21 oppituntia maailmantilasta

Kirjoittaja: Juuso Salpakari

19 huhtikuun, 2024

Lähdeteos: 21 oppituntia maailmantilasta

Lähdeteoksen kirjoittaja: Yuval Noah Harari

Teoriapisteet: 3

Minulla on ollut tämä kirja koko Tiimiakatemian ajan lukulistalla, mutta en vain ole saanut sitä luettua mihinkään väliin. Nyt minulla oli hyvä sauma tarttua kirjaan käsiksi, sillä olihan se jo hyvän tovin pyörinyt ajatuksissani. Hauska faktahan tästä kirjasta on, että sain sille lukusuosituksen aika lailla Tiimiakatemian ensimmäisellä asiakaskäynnilläni. Kokosin reflektiooni päällimmäiset ajatukseni mitä kirja minussa herätti.  

Elämme jatkuvan muutoksen aikaa ja tuntuu, että olen hyvin useasti melko pihalla kaikesta mitä maapallolla tapahtuu. Maailmalla tapahtuva jatkuva muutos edellyttää sopeutumista, varsinkin teknologia ottaa jalansijaa päivä päivältä enemmän tilaa työelämässä. Jatkuvasti meitä jokaista koetellaan ja testataan muutoskyvykkyyden alla ja ne, jotka sietävät muutosta ovat askeleen tai jopa pari muita edellä. Tulevaisuuden avaintaito tuleekin melko varmasti olemaan kyky omaksua muutosta ja kohdata epävarmuutta. Oman näkökulman laajentaminen on tärkeää, että pystymme edes osittain ymmärtää ympärillämme tapahtuvaa monimutkaisuutta. 

Ympärillämme vellova informaatiotulva on voimakasta ja välillä se tuo omat haasteensa ymmärtämiseen ja meiltä jokaiselta vaaditaan taitoa priorisoida tietoa, tunnistaa tärkeä epäolennaisesta ja pohtia millaisia vaikutuksia sillä on minuun. Olemme yksilöinä melko rajoittuneita tiedon suhteen, mutta usein luulemme tietävämme enemmän kuin todellisuudessa tiedämme, sillä omaksumme toisten tietoa kuin se olisi omaamme. Valitettavasti harvoin tiedostamme omaa tietämättömyyttämme, sillä sulkeudumme samanmielisten ihmisten ja vahvistavien uutisten muodostamaan kuplaan, jossa omia uskomuksia vahvistetaan ja niitä harvoin kyseenalaistetaan.  

Esimerkiksi jatkuvasti suosiotaan kasvattava TikTok tuo valtavasti informaatiota siitä, mitä maailmalla, Suomessa ja jopa ihan Jyväskylän tasolla tapahtuu. Jaetut sisällöt leviävät kulo valkean tavoin “kuluttajien” silmäpareille ja sieltä informaatiotulva on saanut minutkin harhaantumaan kriittisestä medialukijasta ihan 100–0 vietäväksi hölmistyneeksi kansalaiseksi. Valitettavasti tässäkin palvelussa liikkuu valtava määrä disinformaatiota, ja nuoret imevät sitä monta tuntia päivässä.  

Teknologiset algoritmit niin TikTokissa kuin muuallakin vetävät paremmin ennustuksia meidän jutuistamme, kuin jopa omat kaverimme. Tämä pistää miettimään, mihin suuntaan mennään yksityisyyden kanssa ja paljonko teknologia oikeasti määrää meidän elämää. Tärkeää kyseenalaistaa, miten halutaan antaa algoritmien vaikuttaa meidän päätöksiin ja omaan juttuun.  

Työelämässä muutos on todellista. Teknologian ralli, erityisesti tekoäly on vetänyt yrittäjyyden ja työmaailman uudelle levelille. Yrittäjät ovat niitä, jotka ovat joutuneet lähes aina sopeutumaan eri tilanteisiin ja yllätyksiin, mutta nykyaika ja AI on tuonut ihan uusia pelimerkkejä työelämään niin mahdollisuuksia kuin haasteita. Merkittävä tekijä esimerkiksi tekoälyn tuomana on, että työt ovat käyneet tehokkaammaksi ja automatisoituneemmaksi osana bisnestä.  

Tekoälyn kehittyminen on vauhdittanut monimutkaisten tehtävien automatisointia, mikä vapauttaa yrittäjät keskittymään luovaan suunnitteluun ja strategiseen päätöksentekoon. Esimerkiksi tekoäly pystyy nopeasti analysoimaan massiivisia tietomääriä, tarjoamaan markkinakehityksen ennusteita ja optimoimaan liiketoimintaprosesseja. Tämä antaa yrittäjille aikaa ja resursseja panostaa innovaatioon ja asiakaspalveluun.  

Samalla tekoälyn käyttöönotto voi tuoda mukanaan haasteita, kuten työvoiman muutostarpeita ja osaamisen vaatimusten kasvua. Automatisoitavat työtehtävät saattavat vaatia työvoiman uudelleenkoulutusta. Yrittäjien on oltava valmiita sopeutumaan tähän muutokseen ja tarjoamaan työntekijöilleen mahdollisuuksia kehittää uusia taitoja. 

Tulevaisuudessa työt muovaantuvat jatkuvasti joustavammaksi ja etätyölähtöisemmäksi tekoälyn ja digitalisaation myötä. Yrittäjät voivat hyödyntää virtuaalista tiimityöskentelyä, älykkäitä alustoja ja pilvipalveluita, jotka mahdollistavat tehokkaan yhteistyön globaalisti. Tämä tuo mukanaan myös haasteita, kuten tietoturvan hallinnan ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen vähenemisen. 

Kirjassaan Harari nostaa esille oman huolensa siitä, että teknologia saattaa vaarantaa ihmisen työpanoksen, mutta myös painottaa sitä, että ihminen osaa hyödyntää teknologiaa omalla tavallaan. Teknologia kuitenkin toimii vielä ihmisen käskyjen mukaisesti eikä sillä ole omaa tietoisuutta. Harari arvioi, että teknologian kyky tietoisuuteen ei tule kehittymään merkittävästi vielä pitkään aikaan, koska ihmiskunta ei vielä täysin ymmärrä tietoisuuden luonnetta. Tästä syystä pelko teknologian yllättävistä hyökkäyksistä on liioiteltua, sillä teknologia ei nouse itsestään vastarintaan, ellei ihmiset ole sen toiminnasta tietoisia. 

 On ollut mielenkiintoista seurata, kuinka Elon Muskin yrityksen kehittämiä Neuralink siruja on kuitenkin jo asennettu ihmisen aivoihin ja sen avulla on pystytty palauttamaan kadonnut puhekyky ja pystytty pelaamaan erilaisia pelejä pelkästään ajatuksen voimalla. Juttelimme vasta akatemialla muutaman kaverin kanssa Neuralinkistä ja aloimme pohtimaan myös sitä, että kuinka paljon siru saa kerättyä dataa ihmisen ajatuksista, tunteista yms. Tietomme ei riittänyt kovinkaan pitkälle asian tarkastelussa, mutta mielestäni aika pelottava ajatus.  

Nyt kun päästiin Elon Muskista ja teknologian tuomista uhkista jo puhumaan niin kirjassa nostettiin esille todellinen uhka eli epätasa-arvo ihmisten välillä. Taloudelliset erot voivat syventyä maailmanlaajuisesti, kun teknologia mahdollistaa esimerkiksi eliniän pidentämisen, joka voi olla saavutettavissa vain rikkaimmille. Tällainen biologinen epätasa-arvo voi vakiintua pysyväksi, ja kun se liittyy teknologiseen kehitykseen, sen tasoittaminen voi olla vaikeaa. Harari maalaa synkän kuvan, jossa nykyinen ihmisrotu jäisi syrjään uuden, vaikutusvaltaisen eliitin varjossa, herättäen kauhistuttavia kysymyksiä tulevaisuudesta ja maailman suunnasta. 

Samalla kun uskon teknologian kehityksen tuovan mukanaan hyviä asioita, on tärkeää muistaa, että niiden käyttöä on ohjattava oikeisiin kohteisiin, ettei niihin turvauduta liikaa. Esimerkiksi tekoälyn kehitys on tuonut paljon hyötyjä, mutta sen liiallinen käyttö voi aiheuttaa haittoja. 

Tämän päälle tulee vielä se, että sata rikkainta ihmistä omistaa enemmän kuin 4 miljardia köyhintä. Kasvaako kuilu eliitin ja ”tavallisten” välillä niin suureksi, että tulevaisuudessa eliitistä muodostuu ikään kuin oma lajinsa? Jos eliitillä on mahdollisuus parantaa kehoaan ja muokata itsensä ”yli-ihmiseksi” teknologian avulla, mitä tapahtuu ”tavallisille” ihmisille? Siirtyykö valta parannelluille versioille ihmisistä? 

Pelottavaa, mutta myös realismia. Mielenkiinnolla odotan, mitä mullistuksia tulee vielä tapahtumaan. Kaikki toki ottaa oman aikansa, sillä pohdimmehan mekin joskus, että vuonna 2025 on lentäviä autoja. Kirja oli erittäin mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. En suosittele lukemaan kirjaa kiireellä, sillä lukemisen aikana herää niin paljon ajatuksia, joka hieman katkaisee lukemiseen keskittymistä.  

You May Also Like…

Ilmiön kaava

Miten ilmiö oikein rakennetaan ja miksi ilmiö on trendi juuri nyt? Sosiaalisessa mediassa tuotteesta on nykypäivänä...

Bisnesantropologia

Mikko Leskelän ”Bisnesantropologia” on kirja, joka sukeltaa syvälle ihmistieteiden maailmaan ja niiden soveltamiseen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti