Ajatuksia ajattelusta

Kirjoittaja: Jori Haatainen

8 joulukuun, 2023

Lähdeteos: Ajatuksia ajattelusta

Lähdeteoksen kirjoittaja: Esa Saarinen

Teoriapisteet: 1

Ajatuksia ajattelusta 

Kirja ajatuksia ajattelusta on Esa Saarisen kirjoittama kirja, joka on hyvin mielenkiintoinen mutta itselleni erittäin vaikeaa tekstiä. Oli vaikea ymmärtää mistä kirja kertoi tai tipuin lukemisen keskellä kärryiltä ja jouduin palaamaan taaksepäin, enkä välillä tällöinkään ymmärtänyt mistä kerrottiin. Kuitenkin kirjasta sain varsinkin aiheita mistä opin sekä antoi mahdollisuuksia jatkaa tiettyjen asioiden ymmärtämistä. Yhtenä tavoitteenani on ollut kehittää omaa ajatteluani sekä saada ajatukset sumun seasta kirkkaimmiksi. 

Konkretiaa 

Kirjassa Saarinen kertoi siitä että, kun jokin toimii tulee sitä vahvistaa. Mielestäni tämä pätee moneenkin arkiseen asiaan. Esimerkkinä omasta elämästäni voisin nostaa näiden reflektioiden kirjoittamisen. Reflektioiden kirjottaminen on ollut itselleni hankalaa mutta loppu syksystä olen hieman päässyt juonelle. Se millä tapa mikä itselläni toimii on tehdä kaverin kanssa sekä sulkea ärsykkeitä pois. Kaverin kanssa tehdessä toimivinta on se kun laittaa puoli tuntia hiljaista työaikaa ja sitten pieni tauko. Kun tauko ohi jatkuu kirjoittaminen, tällöin saan ajatuksien paremmin juoksemaan kuin tekisin vain yksin kotona. Myös on itselleni tärkeää sulkea ärsykkeitä pois, ja varmasti ärsykkeistä suurin on puhelin. Reflektioita kirjoittaessani laitan puhelimen älä häiritse tilaan ja keskityn aidosti siihen mitä olen tekemässä. 

Mahdollisuuksia 

Kirjassa siteerattiin mahdollisuuksien antamista mahdollisuuksille. Tämä tulee Matti Nykäseltä. Tämän ajatuksen myötä voimme saada rajattomasti hyviä asioita tapahtumaan. Tarkemmin miten itse sisäistän ajatuksen, mahdollisuuksien antamista mahdollisuuksille kerron nyt. Useasti mielestäni odotetaan liikaa että tulee mahdollisuus kohdalle. Jos emme juttele, verkostoidu tai kerro mitkä itseäni kiinnostaa ja mitkä ei, emme voi saada mahdollisuuksia päästä toteuttamaan itseämme. Ei auta siis jäädä odottelemaan vaan on otettava itse johtajuutta ja myydä itseni taitoja mutta myös itseäni persoonana muille. 

Mielestäni akatemia on loistava paikka antaa mahdollisuuksille mahdollisuuksia. Siellä pystyy joka päivä verkostoitumaan uusiin ihmisiin, joten miksi emme hyödyntäisi sitä. Mielestäni ikinä ei ole liikaa antanut mahdollisuuksille mahdollisuuksia.  

Minä ajattelijana 

Koen että ajattelu on välillä vaikeaa. Itselleni useimmiten tulee ajatuksia siitä että miksi en taaskaan älynnyt ajatella tiettyjä juttuja. Toki on tilanteita sekä paikkoja joissa pystyn ajattelemaan paremmin kuin toisessa paikassa. Myös ihmiset vaikuttavat tähän. Kuitenkaan en ole sellainen että helposti puhun ennekuin ajattelen vaan ennemminkin en saa asioita sanottua koska tuntuu että en saa muodostettua asiasta ajatusta.  

Isona konkreettisena asiana olen tajunnut että oman ajattelun reflektointi tai muiden kanssa keskustelu auttavat huomattavasti itseäni selkeyttämään ajatuksia. Monesti huomaan esimerkiksi yleisen ajattelun että minulla on kiire. Kun lähden purkamaan miksi minulla on kiire, huomaan että luon kiireen vaan pääni sisään. Toinen hyvä esimerkki on kun reflektoin keskustelemalla tai kirjoittamalla työntekoa, en välttämättä huomaa miten olen toiminut tietyissä tilanteissa. Kun kerron esimerkiksi asiakaskäynneistä, koen että huomaan heti kuinka minä tai asiakas on käyttäytynyt mitä en ole huomannut. Monta kauppaa on jäänyt tekemättä, kun en ole osannut tilanteessa ajatella tarpean selkeästi tai älynnyt asiakkaan asian pointtia. Monesti tälläiset tilanteet ovat luotuja tekoselityksiä tai niitä tilanteita missä asiakas testaa ammattitaitoani. 

You May Also Like…

Ilmiön kaava

Miten ilmiö oikein rakennetaan ja miksi ilmiö on trendi juuri nyt? Sosiaalisessa mediassa tuotteesta on nykypäivänä...

Bisnesantropologia

Mikko Leskelän ”Bisnesantropologia” on kirja, joka sukeltaa syvälle ihmistieteiden maailmaan ja niiden soveltamiseen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti