Pura rutiinit atomeiksi

Kirjoittaja: Henri Ruuskanen

4 huhtikuun, 2024

Lähdeteos: Pura rutiinit atomeiksi

Lähdeteoksen kirjoittaja: James Clear

Teoriapisteet: 2

Pura rutiinit atomeiksi -kirjan ydinajatus on, että voisimme saavuttaa parempia tuloksia ja elää ehkä sellaista elämää missä optimoimme ajankäyttöä, kun jaamme päivittäiset rutiinimme pienempiin osiin. Itselle rutiinien aloittaminen on aina ollut se suurin haaste ja kompastuskivi. Olen huomannut, että tarvitsen moneen asiaan nopeasti tuloksia, jotta jaksan jatkaa asian tekemistä ja suorittamista. Mikäli tuloksia ei ole tullut haluamallani tavalla tai siinä aikataulussa, missä olin olettanut niin monesti asia on saattanut jäädä kesken tai kokonaan tekemättä. Luin kirjan kaverini suosituksesta ja ajattelin, että ehkä kirjan lukemisen jälkeen saisin luotua itselleni sellaisia rutiineja arkeen, jotka helpottaisivat päivittäistä tekemistä ja tekisivät minusta ehkä sinnikkäämmän, jos malttaisin tehdä asioita tarpeeksi kauan, jotta ne muuttuisivat rutiineiksi asti.

Rutiinien merkitys urheilussa ja vapaa-ajassa

Itselle tähän mennessä rutiinien luominen urheilussa on ollut kaikista helpointa, koska niissä tuloksien saavuttaminen on ollut niin konkreettista ja varsinkin alkuun tuloksia saavuttaa todella nopeasti. Nuorempana pelatessani jalkapalloa motivaation harjoitteluun alkoi kuitenkin hiipua ja rutiinit hävisivät harjoittelusta ja näin ollen se harrastus jäikin pois elämästäni. Jyväskylään muutettuani löysin kuitenkin uuden lajin crossfitin parissa ja sen ympärille muodostui hyvin nopeasti tietyt rutiinit ja viikko-ohjelmat, joita olen noudattanut kohta 4 vuotta. Urheilun kautta olen yrittänyt saada myös vietyä sieltä opittuja rutiineja arkielämään toistaiseksi huonolla menestyksellä. Urheiluun liittyy toki muitakin sivuseikkoja kuin itse urheilu, kuten säännöllinen syöminen ja kehonhuolto. Aiemmin ajattelin, ettei niiden rooli ole niin merkittävässä asemassa, mutta mitä totisemmaksi crossfit harjoittelu on muuttunut, niin ajatus näistä on myös muuttunut sen mukana. Aloitin helmikuussa säännöllisen venyttelyn iltaisin, sekä olen yrittänyt syödä aamuisin aamupalaa, jota en ole melkein 3 vuoteen syönyt. Olen huomannut tässä muutaman kuukauden aikana melko merkittäviä muutoksia. Jaksan aamuisin huomattavasti pidempään ja keskittyneemmin tehdä asioita, kun olen syönyt kunnon aamupalan. Välillä on edelleen vaikea herätä hieman aiemmin, jotta kerkeää syömään kunnolla, koska on pakko olla hereillä hetken aikaa, jotta ruoka maistuu. Olen kuitenkin pitänyt rutiinista kiinni ja aion jatkaa sitä.

Kotona vietetyn ajan optimointi

Koti on monelle paikka rentoutumiseen ja akkujen lataamiseen. Varsinkin akatemian alussa itselle oli vaikea erottaa aikaa, milloin teen töitä ja milloin lepään ja otan rennosti. Monesti päivät venyivät iltamyöhään ja saatoin laitella sähköposteja asiakkaille vielä ilta yhdeksänkin aikaan. Nykyään olen kuitenkin tehnyt selvän jaon, milloin teen töitä ja milloin lepään, jotta nämä kaksi eivät sekoittuisi keskenään eivätkä näin ollen kuormittaisi minua liikaa. Monesti myös tietyt paikat ajavat tekemään tiettyjä asioita ja näin niistä muodostuu tietynlaisia rutiineja huomaamattomasti. Esimerkiksi itselle vapaapäivä kotona lauantaisin tarkoittaa lähes poikkeuksetta aamukahvia ja yön NHL otteluiden koosteiden katsominen. Huonoja rutiineja puolestaan erilaisista paikoista, ehkä itselläni on jatkuva kofeiinin juonti tai siitä on tullut ärsyttävä tapa. Välillä en edes tiedä onko siitä konkreettista hyötyä, mutta silti juon joko kahvia tai muita energiajuomia päivittäin. Kofeiinin vähentäminen pitäisi kuitenkin aloittaa pikkuhiljaa ja luoda siihen oma rutiini jota noudattaa. Kirjassa tuotiin esille, että rutiineja voi verrata vähän korkoa korolle ilmiöön  vasta tietyn rajan ylittämisen jälkeen huomaa eroja ja kehitystä. Hieman kärsimättömänä ihmisenä tämä tuottaa tämän takia monessa asiassa ongelmia. Toinen varsinkin kotona nouseva paha rutiini on iltaisin puhelimen räplääminen ja liiallinen käyttö. Aina iltaisin menen sänkyyn ja saatan olla puhelimella vielä viimeisin puolituntia. Tätä olen kuitenkin yrittänyt muuttaa korvaamalla puhelimen kirjalla. Onnistuinkin tässä melko pitkään, kunnes kirja loppui ja en kerennyt heti lainata uutta, joten puhelin tuli takaisin. Rutiinien pysyvyyden kannalta jatkuva tekeminen olisi kuitenkin välttämätöntä, eikä ainakaan pitkiä katkoksia saisi tulla. Puhelimessa erityisesti TikTok on ollut sellainen sovellus mikä on aiheuttanut riippuvuutta ja sen käytön lopettaminen on ollut jotenkin todella vaikeaa välillä, vaikka tiedostan sen haittavaikutukset. Kirjasta konkreettisesti vein käytäntöön sen, että tein sovelluksen käyttämisestä vaikeampaa, jotta sen käyttö vähentyisi. Poistin TikTokin kokonaan kotinäytöltä, jotta se ei olisi helposti avattavissa aina uudestaan ja uudestaan. Tähän asti tämä itseni huijaus on ainakin toiminut koska ruutuajasta huomaten, en ole käyttänyt sovellusta ollenkaan viimeisen kuukauden aikana. Samankaltaisia rutiineja olisi kuitenkin luoda enemmän, koska huomaan käyttäväni aikaa paljon enemmän järkevimpiin asioihin, kun päivästä on vapautunut jopa 2 tuntia TikTokin selailusta. Kirjasta erityisesti jäi mieleen yksi lause missä sanottiin, että rutiinit ovat vähän kuin lentokoneen lentoreitti, pienellä suunnan muutoksella on iso vaikutus.

You May Also Like…

Sisältömarkkinoinnin työkalut

Luin kirjan "Sisältömarkkinoinnin työkalut", joka tarjoaa kattavan katsauksen sisältömarkkinoinnin maailmaan ja sen...

Suojattu: Sissimarkkinointi

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

NEVER split the difference

Oletko kyllästänyt neuvottelemaan tuntipalkoista ja lyhytaikaisista yhteistöistä Tiimiakatemialla? Jääkö sinuakin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti