5 toimintahäiriötä tiimissä

Kirjoittaja: Verneri Anttila

5 huhtikuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

5 toimintahäiriötä tiimissä on Patrick Lencionin kirjoittama kirja tiimin toiminnasta. Kirja oli ensimmäisiä mitä minulle suositeltiin tullessani aktatemialle. Se Legenda joka kaikkien pitäisi lukea mahdollisimman nopeasti ymmärtääkseen tiimin toimintaa paremmin. Legendan luettuani ymmärrän nyt miksi asia on näin. Tiimintoiminta on suurin ongelma ja suurin mahdollisuus menestyvälle yritykselle olivat minun ajatukseni kirjan luettuani. Kirja käsittelee tiimin toimintaa 5 ydin häiriön kautta jotka ovat:

  • Luottamuspula
  • Konfliktin pelko
  • Sitoutumisen puute
  • Vastuun välttely
  • Tulosten huomiotta jättäminen

Kaikki viisi ovat tärkeitä ja kaikki ovat sidoksissa toisiinsa kuin korkea täytekakku jonka pohja ei ole mitään ilman päällimmäistä kerrosta. Silti kirjan luettuani päällimmäisenä mielessäni on luottamuksen tärkeys tiimin toiminnassa.

Luottamuksen puute vaikuttaa tiimin toimintaan erittäin negatiivisella tavalla ja luottamus onkin koko tiimi toiminnan perusta. Se pala joka ei ole kakun kaunein kohta mutta tärkein sen olemassa ololle.

Luottamus näkyy uskalluksena kertoa itsestään niitä hankaliakin asioita, siis olla avoin yksilö osana tiimiä jotka ovat myös avoimia toisilleen. Tilanne jota yhteiskunnassa yleensä ajatellaan juuri toisinpäin pidä tiedot itselläsi älä jaa heikkouksiasi, mitähän naapuritkin ajattelisivat jos tietäisivät. Nämä sanat jotka niin useasti on kuultu. Mutta tämä ajatusmalli johtaa luottamus pulaan, kun uskallat kertoa toiselle ihmiselle omasta historiastasi ja nykyhetkestä niitä hankalia ja ei niin useasti puhuttuja asioita. Luotat siihen että sen avulla toinen oppii ymmärtämään sinua paremmin. Myös tiimi ymmärtää että tämä henkilöhän luottaa meihin pystyessään puhumaan omista asioistaan avoimesti.

Jo pelkästään se että tunnet tiimisi paremmin ja olette avoimia johtaa siihen ettei toisten aikomuksia heti suljeta negatiivisina ja aikeista uskalletaan kysyä ja niitä uskalletaan haastaa. Dialogi paranee tiimiläiset tuntevat suunnilleen toistensa rajat eivätkä ylitä niitä ainakaan tarkoituksella. Tiimiläiset myös uskaltavat pyytää anteeksi tarpeen tullen. Kun tiimi luottaa toisiinsa ei se siis pelkää konflikteja.

Omista asioista kertominen on myös sitoutumisen kannalta tärkeää ei ihminen kerro itselleen arkoja asioita tiimille jos ei aio sitoutua sen toimintaan. Luottamus pula näkyy myös sitoutumisen puutteena et halua tehdä tiimisi eteen itsellesi ei niin mukavia asioita jos et tunne tiimiläisiäsi.

Eli mitä tästä olen oppinut? Tiimin sisäinen luottamus ei ole pelkästään sitä että luotat toisen henkilön tekevän sovitut asiat vaan se on uskallusta olla oma itsesi, uskallusta ymmärtää toista. Luottamus on tiimin perusta tai joukko ihmisiä jossa toimit ei ole tiimi vaan joukko yksilöitä.

You May Also Like…

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti