Amatööristä huippumyyjäksi

Kirjoittaja: Asser Jäntti

28 helmikuun, 2022

Lähdeteos: Myyntikolmio - Amatööristä huippumyyjäksi

Lähdeteoksen kirjoittaja: Jyrki Jokitalo

Teoriapisteet: 2

Kirja on loistava teos myynnistä kiinnostuneille. Kirjassa kerrotaan, kuinka voi kehittyä keskitason myyjästä huippumyyjäksi. Vaikka kirja kertoo myynnistä, sai siitä paljon ajateltavaa yleisellä tekemisen tasolla. Kirjassa kerrotaan ajattelun sekä asenteen merkitystä tekemiseen, sekä annetaan hyviä työkaluja kehittää niitä. Esseessä perehdyn siihen, kuinka millä tahansa alalla voidaan kehittyä amatööristä huippuosaajaksi.

Mikä on amatöörin ja huippuosaajan ero? Amatööri ei ole nähnyt vaivaa oman osaamisalueen perehtymiseen. Hän ei tiedä tai välitä siitä mitä tekee. Toiminta on niin sanotusti jatkuvaa selviytymistaistelua virheiden välttämiseksi. Amatöörillä myyntityö on puhtaasti reagointia ympärillä oleviin tapahtumiin. Se mitä hän tekee, tulee alitajunnasta ja se, miten hän tekee, tulee tietoiselta tasolta. Huippuosaajan tekeminen puolestaan ohjautuu aina toimintamallin, strategian kautta. Hänen tekemisensä kehittyy oikeaa tekemistä tehdessä yhä paremmaksi. Amatöörillä toimintamallia ei ole. Hän toimii puhtaasti tunteensa vallassa. Huippuosaajalla puolestaan taito tulee selkäytimestä.

Kaikki mitä saavuttaa ja saa aikaan on vain omasta itsestään kiinni. Määrätyn aikaa toteutunut oikeanlainen harjoittelu alkaa tuottamaan osaamista, oppien syventäminen sekä oikea oppisen harjoittelun jatkuminen alkaa tuottamaan huippuosaamista. Ketjun voisi määrittää seuraavasti; amatööri, oppilas, osaaja, huippuosaaja. Amatööristä oppilaaksi pääsee oivaltamalla oma lähtötilanne ja sisäistämällä, että kanssaihmisten osoitteleminen syytä etsiessä jatkuvat läpi elämän, ellei itse tee asioille mitään. Tässä vaiheessa ihminen alkaa kiinnostua itsensä kehittämisestä ja on ikään kuin uudesti syntynyt. Oppilaasta osaajaksi päästään noin viiden vuoden oikeaoppisella toistolla valitsemansa asian parissa. Huippuosaajaksi pääseminen jakaa mielipiteitä. Toisten mukaan se vaatii 10 000 tuntia tehtyä työtä, toisen mukaan se vaatii hyviä toteutuneita tuloksia. Vuosia jatkunut hyvä tulostaso on varmasti hyvä mittari huippuosaamisesta. Huippuosaajaksi päässyt voi hinnoitella itsensä korkeammin, tai ryhtyä jakamaan osaamistaan muille.

Huippuosaajan tie voidaan kuvata seuraavasti; etsi itseä kiinnostava asia, jokin intohimo, poimi siihen liittyvästä suorittamisesta olennaisimmat seikat, ja harjoittele oikeaoppisesti ja nousujohteisesti. Huippuosaajaksi reitti on pitkä. Näin ollen useat amatöörit vain kadehtivat huippuosaajia. Tie huippuosaajaksi kulkee amatööristä oppilaaseen, oppilaasta osaajaan ja osaajasta huippuosaajaan. Kehittymisen täytyy olla jatkuvaa, muuten se katkeaa, eikä huippuosaajaksi päästä. Jokaista vaihetta tulee tehdä tarvittavan kauan.

Kirjassa mainitaan, että lähes jokaista menestystarinaa yhdistää sama kaava. Ihminen, jolla on kova usko itseensä ja tekemiseensä, löytää oman juttunsa. Sen jälkeen hän on poiminut asiastaan olennaisimmat seikat, opiskellut kaiken olennaisen ja vähän epäolennaistakin, ja sen jälkeen tehnyt paljon töitä asiansa saavuttamiseksi. Oman jutun löytämiseksi tulee olla avoin, lukea tai kuunnella itseä kiinnostavia asioita, sekä hankkia muita reittejä pitkin tietoa itseä kiinnostavista asioista. Tärkeintä on tietoinen pohdinta ja asioiden vieminen eteenpäin.

You May Also Like…

Teknologia jäljittelee biologiaa

Teknologia jäljittelee biologiaa

Suuri osa ihmisistä ei tiedä mitä tietokoneen tai puhelimen sisältä löytyy ja vielä pienempi osa ymmärtää kuinka ne...

En tiiä jaksaako

Ei sun tarvi jaksaa hei. Pysähdy hetkeksi On tärkeää kuunnella omaa kehoa ja mielentilaa, ja tunnistaa, kun tarvitsee...

Doulahörhöilyä

Kuinka ollakaan – lapsuuden kätilöhaaveesta ammattidoulaksi, Tiimiakatemian aikaisen henkisen kasvun ja oman työn...

0 kommenttia

Lähetä kommentti