Unelmahommissa

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Tämä oli kahden uranaisen kirja, joka ei antanut suoraa ratkaisua oman unelman saavuttamiseen, koska sellaista tuskin onkaan. Mutta tämä tarjosi jokaisen kappaleen lopussa ajateltavaa, joka ohjaa lukijaansa oman unelmansa löytämiseen. Ja vihdoin, kun oman unelmansa on lopulta onnistunut hahmottelemaan selkeäksi päämääräksi, sen voi saavuttaa kuin itsestään, koska sinne ohjaa vahva tahto päästä tekemään sitä mistä tulee aidosti onnelliseksi.

 

”Onnellisuus on menestymisen korkein muoto.”

Ja silti niin harva tuntee elävänsä omaa unelmaansa. Miksi? Miksi moni tyytyy jäämään työhön, johon herääminen on joka aamu vaikeaa? Siis työhön, jota ei oikeasti haluaisi edes tehdä.

Tätä samaa tämän kirjan uranaisetkin pohtivat. He kiteyttävät ajatuksensa siihen, että Suomessa on vallinnut kautta aikain sellainen työkulttuuri, että työ ei ole työtä, jos se ei tunnu harmaan arkiselta ja raskaalta. Aika tylsää eikö? Näinkö ihminen haluaa käyttää ainutkertaisen mahdollisuutensa elää tässä ihmeellisessä maailmassa, jossa kaikki on mahdollista ja vain itsestä kiinni.

 

Arvot ohjaavat oikeaan suuntaan

Kai meitä ihmisiä ohjaa työnhaussa niin vahvasti raha, että unohdamme mihin elämässä kannattaisi oikeasti panostaa. Myöntääkö kukaan silti koskaan, että pitäisi rahaa yhtenä tärkeimmistä arvoistaan? Koska arvothan meitä ohjaavat. Siksi tämäkin kirja neuvoo ensimmäisenä miettimään, mitkä ovat omat arvot ja vertaamaan niitä työhönsä. Toteutuvatko ne vai ovatko ne ristiriidassa? Omia arvojaan kuunnellen on helpompi löytää oikeaan suuntaan.

Omista arvoista varmaan tärkein minulle on juuri onnellisuus. Se pitää sisällään niin paljon, terveyden ja hyvinvoinnin, rakkauden, voimaannuttavat ihmissuhteet. En ole pikkutyttönäkään ymmärtänyt, miksi esimerkiksi omat vanhempani ovat valinneet työn, jossa eivät tunne olevansa haaveammatissaan. Tottakai, varma tulonlähde tuo turvaa, mutta se voisi antaa niin paljon enemmän kuin vain rahaa, jota ei sitäkään välttämättä irtoa suuria määriä.

Olen aina ymmärtänyt, ettei raha kasva puussa, vaan sen eteen tehdään töitä. En ole silti oikein välittänyt rahasta niin, että olisin halunnut säästää isoja summia pitkälle tulevaisuuden hankintoihin. Arvostan enemmän nykyhetken mahdollisuuksia, joita rahalla voi saada, koska huomisesta ei ikinä voi olla varma.  Elämyksiä ja pieniä onnenhetkiä, jotka ei edes paljon rahaa vaatisi. Haluan siis nauttia elämästä ja aina enemmän matkasta kuin päämäärästä.

 

Sano niin kauan kyllä, kunnes joudut sanomaan ei

Koska se avaa sinulle mahdollisuuksia, joita et muuten saisi. Vain kokeilemalla voit tietää mistä tykkäät ja missä olet hyvä. Omia taitoja on vaikeampi osata nimetä kuin näyttää. Siksi on siis hyvä kokeilla mahdollisimman montaa asiaa, jotta voit näyttää itsellesi, missä olet hyvä ja missä voi kehittyä.

 

Kolmen tien risteys

Kirjassa käytettiin tällaista mallia unelmatyönsä löytämiseen, joka nimensä mukaan koostuu kolmen tien yhdistelmästä.

1. TIE OLET SINÄ

Mitkä ovat sinun vahvuutesi ja intohimosi?

Mikä on sinulle helpompaa kuin monelle muulle?

Mitkä ovat sinun arvosi? Minkälaisia asioita ne ohjaavat sinua tekemään?

 

Älä jää jumiin tähän, jos oma unelma ei löydykään niin helposti. Aloita jostain, minkä tekemisestä nautit. Intohimojasi ei tarvitse karsia yhteen, vaan parhaassa tapauksessa voit löytää keinon yhdistää ne.

 

2. TIE – OSTAJAT

Minkälaiset ihmiset haluaisivat maksaa sinun taidoistasi?

Miten saat heidät vakuuttuneiksi rahansa vastineesta?

 

Sinun on kerättävä luottamusta taidoillasi ja tuotava taitosi esille, jotta joku ne löytää. Voi olla, että sinun on tehtävä aluksi työtä, joka ei täysin vielä vastaa sinun unelmaasi, mutta vie sinut sitä kohti ja tekee sinut tutuksi ostajille.

 

Sinun on kerättävä myös aluksi kokemusta, jonka perusteella osaat hinnoitella ja myydä itsesi ja osaamisesi sitä tarvitseville.

 

3.TIE – SINUN JA OSTAJAN KOHTAAMINEN

Eli missä he ovat?

Mistä he löytävät sinut?

 

Samalla kun keräät kokemusta ”huonommilla” töillä, pystyt keräämään myös verkostoa valmiiksi. Eikä se pelkästään riitä, että sinut jo tunnetaan jossain. Sinun on mentävä sinne, missä ostajasi ovat ja mistä he helpoiten löytävät sinut.

 

Älä suunnittele liikaa vaan toteuta

Kirjassa korostettiin paljon suunnittelun merkitystä. On tärkeää tehdä tarkka suunnitelma etenkin sellaisiin tehtäviin, joissa on tietty aikaraja. Suunnittelu auttaa myös arjen tasapainottamisessa, kun saa rajattua työ- ja vapaa-ajan selkeästi erilleen.

Itse olen aina tiedostanut suunnittelun hyödylliseksi, mutta olen jäänyt siihen useita kertoja jumiin. Joskus suunnitelmassa pysyminen on ollut vaikeaa, tai sitten koko prosessi on jäänyt vain suunnittelutasolle. Josta päästäänkin toiseen tärkeään kirjan ohjeeseen, joka tasapainottaa tarkkaa suunnittelutyötä.

 

Ryhdy toimeen

Älä yritä olla täydellinen. Toisin sanoen, älä hukkaa aikaa epäolennaisiin pieniin ”virheisiin”. Älä odota, että suunnitelmasi tuntuu täysin valmiilta kartalta, vaan lähde kokeilemaan sitä. Voit myöhemmin aina palata parantelemaan suunnitelmaa, kun olet päässyt näkemään mikä ei todellisuudessa toimikaan niin hyvin, kun olet suunnitellessa sen hahmotellut.

Tämän saman kahden sanan neuvon kirjoitin ylös itselleni ja laitoin sen jääkaapin oveen minua muistuttamaan. Tämä neuvo kohdistettiin minulle meidän tiimimme palautekeskusteluissa, kun on huomattu, että jotkut asiat jäävät minulla roikkumaan, joista en ole niin innostunut mutta olen kuitenkin lupautunut niitä hoitamaan. Minua ohjaa siis vahvasti omat intohimoni ja mieltymyksen tunteeni tekemisessäni, jolloin vähemmän kiinnostavat asioihin ei riitäkään samanlaista motivaatiota, kun tuntuu ettei niissä heti saavuta mitään positiivista tunnetta. Suomeksi sanottuna, olen siis hieman nirso. Myönnän sen.

 

Omien intohimojen punnitseminen

Eli kannattavuuden tarkastelu kirjasta löytyvällä unelmatyömartiisilla. Lyhykäisyydessään sijoitat tässä ruudukossa oman intohimosi, mahdollisen unelmatyösi johonkin neliöön sen mukaan, miten taloudellisesti kannattavaa se on ja kuinka mielekästä sitä on mielestäsi tehdä. Eli mitkä ovat sinun arvosi, mikä painaa vaakakupissasi enemmän, raha vai kiva?

Tällä hetkellä teen itse paljon sellaista kivaa, josta en saa rahaa. Olen monessa markkinointijutussa mukana tekemässä taustatyötä, josta saan itselle arvokkaita oppeja, mutta rahallisesti ne ovat saattaneet olla joka nykyhetkessä enemmän tappiollisia.  Esimerkkinä markkinoinninkoulutusohjelma, johon on uponnut koulutusmaksuja, mutta euroakaan ei ole tullut sieltä takaisin. Viihdyn Kysymysmerkki-alueella vähän liiankin hyvin, vaikka tiedän että jostain pitäisi alkaa myös tienata. Näen kuitenkin että tulevaisuudessa nykyiset kysymysmerkkihommani alkavat myös poikia myös taloudellisia tuloksia, koska olen työstänyt nyt niin hyvää pohjaa osaamiseni ja kokemuksieni kanssa.

 

 

You May Also Like…

Lean startup by Inksu ja Pappa

Tämän esseen on kirjoittanut yhteistuumin Inka Rissanen sekä Lassi Louhelainen. Ja se on muuten nimittäin sellanen...

Uusi neuvotteluvalta

Meillä kaikilla on takana lukuisia erilaisia neuvottelutilanteita ja niitä varmasti tulee olemaan jatkossakin itse...

0 kommenttia

Lähetä kommentti