Alustatalous

Kirjoittaja: Emilia Ahonen

3 helmikuun, 2023

Lähdeteos: Alustatalous ja uudet liiketoimintamallit

Lähdeteoksen kirjoittaja: Johannes Koponen

Teoriapisteet: 3

Ajattelin kokeilla uutta aluevaltausta ja paneutua alustatalouden maailmaan. Ajat ovat todella muuttuneet ja teknologian hyödyntäminen yritystoiminnassa on nähnyt aivan uuden valonsa.  Yritystoiminta ja ansaintalogiikka oli ennen aika simppeliä sekä tapoja tehdä tuottoa oli ”rajallisesti”. Alustatalouden uudet ansaintamallit ovat tuoneet uusia tapoja valtavasti. Tämänkaltainen liiketoimintamalli mahdollistaa myös laajemman yritystoiminnan ilman eksaktia lokaatiota tai tiettyä maarajoitusta.  Täytyy kyllä sanoa, että pelkäsin kirjan menevän aivan yli hilseen kaikella teknologia höpötyksellä, mutta onneksi olikin täysin ymmärrettävä ja hyödyllinen.

Kolikolla on aina toinen kääntöpuoli

Ihmisen yksi perustarpeista on toimia laumoissa. Facebookin tullessa hitiksi siirtyivät ihmiset sinne jakamaan sisältöä. Tämän jälkeen tuli Instagram ja porukka siirtyi taas sinne. Kilpailua on siis paljon. Halutessaan pystyä vastaamaan kilpailuun täytyy jokaisen alustan kehittyä. Digitalisaation kehittyminen on jakanut paljon mielipiteitä varsinkin eri sukupolvien välillä. Toisaalta on outoa, että miten z-sukupolvi muka näkee sen yhtään parempana mahdollisuutena, koska iät ajat kaupustelu on pohjautunut loppujen lopuksi asiakkaiden tarpeiden ymmärtämiseen. Alustatalous nimenomaan tutkii ja hyödyntää keräämäänsä dataa käyttäen sitä kaiken toimintansa perustana.  Kaikkiin tilanteisiin alustatalouskaan ei välttämättä toimi ja jokaisen yrityksen täytyisikin pohtia tarkemmin sen hyötyjä ja mahdollisuuksia.

Alustatalouden hyödyt

Tämän kohdan tarkoituksena ei ole vain kiillottaa alustatalouden hyötyjä vaan tuoda kolikon toinen kääntöpuoli esiin.  Toin tähän 5 erilaista nostoa sen hyödyistä:

  1. Sen avulla pystytään saavuttamaan suurempi tehokkuus ja täten parantamaan liiketoimintaprosesseja.
  2. Budjetille huomattavasti hellempi, koska pääomakustannukset pienenevät. Tämä malli siis mahdollistaa toimimisen ilman tarkkaa lokaatiota sekä näin voidaan hyödyntää jo olleita resursseja.
  3. Parempi mahdollisuus skaalautua. Käytännössä vain mielikuvitus on rajana, koska pystytään hyödyntämään jo olleita järjestelmiä ja resursseja.
  4. Asiakkaat ovat tyytyväisempiä, koska heille voidaan tarjota parempia ja tehokkaampia palveluita.
  5. Turvaverkko. Sen avulla yritykset pystyvät helpommin testaamaan uusia asioita ja keräämään nopeammin siitä syntyvää dataa.

Alustatalous perustuu isosti yhteistyöhön ja jakamiseen. Sille elintärkeää ravintoa onkin yritykset sekä kuluttajat, jotka jakavat ja hyödyntävät resursseja sekä tietoja. Isoja alustatalouden hyödyntäviä yrityksiä ovat esim. Airbnb, Uber sekä Amazon. He ovat rakentaneet oman toimintansa täysin tämänkaltaista mallia hyödyntäen. Jokainen näistä yrityksestä yhdistävät tarjonnan sekä ihmiset ja rakensivat alustasta niiden kohtaamispaikan.

Omissa projekteissa hyödyntäminen

Lähdin pohtimaan, että miten esim. Kahvila Myllytuvalla tai Mutjutin-projektissa voisi hyödyntää alustataloutta. Joitain elementtejä onkin jo valmiiksi hyödynnetty.

 Myllis:

En usko, että viime kesänä osasimme hyödyntää tarpeeksi alustatalouden hyötyjä liiketoiminnassamme. Yksi iso kehitys askel voisikin olla tähän paneutuminen. On tärkeää pohtia, että miten pystyisimme vielä enemmän tarjoamaan parempaa palvelua ja tekemään asiakkaiden kokemuksista entistä parempia. Yhteistyöt voisi olla näkyvä muutos, mitä pitäisi vielä enemmän hyödyntää. Oikeiden alustojen avulla tiedon jakaminen ja esiin tuominen ei luulisi olevan vaikeaa.

Mutjutin:

Tällä hetkellä tässä projektissa jo alustaloutta käytetään hyödyksi. Tilaukset pyörivät pääosin kokonaan verkossa ja täten kohderyhmää on voitu skaalata koko Suomen kokoiseksi. Nyt kun alamme kokonaan vastaamaan yrityksen markkinoinnista, niin tähänkin olisi hyvä hyödyntää vaikuttajamarkkinointia. Oikeat ihmiset vetävät lisää ihmisiä. Meidän täytyy opetella tutkimaan ja ymmärtämään analytiikkaa vielä paremmin, jotta osaamme kehittää toimintaamme jatkuvasti. Analytiikan avulla pystymme myös kohdentamaan markkinointia paremmin, koska omaamme erilaisia kohderyhmiä mm. ihmiset, koirat ja erilaiset yritykset.

Alustat ilman rajoja ja johtamista…

Alustatalous on niin suuri osa, että ilman asetettuja rajoja tai sen oikeanlaista johtamista ei sen käyttäminen tuo maksimaalista hyötyä yritykselle. Sen käyttämiseen olisi siis hyvä miettiä perusasioita.

  1. Tavoitteen asettaminen. On hyvä pohtia, mitä sillä halutaan saavuttaa.
  2. Kilpailija-analyysi. On hyvä tehdä alustan kilpailijoiden selvitys sekä miettiä, että miten näitä tietoja pitäisi oikein hyödyntää.
  3. Oikeat ihmiset tietojen oikeanlaiseen tutkimiseen, hyödyntämiseen sekä johtamiseen.
  4. Jatkuva arviointi ja kehittäminen. Muuttuviin tilanteisiin ja tietoihin on vastattava, jotta ne vastaavat tarpeita.
  5. Oikeat rajat. Alustoilla voi tehdä, vaikka ja mitä, mutta olisi hyvä rajata toimintoja, jotta analytiikkaa on helpompi kerätä ja käsitellä.

Kirjasta…

Näin taas jälleen sitä on kirja yllättänyt lukijansa. Kirja oli ihan mielenkiintoinen, mutta isoimman buustin aiheesta sain tiimiläiseni Ninan pitämistä treeneistä. On paljon helpompaa ymmärtää ja oivaltaa, kun on jo valmiiksi asiat avattu ymmärrettävästi auki.  Tällaiselle käytännössä alimman planktonin teknologia ymmärtäjälle monet käsitteet olivat aluksi vaikeita, mutta kirjassa mielestäni avattiin niitä hyvin. Tämän kirjan lukeminen oli hyödyllistä, koska opinnäytetyömme tulee varmasti jollain tapaa käsittelemään alustataloutta.

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti