Viisas mieli

Kirjoittaja: Hannes Vilpponen

2 syyskuun, 2023

Lähdeteos: Viisas Mieli

Lähdeteoksen kirjoittaja: Minna Sadeniemi, Miikka Häkkinen, Maaria Koivisto, Teemu Ryhänen, Anna-Liisa Tsokkinen

Teoriapisteet: 2

Tiimiakatemialla vuorovaikutus on luonnollisesti hyvin suuri osa koko koulutusta, oli sitten kyseessä palaveri, treenit, asioiden päättäminen tai ideoista puhuminen.  Hyvä vuorovaikutus ja puhuminen saa parhaassa tapauksessa asioita eteenpäin mutkattomasti. Siksi halusin oppia lisää tunneälykkyydestä vuorovaikutuksessa kuuntelemalla kirjan Viisas Mieli.

”Tunteet tuntuvat, näkyvät ja vaikuttavat. ”

Tiimissä työskennellessä vastaanottaa puhetta, eleitä ja tunteita joka ikinen päivä. Nämä sanojen tuomat tunteet vaikuttavat omista kokemuksistani hyvin paljon työskentelyyn ja ilmapiiriin. Positiivinen tekemisen meininki antaa tietä uusille mahtaville ideoille ja niiden toteutukselle. Myös vaikeista asioista keskustelu helpottuu huomattavasti, kun läsnäolijat ovat vastaanottavaisella ja hyvällä tuulella. Tämä ei niin produktiivinen tapa vuorovaikuttaa on ilmentynyt myös keskusteluissa, luonnollisesti, ja sain kirjasta paljon uutta tietoa ja vinkkejä tämän parantamiseen. Yksi näistä oli toisen tunteiden vähättely tai huomioimatta jättäminen. Meillä on tiimiakatemialla ihmisiä eri kolutustaustoilla ja taidoilla, ja erilaista tietoa ja kokemusta on tämän takia paljon. Siksi täytyy muistaa huomioida nämä eroavaisuudet, eikä ryhtyä paisuttamaan tai vähättelemään asioita, vaan keskustella asioista niinkuin ne ovat ja rohkaista puhumaan asioista avoimesti.  

Yksi mielenkiintoinen aihe kirjassa oli mielen rauhallisuuden merkitys omaan tunnesäätelyyn ja muiden huomioimiseen. Rauhaton mieli ei pysty keskittymään niin hyvin omaan ajatteluun tai ympärillä tapahtuvaan puheeseen, jolloin seurauksena on huono tiedon sisäistäminen sekä kehno tiedon ulostulo. Mielen rauhallisuutta pystyy parantamaan tietysti pitämällä itsestään huolta, urheilemalla riittävästi, nukkumalla hyvin sekä hoitaa stressaavat asiat pois alta. Myös ennen keskustelua ja keskustelun aikana täytyy pitää huolta rauhallisuudesta. Välillä saatan herpaantua itsekin treeneissä, usein syynä ovat huonot yöunet tai sitten mielen päällä on jotain muuta. Koitan parantaa tätä asiaa itsessäni syksyä varten.  

”Vastoinkäymisten, kivun ja kärsimyksen hyväksyminen osaksi elämää on välttämätöntä.”

Olen välillä huomannut takertuneeni pieniin asioihin liikaa, jolloin isomman kuvan hahmottaminen on ollut vaikeampaa eikä asioita saa eteenpäin niin tehokkaasti kuin haluaisin. Kirjan mukaan tehokkain keino päästä tästä eroon on hyväksyä tilanne niinkuin se on ja olla taistelematta tosiasioita vastaan. Tällöin usein pääsee tarkastelemaan asiaa omassa mielessään eri näkökulmasta. Täytyy siis vain opetella hyväskymään tilanteet nopeammin ja muistaa että vastoinkäymisiä tulee aina. Kukaan tuskin saa aikaan yhtään mitään hienoa ja vaativaa ilman ettei välillä tapahtuisi jotain ikävääkin.

Tunteiden käsittelyä kirjassa kyllä piisasi, mutta välillä oli hankalaa kuvitella tilanteita kirjan esimerkeistä, sillä osa oli suunnattu hieman erilaista yleisöä kohtaan kuin kuvittelisi akatemialaisten olevan. Silti kirjassa oli paljon hyvää infoa joka sai ajattelemaan omia tunteita ja niiden aiheuttamaa toimintaa entistä syvemmin.

You May Also Like…

Ilmiön kaava

Miten ilmiö oikein rakennetaan ja miksi ilmiö on trendi juuri nyt? Sosiaalisessa mediassa tuotteesta on nykypäivänä...

Bisnesantropologia

Mikko Leskelän ”Bisnesantropologia” on kirja, joka sukeltaa syvälle ihmistieteiden maailmaan ja niiden soveltamiseen...

Sisältömarkkinoinnin työkalut

Luin kirjan "Sisältömarkkinoinnin työkalut", joka tarjoaa kattavan katsauksen sisältömarkkinoinnin maailmaan ja sen...

0 kommenttia