21 OPPITUNTIA MAAILMAN TILASTA

Kirjoittaja: Akseli Pasanen

24 maaliskuun, 2024

Lähdeteos: 21 Oppituntia maailman tilasta

Lähdeteoksen kirjoittaja: Yuval Noah Harari

Teoriapisteet: 3

Vain 21 oppituntia maailman tilasta on aika vähän, tai ainakaan mä en ymmärrä montaakaan juttua kovin hyvin maailman tän hetkisestä tilasta, tulevaisuudesta puhumattakaan… Historiakaan ei oikeen oo mulle se mielenkiintoisin juttu, mutta siitäkin pitäisi jotain ymmärtää, että ymmärtäisi edes jotain maailman tilasta…

MÄ EN TIEDÄ MISTÄÄN MITÄÄN OIKEASTI.

Nykymaailma on rakennettu niin monimutkaiseksi, ettei kukaan enää voi olla perillä asioista. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja koko ajan on mahdottomampaa ennakoida tekojensa seurauksia. Ihmiset tietävät koko ajan vähemmän asioista. Informaatiotulva, joka ympäröi meitä päivittäin aiheuttaa sen, että on mahdotonta tietää asioista oikeasti perinpohjaisesti, siksi asiantuntijoihin nojataan enemmän ja enemmän. Yksilöinä tiedämme hyvin vähän, luulemme tietävämme paljon enemmän kuin mitä oikeasti tiedämme, sillä suhtaudumme muiden mielessä olevaan tietoon kuin se olisi omaamme. Ihmiset myös ymmärtävät omaa tietämättömyyttään vain harvoin, koska he sulkeutuvat samanmielisten ihmisten ja itseään vahvistavien uutisten muodostamaan kammioon, jossa lujitetaan heidän uskomuksiaan ja kyseenalaistamista tapahtuu vain harvoin.

Tiimiakatemialla keskitytään mielestäni hyviin asioihin. Asioihin, joiden avulla edelliset tietämättömyyden ja ymmärtämättömyyden pulmat on mahdollista ratkaista ainakin vähän helpommin. Tiimit rakennetaan erilaisista ihmisistä, joka helpottaa sitä, ettei yksilön tarvitse olla kiinnostunut kaikista asioista.  Ympärillä on jo nyt erilaisten asiantuntijoiden verkosto, joka kasvaa ja kehittyy tulevaisuudessa entisestään. Jos en itse tiedä jotain, eikä asia kiinnosta minua niin paljon, että haluaisin ymmärtää sitä syvällisemmin, voin kysyä joltain muulta neuvoja. On tulevaisuuden kannalta tärkeää, ettei tiimissä ole vain samanmielisiä, mun kanssa saman tyylisiä tyyppejä. Erilaiset ihmiset ympärillä pitää huolta siitä, ettei tule tunnetta siitä, että luulisin tietäväni asioista aidosti kaiken. Tiimioppimisen avulla saadaan yhdisteltyä ja rakenneltua monenlaisia ajatuksia, joiden avulla voidaan ratkoa ihan minkä tyylisiä juttuja vain. Tiimioppimista voitaisiin nostaa seuraaville tasoille kyseenalaistamalla ajatuksia, sanomisia ja tekemisiä vielä vähän useammin. Joskus ihmiset lukittautuvat mun mielestä liian nopeasti ja köykäisin perustein omiin päätelmiinsä. Avoimempi keskustelu ja vastaanottavaisempi kuuntelu lisäisivät kaikkien kehitystä. Kaikki meistä tietää ja tajuaa oikeasti yksilönä niin vähän, että ison kuvan hahmottaminen yksinään on todella mahdotonta. Mielestäni on hyvä ymmärtää omaa tietämättömyyttään, jotta voi sitten kehittää sitä. On opeteltava tuntemaan itseään.

Kirjassa puhuttiin koulutuksen sisällöstä tulevaisuudessa. Kukaan meistä ei vielä tiedä millaisia asioista sen pitäisi sisältää, että tulevaisuuden ihmisillä olisi mahdollisimman hyvät lähtökohdat selvitä elämässä ja ymmärtää edes jotain. Kirjan mukaan tulevaisuuden koulutuksen ei tarvitse lisätä ihmisille tietoa, sillä sitä tulee muutenkin jo liikaa käsiteltäväksi. Sen sijaan oppilaitosten tulisi opettaa kykyä analysoida tietoa, kykyä ajatella kriittisemmin sekä kykyä erottaa tärkeät ja ei tärkeät asiat. Nämä ovat melko haastavia kykyjä opettaa ja opetella, nyt ja tulevaisuudessa. Mielestäni nämä kirjan pointit ovat tärkeitä, sillä jos näitä kykyjä ei ollenkaan harjoita, on vaarana, ettei oikeasti tajua mistään mitään. Koko ajan tulee olemaan vaikeampaa poimia oleelliset tiedot sinua ympäröivästä elämästä.  Informaatio lisääntyy jatkuvasti, sen mukana valeuutiset ja kaiken maailman muut asiat, joita meille uskotellaan. Jos ei tunnista tärkeitä asioita, eikä osaa analysoida lainkaan saamaansa tietoa, on todella vaikeaa rakentaa edes suunnilleen oikeaan suuntaan osuvaa kokonaiskuvaa maailmasta, niiden tiedonpalasten avulla, joille olet altistunut.

KENELLE VALTA ANNETAAN?

Ennen jumalien annettiin ohjata ihmisiä ja se oli päätösten pohjana. Sitten valta annettiin ihmiselle ja tulevaisuudessa se voidaan antaa esimerkiksi algoritmeille. Mitä siitä seuraa, jos valta on tulevaisuudessa algoritmeilla?

Kirja on ilmestynyt vuonna 2018 ja tekoäly, koneoppiminen sekä algoritmit nousee siinä monta kertaa esiin tulevaisuuden näkymistä puhuttaessa. Kehitys on ilmeisesti ajallaan, sillä nyt nuo ovat jo hyvin selkeästi mukana esimerkiksi tiimimme arjessa. Ihmiskunnan kehitys on niin nopeaa, että sen mukana pysyminen on haastavaa niin ihmisille itselleen ja ympäristölle. Joskus aiemmin kehityksestä seuranneet uhkakuvat olivat höyrymoottori tai rautatiet, mutta nykyään samanlaiset askeleet kehityksessä informaatio- ja bioteknologian alalla luovat uhkakuviksi ydinsodat, geenimuuntelun ja biosfäärin romahduksen… Onko meillä varaa tähän? Aiemmilla aikakausilla näihin oli varaa, silloinkaan ei osattu varmasti ennustaa millaisia seurauksia ihmiskunnalle kehityksestä seuraa, mutta nykymaailmassa seuraukset ovat kehittyneet myös entistä valtavammiksi ja maapallo ei enää kestäkään kehityksen seurauksia. Ihmisillä on valtaa hidastaa kehitystä ja muutosta, jotta ihmiset ja ympäristö sopeutuisivat muuttuneisiin maailman tilanteisiin paremmin, mutta onko muutoksen ja kehityksen tarkoituksellinen hidastaminenkaan oikea ratkaisu? Mitä siitä sitten seuraa?

Millaista olisi, jos kehomme algoritmeja analysoisi tekoäly? Elon Muskin yrityksen Neuralinkin siru on jo asennettu ihmisen aivoihin ja hän pystyy pelaamaan ajatuksen voimalla jo videopelejä sen avulla. Terveyden seurantaa edistävät sirut, jotka tarkkailevat kehosi algoritmeja voisi olla hyödyllistä käyttää esimerkiksi sairauksien tunnistamiseen varhaisessa vaiheessa. Ajattelin ennen kirjan lukua intuition olevan ihmisen ominaisuus, jota tekoäly ei voi omaksua. Ilmeisesti tekoälyn voisi kuitenkin tulevaisuudessa kytkeä analysoimaan ihmisen intuitiota, joka ilmeisesti onkin vain miljoona pientä algoritmia, joiden perusteella aivot tekevät valintoja. Näin ollen tekoälyn olisi melko helpostikin mahdollista kehittyä intuitiossa ihmistä paremmaksikin. Onko tulevaisuuden valta omasta kehostasikin siis jonkun muun kuin itsesi käsissä?

Sata rikkainta ihmistä omistaa enemmän kuin 4mrd köyhintä. Jos kuilu eliitin ja köyhien ”tavallisten” välillä kasvaa onko mahdollista, että tulevaisuudessa eliitistä tulee ikään kuin oma lajinsa? Jos eliitillä on mahdollisuus parannella omaa kehoaan ja muokata itsensä ”yli-ihmiseksi” teknologian avulla, mitä käy ”tavallisille”? Siirtyykö valta parannelluille versioille ihmisistä?

Kirjan mukaan todennäköisesti 2000-luvun tärkein uusi genre on tieteisfiktio. Tieteisfiktio vaikuttaa useimpien ihmisten käsitykseen ymmärtää tekoäly, bioteknologia ja ilmastonmuutos asiat. Kuulostaa hullulta, mutta toisaalta järkevältä. Et tiedä mistään mitään, joten jonkun esittämä elokuva jää mieleesi ja aivot yhdistävät sen helposti edellä mainittujen asioiden syyksi. Oikeastaan pelottavaa ei ole se, että tapahtuisi juuri niin kuin tieteisfiktio elokuvissa, tekoäly ottaa vallan ja eikä enää kuuntele ihmisen ohjeita ja alkaa toimia oman ”mielensä” mukaan. Pelottavaa on se, että tekoäly toimii todennäköisesti juuri niin kuin joku on sen käskenyt tehdä ja ilman inhimillisiä ominaisuuksia. Miten paljon valtaa on sitten niillä, jotka saavat kertoa tekoälylle mitä sen kuuluu tehdä?

Hyvä tieteisfiktio elokuva on tällä hetkellä poliittisesti arvokkaampi, kuin tieteisartikkelit arvostetuissa tieteisjulkaisuissa. Sillä elokuvan ihmiset jaksavat katsoa ja se on helpommin saatavilla kuin se tieteellinen tieto asioista.

Joo… hyvä kirja!

Ja en todellakaan ymmärrä paljoakaan maailmasta…

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

The Culture Map

 Kävimme vähän aikaa sitten tiimivaihdossa Berliinissä ja nyt ihan vasta oli Berliinin travelling universityn vuoro...

Kasva tai kuihdu

Yrityksen on kasvattava tai se ei pysy muun maailman mukana. Miten tämä on toteutettavissa, kirjassa kerrotaan ison...

0 kommenttia

Lähetä kommentti