10 ohjetta minulta minulle

Kirjoittaja: Teemu Hulkkonen

15 lokakuun, 2021

Lähdeteos: Johtavat ajatukset 2021

Lähdeteoksen kirjoittaja: Tiimiakatemia

Teoriapisteet: 1

Itseään tulee osata kritisoida. Kritiikki mielletään yleensä negatiiviseksi, joten tässä esseessä kritisoin itseäni myös positiivisesti. Essee perustuu ”Johtavien ajatusten” 10 ohjetta tiimiyrittäjälle -kohdasta. Jokaisen ohjeen kohdalle on kehu, korjattava asia sekä korjausedotus.

1. Tee aloite, uskalla etsiä ohjeita.

Positiivista: Olen todella hyvä etsimään ohjeita internetistä, jos googlettaminen olisi tutkinto, niin olisin varmastikin tohtori.

Negatiivista: En tee riittävästi aloitteita ihmisten kanssa. On turvallisempaa kysyä neuvoa kaverilta, etsiä itse kuin mennä Tiimiakatemialla yleisesti pyytämään apua ihmisiltä, joita en tunne.

Korjausehdotus: Matalalla kynnyksellä kysyä tiimiläisiltäni, kuka olisi akatemialla semmoinen henkilö, joka kyseisessä aiheessa osaisi auttaa. Kuitenkin varmasti jokainen haluaa auttaa.

2. Opi hallitsemaan kaaosta. Se on ensimmäinen askel luovassa prosessissa.

Positiivista: Olen melko hyvä olemaan joutumatta kaaoksen keskelle, pidän narut käsissäni, jottei kaaosta pääse syntymään

Negatiivista: Kaaoksen kaatuessa niskaan, kuten Saunarekan kanssa, unohtele liian herkästi unohdettua asioita ja ajateltua, että kyllä kaiken ehtii tehdä. Sitten yhtenä päivänä saa juosta pää kolmantena jalkana ja hoitaa kaiken.

Korjausehdotus: Minun pitäisi vielä tarkemmin kirjata, milloin mitäkin teen. Lisäksi olisi pitänyt patistella muita tekemään enemmän, eikä vain tyytyä itse tekemään, kun kukaan muu ei sitä roolia ota. Minun täytyy vaatia enemmän muilta, siinä on johtamisen suurin heikkouteni.

3. Saat tehdä virheitä. Voit oppia niistä.

Positiivista: Tätä kirjoittaessani olen kokenut yhden huonoimmista päivistäni, jonka muistan. Mikään ei ole mennyt tänään putkeen. Tarkasti aikataulutetusta päivästäni kaatui ensimmäinen dominopalikka ja sitten se olikin menoa. Kuitenkin loppujen lopuksi kaikesta selviää ja nyt jo vähän hymyilyttää. Virheet eivät jää kalvamaan minua pitkäksi aikaa, niistä oppii aina.

Negatiivista: Ruoskin itseäni virheestä liian paljon. Ymmärrän vasta paljon myöhemmin siitä saamani opin, ymmärrykseen saakka päiväni on pilalla.

Korjausehdotus: Opetella armollisuutta itselleni. Annan aina muille anteeksi virheet heti, voisin antaa anteeksi myös itselleni.

4. Kohdista energiasi ratkaisuihin, älä ongelmien murehtimiseen.

Positiivista: Koen olevani todella hyvä ongelmanratkaisija tekniikan asioissa. Ihmisen kertoessa ongelmastaan alan heti työstää ratkaisua. Olen rakennellut ystävilleni vaikka minkälaisia ”omapatentti” -hökötyksiä heidän rikkoessaan pöytiä tai sohvia.

Negatiivista: Tunnepuolella ongelmanratkaisu on minulle vaikeampaa. Minusta tuntuu, etten osaa astu kanssaihmisen saappaisiin, jos en itse ole kokenut vastaavia tilanteita.

Korjausehdotus: Empatiasta löytyy varmasti hyviä kirjoja. Otan toiseen sprinttiin tavoitteeksi lukea yhden semmoisen.

5. Tee parhaasi ja aseta tavoitteesi korkealle.

Positiivista: Annan omassa tekemisessäni parhaani ja tavoitteeni on todella korkealla. Oman yrityksen vieminen ulkomaille on jotain, mitä vuosi sitten en olisi voinut kuvitellakaan. Tätä kirjoittaessani olen seuraavana päivänä menossa Latviaan, Riian kauppahalliin, missä Daily Bread tulee sijaitsemaan tammikuussa 2024.

Negatiivista: En osaa laittaa tavoitetta korkealle asiassa, jota en koe riittävän merkitykselliseksi omassa elämässäni. Kuitenkin koen velvollisuudekseni tehdä asian loppuun, koska olen siihen lähtenyt. Tämä luo kierteen, jossa teen jotain pakosta, koska olen vain lupautunut siihen.

Korjausehdotus: Yritä etsiä jokin hyvä asia, joka saisi haluamaan tavoitetta. Oli se sitten oppi, raha tai vaikka ihmisten kanssa tutustuminen. Aina löytyy jotain hyvää.

6.  Näe mahdollisuuksia, älä esteitä.

Positiivista: Olen omassa elämässäni nähnyt mahdollisuudet ja jättänyt muiden kertomat esteet huomiotta. Useampi koulupaikan vaihdos, yrittäjyys tai kaukosuhde on monelle tutulleni ”tekemätön paikka”, en ole kuunnellut heitä.

Negatiivista: Lähden monesti liikkeelle ongelmanratkaisussa esteistä. Moni saattaa ajatella, että lyttään, vaikka se on minun tapani käsitellä ongelmaa.

Korjausehdotus: Yrittäisin aluksi hypettää ja kertoa parhaimmat puolet. Sen jälkeen siirtyä mietittäviin asioihin, kanssaihminen tulisi varmasti sille mielelle, että olen hänen puolellaan.

7.   Uskalla kokeilla ja olla oma itsesi.

Positiivista: Olen kokeillut aina kaikkea. Oli se sitten erilainen harrastus tai vaikka opiskelupaikka. Olen aina etsinyt omaa polkuani ja nyt minusta tuntuukin, että olen oikealla tiellä ensimmäistä kertaa elämässäni.

Negatiivista: Liika kokeilu on johtanut siihen, etten tee mitään pitkään. Kadehdin ihmisiä, jotka ovat soittaneet soitinta koko elämänsä, minulla ei ole riittänyt mielenkiintoa omistautua millekään noin pitkäksi aikaa. Elämä on tuntunut välillä poukkoilulta.

Korjausehdotus: Tässä on menty jo oikeaan suuntaa, tätä rataa vain.

8. Hymyile, nauti ja heittäydy.

Positiivista: Olen pääsääntöisesti varsin hymyileväinen, iloinen ja positiivinen. Kai nuoruudessa saatu hymypoikapatsas kertoo siitä. Olen ollut aina kaikkien kaveri ja pidänkin sitä yhtenä parhaimpana puolenani.

Negatiivista: Aina ei hymyilytä. Ei kenelläkään tietysti ole aina hyvä päivä. Minun nukkuessani huonosti tai liian vähän, muutun heti paljon kärttyisämmäksi, sisäänpäin kääntyneeksi ja muutenkin antisosiaaliseksi. Ja se näkyy ulospäin.

Korjausehdotus: Nukkumaanmenoajat.

9. Ole nöyrä ja luo menestyksesi aina uudelleen.

Positiivista: En ole koskaan ymmärtänyt, miksi jotkut ihmiset haluavat nostaa itseään statuksella toisten yläpuolelle. Tapasin taannoin pari lääkisopiskelijaa kerholla ja koin heidän toimintaansa kiusaamiseksi. Olin tyrmistynyt, mutta myös onnellinen. Minä teen omaa juttuani, koen olevani menestynyt, enkä siltäkään pidä itseäni muita parempana.

Negatiivista: Olen välillä liiankin nöyrä. Omia onnistumisia saa tuoda muiden tietoon ja niistä kuuluu olla ylpeä. Joku voi piristyä ja motivoitua minunkin onnistumisistani ja se ajaa häntä eteenpäin kohti omia tavoitteitaan.

Korjausehdotus: Heigan viikkopalaveriin itsekehukierros.

10. Kunnioita kanssaihmisiä ja hyödynnä Tiimiakatemian sisältä löytyvä kokemus ja tieto, jottei pyörää tarvitse keksiä uudelleen.

Positiivista: Minulle on tiimiakatemialla ystäviä. Monta vanhaa ja vielä enemmän uusia. Tiedän heidän auttavan minua sekä minä autan heitä. Nyt ja aina.

Negatiivista: Tiimiakatemialla on paljon ihmisiä, jotka eivät ole ystäviä, mutta varmasti mielellään auttaisivat minua. En ota heihin riittävästi kontaktia, 130 tiimiyrittäjän joukosta löytyy asiantuntija varmasti ihan jokaiseen ongelmaani.

Korjausehdotus: Uskaltautua tutustua ja pyytää apua ihan keneltä tahansa akatemialaiselta. Kuten kohdassa 1. sanoin, aluksi vaikka oman tiimiläisen kautta kysyä, kuka osaisi auttaa.

Tästä tuli henkilökohtaisin essee, jota olen eläissäni kirjoittanut. Välillä ajattelin, uskallanko tätä edes julkistaa. Toivottavasti sydämeni ja mieleni avaaminen vie myös jotakuta muuta eteenpäin. Rohkeat kokeilut ovat meidän tiimiyrittäjien alaa, eikö? Olkoon tämä yksi semmoinen.

You May Also Like…

Alustatalous

Ajattelin kokeilla uutta aluevaltausta ja paneutua alustatalouden maailmaan. Ajat ovat todella muuttuneet ja...

Johtajuuden ristiriidat

Johtajuus on monimutkainen laji, jossa kaikkia ei koskaan voi miellyttää tasapuolisesti ja pettymyksien kohtaamiseen...

Myy enemmän – myy paremmin

Myynti on taitolaji, josta Mika D. Rubanovitsch on kirjoittanut useammankin kirjan. Viime syksynä luin kyseiseltä...

0 kommenttia

Lähetä kommentti