Uusi neuvotteluvalta

Kirjoittaja: Jussi Muilu

13 helmikuun, 2024

Lähdeteos: Uusi neuvotteluvalta

Lähdeteoksen kirjoittaja: Juhana Torkki ja Sami Miettinen

Teoriapisteet: 2

Jokainen meistä kokee hyviä ja huonoja päiviä, ja nämä mielialan vaihtelut heijastuvat myös dialogin ja neuvottelun laatuun. Huomioimalla omat tunteemme ja reaktiomme voimme merkittävästi parantaa vuorovaikutustaitojamme. Sami Miettisen ja Juhana Torkin kirja ”Uusi neuvotteluvalta” tarjoaa syvällistä näkökulmaa neuvotteluun, mutta sen oppeja voi soveltaa laajemmin dialogitilanteisiin. Valmistautuminen, päivän mielentila, asenne ja valta ovat keskeisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat dialogin laatuun.

Valmistautuminen

Valmistautuminen on avain laadukkaaseen dialogiin. Kirja korostaa, että syvällinen perehtyminen aiheeseen mahdollistaa ajattelun syventymisen. Olin aiemmin aliarvioinut valmistautumisen merkitystä, erityisesti jos aihe tuntui jo tutulta. Kuitenkin huomasin, että kunnollinen valmistautuminen mahdollistaa syvemmän oivalluksen ja tuo lisäarvoa keskusteluun. Se ei pelkästään luo vakuuttavampaa näkökulmaa, vaan se myös rohkaisee muita osallistujia paneutumaan keskusteluun syvemmin.

Aktiivisuus

Osallistujien aktiivisuus on keskeistä dialogin laadulle, ja henkilökohtainen mielentila vaikuttaa siihen merkittävästi. Hyvänä päivänä olen avoimempi, innostuneempi ja keskityn dialogiin antaen sille parhaan panokseni. Toisaalta huonona päivänä osallistuminen on usein vähäistä, ja negatiivinen mielentila voi vaikuttaa koko ryhmän ilmapiiriin. Ymmärsin, että vaikka huonona päivänä olisi houkuttelevaa pysyä hiljaa, aktiivinen osallistuminen voi silti tuoda arvokasta panosta keskusteluun. Tällöin omat kokemukseni voivat tuoda erilaista näkökulmaa ja rikastuttaa keskustelua.

Asenne

Asenne on voimakas voima, joka ohjaa käyttäytymistämme ja vaikuttaa dialogin ilmapiiriin. Oli kyse mistä tahansa, oma asenteemme ratkaisee, ja se on meidän hallittavissamme. Positiivinen asenne tekee meistä vastaanottavaisempia, valmiimpia oppimaan ja tehokkaampia dialogissa. Toisaalta ehdottomuus ja kyvyttömyys ymmärtää eri näkökulmia voivat heikentää vuorovaikutusta. Oikea asenne luo hedelmällisen maaperän laadukkaalle dialogille. Se vaikuttaa myös siihen, miten muut osallistujat reagoivat meihin, joten asenteen hallinta on taito, jota kannattaisi harjoittaa.

Intressit

Jokaisella dialogiin osallistuvalla henkilöllä on omat tarpeensa ja intressinsä. Ymmärtämällä näitä tarpeita voi parantaa yhteistyötä ja löytää ratkaisuja, jotka tyydyttävät kaikkia osapuolia. Tämä on yksi neuvottelun päätavoitteista, päätyä loppu tulokseen, josta kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä. On kuitenkin tärkeää olla avoin ja kyseenalaistaa omia intressejään, jotta voidaan nähdä laajemman kuvan. Intressit voivat ohjata meitä, mutta niiden tiedostaminen antaa mahdollisuuden ylittää omat rajamme ja luoda vuoropuhelua, joka on kaikkien kannalta antoisaa.

Valta

Valta dialogissa tarkoittaa kykyä saada äänensä kuuluviin. Tasapaino äänen käytössä on olennaista – liika puhuminen voi heikentää vaikutusvaltaa. Valppaus kuunnella muita ennen oman näkemyksen esittämistä on avain tehokkaaseen vaikuttamiseen. Status taistelut voivat myös vaikuttaa dialogin laatuun, ja valtaa tulisi käyttää harkiten, jotta se säilyttäisi tehonsa. Liiallinen valta-aseman korostaminen voi johtaa muiden osallistujien passiivisuuteen, kun taas liian vähäinen valta voi heikentää kykyämme vaikuttaa päätöksiin.

Minä neuvottelijana

En koe dialogini olevan tiimissämme mitään maata järisyttävän hohdokasta, mutta koen, että saan tuotua mielipiteeni hyvin esille tiimin sisäisissä neuvotteluissa. En niitä ehkä tarpeeksi usein tuo, mutta se johtaa siihen, että silloin kun tuon mielipiteeni esille, niin silloin niitä myös kuunnellaan eri korvalla. Tykkään kuunnella dialogissa kaikkien ajatuksia ja pohdiskella ja yhdistellä niitä päässäni. Haluan saada hyvän kokonaiskuvan muiden ajatuksista ja esimerkiksi eri toimintamallien hyvistä ja huonoista puolista. Olen väittelyissä harvoin kummankaan puolella täysin, vaan näen usein molempien hyvät ja huonot puolet ja siksi vahvan mielipiteen tuominen on välillä vaikeaa, saatan tarvita aikaa asioiden pyörittelemiseen mielessäni ennen mielipiteeni tuontia.

Yhteenveto

Dialogin laadun parantaminen vaatii monipuolista lähestymistapaa. Valmistautuminen, päivän mielentila, asenne ja valta ovat keskeisiä tekijöitä, jotka voivat muokata vuorovaikutusta positiiviseen suuntaan. Oivallukset tästä kirjasta ovat avanneet silmäni omalle käytökselleni ja antavat suuntaviivoja, joilla voin rikastuttaa tulevia dialogeja entisestään. Pyrin jatkuvasti kehittämään näitä taitoja omassa vuorovaikutuksessani ja luomaan dialogeja, jotka ovat hedelmällisiä ja antavat jokaiselle osallistujalle mahdollisuuden vaikuttaa.

You May Also Like…

Suojattu: Ilmiön kaava

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Strategiakirja – 25 työkalua

Halusin lukea jotain käytännönläheistä strategiasta, mitä voisin viedä suoraan käytäntöön. Kirja oli käytännönläheinen...

Rich dad poor dad

Tämä kirja on ollut lukulistallani jo kauan, ja sen lainaaminen kirjastosta on ollut vaikeaa. Sen vaikea käsiin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti