Ajattele isosti, 7 oppia menestykseen 

Kirjoittaja: Konsta Vankka

4 huhtikuun, 2024

Lähdeteos: Ajattele isosti, 7 oppia menestykseen 

Lähdeteoksen kirjoittaja: Arnold Schwarzenegger

Teoriapisteet: 2

Arnold Schwarzeneggerin kirja “ajattele isosti, 7 oppia menestykseen” valikoitui lukulistalleni, koska olen tilanteessa, jossa motivaatiota on joutunut tekemiseen etsiä, enkä ole myöskään oikein varma mitä tekisin. Siispä ajattelin, että tämä kirja voisi auttaa motivaation kanssa ja tuoda oppeja, joidenka avulla päästä takaisin tekemisen draiviin kiinni.

Kirja sisältää seitsemän lukua, joissa jokaisessa tulee menestykseen tähtäävä oppi. Schwarzeneggerin ura eri ammateissa on mittava ja hänen kokemuspankkinsa suuri. Hän on fitnessammattilaisuuden ja elokuvatähteyden lisäksi toiminut Kalifornian kuvernöörinä sekä liikemiehenä mm. Kiinteistö- ja ravintola-alalla.  

  1. Selkeä näkemys tulevasta 

Schwarzenegger kannusti piirtämään kuvaa tulevasta. Visiosta ja omasta määränpäästä. Hänen mielestään tavoite ei voi olla konkreettinen, jos sitä ei pysty piirtämään kuvaksi. Hän käytti esimerkkeinä urheilijoita, jotka mielikuvaharjoittelevat suorituksiaan. Olen itse tätä kyllä tehnyt, mutta en missään nimessä tiedostaen. Kun oikein inspiroituu jostain meneillään olevasta projektista, monesti alkaa mielessään katsoa, miltä lopputuloksen tai välivaiheen pitäisi näyttää. Tätä pitäisi tehdä enemmän tiedostaen, koska se toimii varmasti myös motivaattorina.  

  1. Älä koskaan ajattele pienesti 

Suomalaisten syndrooma, heikkous ajatella isosti. Kirjassa neuvotaan, että kun visiointi aloitetaan pitäisi katsoa todella isosti, jopa mahdottomasti. Kun iso, jopa epärealistinen kuva on valmis, voidaan ruveta kameran linssiä zoomaamaan. Kun visiota tarkennetaan kuva kuvalta, alkaa kuviksi hahmottumaan myös välivaiheet lopullisen määränpään lisäksi. Vaikka tästä ensimmäinen ajatus menee selfhelpin ja kivojen mielikuvien lokeroon on metaforassa enemmän ajateltuna paljon järkeä. Yleensä strategioita ja muita aletaan rakentamaan alusta loppuun, mutta entä jos ensin maalattaisiin valmis, iso kuva ja sen jälkeen tarkennettaisiin välivaiheita.  

On todella ihmeellistä, miksi isosti ajattelu on niin vaikeaa. Yksinkertaisesti itseluottamus ei vaan riitä siihen. Ei ole rohkeutta lähteä tavoittelemaan omia intohimoja ja niiden kautta tulevia unelmia. Ajattelee, että miksi juuri minä pystyisin siihen. Kirja herätti paljon juuri tällaisia ajatuksia ja niitä ehdottomasti nyt tarvitsinkin.   

  1. Tee ankarasti töitä 

Hyvin simppeli ja selkeä neuvo. Ilman työntekoa ei ole tuloksia, niin se vain menee. 

  1. Myy, myy, myy 

Ilman myyntiä, ei ole liiketoimintaa. Tämä tuli konkreettisesti huomattua Sähköautolle.com projektissa. Kirja korosti kohderyhmän kiteyttämisen tärkeyttä. Ei missään nimessä pidä myydä kaikkea kaikille, vaan nimenomaan laatua hyvin pienelle target groupille. Sama pätee myös markkinoinnissa.  

Schwarzenegger kehotti myös uskomaan brändin tarinaan ja sitkeästi toistamaan sitä. Kun myyntiä tehdään, ilkeitä vastauksia tulee aina ja usko saattaa hiipua, mutta omaan tarinaan ja uskoon pitää tukeutua vankkumattomasti. Lannistua ei auta, sillä se ei myyntiä ainakaan boostaa.  

  1. Vaihda näkökulmaa 

Epäonnistuminen uuteen valoon. Tämä luku ei sinällään tarjoa akatemialaisille  mitään uutta, koska meille kerrotaan heti päivästä yksi alkaen, että epäonnistuminen kuuluu prosessiin ja ovat parhaita paikkoja oppia. Se oli tämänkin luvun pointti.  

Schwarzenegger kehotti myös rikkomaan sääntöjä ja tekemään laskelmoituja riskejä. Laskemattomissa riskeissä ei ole mitään järkeä, mutta ilman riskejä ei voi koskaan voittaa. Kannattaa rikkoja normeja, koska niiden takaa voi löytyä uusia tapoja markkinoida ja myydä tai jopa löytää uusia liikeideoita. 

Normien rikkomisessa olen huono vaikka olenkin akatemian aikana siinä parantunut. Olen luonteeltani hyvin rutiineja rakastava ja sääntöjen puitteissa kulkeva, joka johtaa siihen, että monesti luovuus ei pääse loistamaan. Olen pyrkinyt löytämään keinoja kehittää tätä heikkoutta, mutta se on ollut yllättävän vaikeaa. 

  1. Sulje suusi ja avaa mielesi 

Kuudennen luvun tarkoitus oli kehottaa olemaan utelias. Kuuntele mitä muut sinulle puhuvat, ime kuin sieni tietoa ympäröivästä maailmasta ja tahdo oppia jatkuvasti uutta. Tähän aihealueeseen liittyy vahvasti kirjasta “mindset” kasvunasenne ja kuinka tärkeää se on, jotta elämästä tulee jatkuvaa oppimista ja kehittyminen tulee osaksi elämän mittaista matkaa.  

Tämä on osa-alue, jota Tiimiakatemia on itsessäni kehittänyt paljon. Olen oppinut, kuinka tärkeää on kuunnella ja pitää itsensä avarakatseisena maailmalle. Ihmisissä on voimaa ja ihmiset ovat ne, jotka ylläpitävät tietoa tässä maailmassa. Nöyryys elämää ja muita kohtaan on ehdottoman tärkeää, jos haluaa saavuttaa menestystä.  

07. Riko peilisi 

Peilin rikkomisella Arnold tarkoitti sellaisen ajattelun lopettamista, jossa muut häviävät, kun sinä voitat tai päinvastoin. Urheilua lukuunottamatta elämä ei ole nollasummapeliä ja kukaan ei pärjää täällä yksin. Jos sinä rikastut, eivät muut köyhdy. Yhteistyötä kannattaa ja pitää tehdä, jotta tavoitteita voi saavuttaa. Auttaminen kannattaa aina, koska enemmin tai myöhemmin se aina kantaa hedelmää.

Tämä oli itselleni hyvin herättelevä luku, koska hassua kyllä, mutta huomaan ajattelevani niin, että kun minä saavutan jotain, on se aina joltain muulta pois. Nyt kun sitä oikein pohtii, tajuaa kuinka typerää tällainen ajattelu on. Viimeisen luvun opit siitä, että kukaan ei menesty maailmassa yksin ovat ehkä tärkeimpiä oppeja koko kirjasta itselleni ja nämä aatteet aion viedä jatkojalostukseen.

Kokonaisuudessaan kirja on mielestäni hyvä sellaisille, jotka kamppailevat motivaation ja itsensä uskomisen kanssa.

You May Also Like…

Sisältömarkkinoinnin työkalut

Luin kirjan "Sisältömarkkinoinnin työkalut", joka tarjoaa kattavan katsauksen sisältömarkkinoinnin maailmaan ja sen...

Suojattu: Sissimarkkinointi

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

NEVER split the difference

Oletko kyllästänyt neuvottelemaan tuntipalkoista ja lyhytaikaisista yhteistöistä Tiimiakatemialla? Jääkö sinuakin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti