Vaikuttajamarkkinointi

Kirjoittaja: Linda Isosomppi

5 maaliskuun, 2023

Lähdeteos: Vaikuttajamarkkinointi

Lähdeteoksen kirjoittaja: Misme Halonen

Teoriapisteet: 2

MIllaisia eettisiä haasteita vaikuttajamarkkinoinnissa on, miten PR toimii yhdessä vaikuttajamakkinoinnin kanssa ja miksi yritysten tulisi tehdä yhteistyötä vaikuttajien kanssa? 

Nykypäivän ostopäätöksissä on mukana kuluttajan tekemä taustatyö. Tuotteesta etsitään tietoa Googlen, blogien ja sosiaalisen median kautta. Nettisivut tai verkkokaupat eivät yksinään enää riitä herättämään mielenkiintoa ja johdattamaan ostopäätökseen. Tästä syystä yrityksen on oltava läsnä useammalla alustalla – mikä tarkoittaa vaikuttajamarkkinointia.  

Mitä on tämä paljon puhuttu vaikuttajamarkkinointi? 

Vaikuttajamarkkinointi, kuten nimestäkin voi päätellä, on yksi markkinoinnin muoto. Yritys pääsee sen avulla hyödyntämään suoraan vaikuttajien olemassa olevaa näkyvyyttä, sekä henkilöbrändiä omien palveluiden/tuotteiden markkinoinnissa.  

Olen päässyt seuraamaan hyvinkin läheltä vaikuttajmarkkinoinnin maailmaa ja jos totta puhutaan, minulla on todella ristiriitaiset tuntemukset siitä. Olen nähnyt konkreettisesti millaisia tarjouksia yritys lähettää ja millaisista summista puhutaan. Olen päässyt olemaan mukana PR toiminnassa ja tätä kautta nähnyt yrityksen, PR- toimiston ja vaikuttajien välistä yhteistyötä.  

Miksi vaikuttajamarkkinointi toimii niin hyvin?  

Vaikuttaja tuo palveluun/tuotteeseen jotain uutta. Hän tuo siihen persoonaansa, mielipiteensä, huumorinsa ja samaistuttavuutensa. Hän pystyy hyödyntämään palvelun/tuotteen markkinoinnissa luomaansa suhdetta seuraajiinsa.

On sanomattakin selvää, että vaikuttajamarkkinointi on tätä päivää. Se antaa uudenlaisen potentiaalin yrityksille tavoittaa haluttu kohderyhmä. Yrityksen on helppo miettiä, ketä he haluavat tavoittaa ja tätä kautta etsiä siihen sopiva vaikuttaja ketä lähestyä yhteistyön toivossa. Se tuo mahdollisuuden luoda uskottavampaa ja luotettavampaa brändi-imagoa. Tämä on suoraan sidonnainen siihen, millaisen luottamussuhteen vaikuttaja on luonut seuraajiensa kanssa.

Sosiaalisesta mediasta löytyy myös fanikulttuuri ja vaikka se ei olisi samanlaista fanitusta kuin Beyoncea kohtaan, on kyse silti samantyylisestä ihainnoinnista. Kun vaikuttaja on onnistunut sitouttamaan seuraajansa ja luomaan omaa fanikuntaansa, luotetaan hänen arvostelukykyynsä. Vaikuttajamarkkinoinnin ansiosta yritys saa “referenssejä” suoraan vaikuttajalta palvelustaan/tuotteestaan, mikä luo luottamusta tavallisen kuluttajan kohdalla.

Vastuullinen vaikuttaminen vs ostamiseen yllyttäminen  

Asia, minkä kanssa itse olen paininut paljon viime aikoina on ostamiseen ja kuluttamiseen yllyttäminen sosiaalisessa mediassa. Olen itsekin tehnyt ja tuottanut kaupallisia yhteistöitä Instagramissa. Havahduin kuitenkin siihen, miten paljon omissa seuratuissakin on nano-, ja mikrovaikuttajia, ketkä tekevät kuukaudessa useamman yhteistyön, yleensä vaate –tai kosmetiikka brändin kanssa. On jatkuvasti saatavilla alennuskoodeja, pukeutumisinspiraatiota tai meikkivideoita, millä koitetaan luoda tarve seuraajille. Se, että samat vaikuttajat tekevät samojen brändien kanssa useamman kerran yhteistyön tarkoittaa myös sitä, että vaikuttajan markkinoimaa alennuskoodia on hyödynnetty riittävän paljon. Siitä voi lähteä miettimään, kuinka paljon ihmiset todella kuluttavat jo pelkästään sosiaalisen median takia.  

Eeettiset haasteet vaikuttajamarkkinoinnissa 

Ensimmäisenä on luotettavuus. Tämän koen olevan isoimpia asioita, mitä tulee kaupallisten yhteistöiden valikoinnissa. Kun vaikuttaja hyväksyy yhteistyön on hänen pysähdyttävä miettimään yrityksen arvomaailmaa, sekä sen palveluita/tuotteita. On osattava arvioida meneekö yrityksen toiminnan periaatteet omien henkilökohtaisten arvojen kanssa ristiin vai ei. Sitoutuneet seuraajat huomaavat hyvin nopeasti onko palvelu/tuote todella sellainen, minkä takana vaikuttaja voi seistä.  

Toisena on väärennetyt seuraajat. Paljon puhuttu, mutta edelleen olennainen ongelma. Tilille ostetut seuraajat vahingoittavat nopeasti vaikuttajan henkilöbrändiä. Myös tuotetun mainoskampanjan jälkeen käy statistiikoista hyvinkin nopeasti ilmi, mikäli se ei ole tavoittanut aitoja tilejä. Myös yrityksen maine kärsii tälläisten vaikuttajien takia.  

Kolmantena on avoimuus kaupallisista yhteistöitä. Yhteistyömerkinnät niin julkaisuissa kuin storyissa ovat yksi tärkeimpiä ominaisuuksia, kun luodaan kampanjaa sosiaaliseen mediaan. Vaikuttajan on oltava rehellinen siitä, että kyseessä on mainos tai saatu tuote. Tämä luo luottamusta seuraajien, sekä vaikuttajan välillä.  

Neljäntenä on lapsiin kohdistuva markkinointi. Tänä päivänä on syytä olla todella tarkkana siinä, mitä markkinoi jos seuraajissa on lapsia. Tämä on kaikista haasteellisin toteuttaa ihan jo siksi, ettei vaikuttaja ole vastuussa alaikäisten kuluttamasta sisällöstä. Tässä astuu kuvioihin lasten vanhemmat. Kuitenkin jos vaikuttaja tietää, että iso osa YouTube kanavan katsojista on lapsia, tulee hänen toimia vastuullisesti valitessaan yhteistöitä.   

Viimeisenä muttei todellakaan vähäisimpänä on sosiaaliset ja ympäristöön vaikuttavien palveluiden/tuotteiden markkinointi omalla kanavalla. Tässä isoimpana osana on vaikuttajan arvomaailma. Millaisia yritysiä hän haluaa markkinoida – pikamuotia vai kestävää pukeutumista? Valio vai Oatly? Tänä päivänä vaikuttajien tulisi ymmärtää, miten hyödyntää oma näkyvyys.  

PR & vaikuttajamarkkinointi 

Olin itse hetken aikaa seuraamassa PR-toimiston arkea. Pääsin olemaan osa yritysten, vaikuttajien ja PR-toimistojen yhteistyötä. Vaikuttajamarkkinoinnilla on suuri rooli PR-toiminnassa, mutta uskokaa tai älkää, se on myös PR-alan pahin kilpailija. Siinä, missä PR-toimisto ottaa haltuun yrityksen uuden tuotteen kampanjoinnin, järjestää tapahtuman brändiuskollisessa miljöössä, luo kutsuvieraslistan, lähettää kutsut ja tekee jokaiselle vieraalle goodie bagin yrityksen tuotteista, voi suurempi vaikuttaja saada henkilöbrändillään yhtä laajan tavoitettavuuden yhdellä somekampanjalla.  

Nykypäivänä ihmiset ostavat ihmisiltä. Kaivataan persoonia, mielipiteitä ja kokemuksia ennen ostopäätöksen tekemistä. Tässä vaikuttajat ovat parempia kuin PR-toimistot. Vaikuttajamarkkinointi on kuitenkin iso osa PR-kampanjoita. Toimistot miettivät tarkkaan, millainen kampanja olisi toimivin yritykselle. Onko kyseessä pr-lahja vai event. Ketkä ovat yrityksen brändiin sopivia vaikuttajia ja miksi. Kampanjasta luodaan esitys yrityksille, missä näkyy vaikuttajia, potentiaalisen eventin sekä pr-lahjojen visuaalista ilmettä. Työ ei lopu siihen, vaan näistä luodaan listat ja alkaa kontaktoiminen – kuka vastaanottaa pr-lahjan/kutsun tapahtumaan.  

Yhteenvetona vaikuttajamarkkinointi markkinoinnin välineenä on tätä päivää ja aidosti hyödyllinen tapa tavoittaa ihmisiä. Koen kuitenkin suurta ristiriitaa sosiaalista mediaa ja vaikuttajamarkkinointia kohtaan, ihan vain siksi, etten tiedä luotanko ihmisten harkintakykyyn. Saako vaikuttaja herätettyä tarpeen tunteen ihmisissä ihan vain yhdellä julkaisulla, mikä johtaa harkitsemattomaan ostopäätökseen – uskon, että kyllä.    

You May Also Like…

Sisältömarkkinoinnin työkalut

Luin kirjan "Sisältömarkkinoinnin työkalut", joka tarjoaa kattavan katsauksen sisältömarkkinoinnin maailmaan ja sen...

Suojattu: Sissimarkkinointi

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

NEVER split the difference

Oletko kyllästänyt neuvottelemaan tuntipalkoista ja lyhytaikaisista yhteistöistä Tiimiakatemialla? Jääkö sinuakin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti