaiseksi yletä perinteisen median tasolle, sillä digialusta on paikka jonka pariin ammatillinen osaamiseni on pääasiassa rakentunut. Minulla ei ole vielä ymmärrystä siitä, miten päästä ansaitun median leipiin kuten radiokanaviin. Ehkä asiakastapaaminen näiden aiheiden parissa selkeyttäisi ymmärrystäni perinteisistä medioista vielä paremmin! Huomaan kuitenkin, että journalistit kiinnostuvat selkeästi aiheista, jotka vaikuttavat merkittävästi jollain tasolla esimerkiksi Jyväskylään vaikuttaviin asioihin. Meidän tiimistämme kuitenkin radiossa on ollut esimerkiksi Kävelykatukirppis ja printatun median puolella MM-kisakatsomo. Huippua!  

Lopuksi 

Tuleeko minusta viestinnänasiantuntijaa tämän kirjan perusteella? En usko, että ainoastaan pelkkää viestinnän puolen asiantuntijaa, vaikka aihe minua kiinnostaakin. Luova ajatteluni tarvitsee visuaalisien juttujen parissa toimintaa, joten pidetään journalistit ja minun markkinointitaustani erillään toisistaan. Kehittikö tämä kuitenkin tietämystäni PR-toiminnasta? Kyllä kehitti ja se antoi minulle uusia näkökulmia sekä viestinnällisiä ajatuksia lähestyä PR-toimintaa. Aiheena viestintä kuitenkin on itselleni sellainen, johon minun täytyy perehtyä tätäkin paremmin tulevaisuudessa. 

You May Also Like…

Bisnesantropologia

Mikko Leskelän ”Bisnesantropologia” on kirja, joka sukeltaa syvälle ihmistieteiden maailmaan ja niiden soveltamiseen...

Sisältömarkkinoinnin työkalut

Luin kirjan "Sisältömarkkinoinnin työkalut", joka tarjoaa kattavan katsauksen sisältömarkkinoinnin maailmaan ja sen...

Suojattu: Sissimarkkinointi

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti