Tunnelmajohtaja

Kirjoittaja: Henri Ruuskanen

8 toukokuun, 2023

Lähdeteos: Tunnelmajohtaja

Lähdeteoksen kirjoittaja: Marjo Rantanen

Teoriapisteet: 3

Luin Marjo Rantasen Tunnelmajohtaja kirjan, koska olin kuullut siitä paljon hyvää monelta tiimiläiseltäni, mutta erityisesti Ilona suositteli tätä, joten päätin ottaa sen lukusuunnitelmaani tälle keväälle. Alkuvuodesta päättynyt johtajuuden koulutusohjelman jälkeen oli hyvä ottaa muutama muunkin aihealueen kirja haltuun, mutta nyt oli hyvä palata takaisin itselle kiinnostavimpaan aiheeseen eli johtamiseen. Tunnelman luominen ja sen johtaminen on minun mielestäni kiintoisaa ja koen olevani siinä jo hyvällä tasolla ainakin luomaan positiivista tunnelmaa meidän tiimiimme, mutta tästä kirjasta lähdin hakemaan enemmän vinkkejä sen johtamiseen ja kuinka sitä voidaan jopa tarvittaessa ohjata ja muuttaa. Aikaisempien kokemusten perusteella tunnelma voi muuttua hyvin nopeasti hyvästä huonoksi, mutta toisinpäin sen korjaaminen tuottaa huomattavasti enemmän työtä ja ajattelua.

Kirjan yksi keskeisimmistä teemoista tunnelman johtaminen erityisesti työyhteisöissä. Tulen tämän reflektion aikana peilaamaan tunnelmaa ja sen johtamista meidän tiimimme Vengaan ja myös vapaa-ajan työhöni. Rantanen korostaa kirjassaan tunnelman vaikutusta työntekijöiden hyvinvointiin, työtehoon ja työilmapiiriin. Hän painottaa myös että tunnelman johtaminen on jokaisen tehtävä työyhteisössä, eikä sitä voi pelkästään kaataa muutaman tai saatikka yhden ihmisen harteille.

Lähdetään liikkeelle tunnelman vaikutuksesta hyvinvointiin ja sitä kautta ilmapiiriin ja työntehoon. Olemme tiimimme kanssa keskittyneet tänä keväänä erityisesti kehittämään meidän yrityskulttuuriamme, jotta Venga olisi kaikilla hyvä paikka työskennellä ja ennen kaikkea mieluinen ympäristö. Olemme mielestäni ottaneet tässä suhteessa suuria harppauksia, jos verrataan esimerkiksi viime syksyyn, jolloin kaikki oli hieman sekavaa ja väitän, ettei monella ollut motivaatiota saapua akatemialle tekemään töitä muulloin kuin treeni päivinä. Syksy oli muutenkin rankka LC:n takia ja kaikki siihen liittyneisiin järjestelyihin. LC itsessään mielestäni nostatti tiimimme tunnelmaa ja yhteishenkeä, mutta sen jälkeen tapahtui jonkinlainen ulospuhallus. En tiedä mistä se tarkalleen johtui, mutta tuntui siltä, että kaikkien motivaatio oli hukassa ja teimme tekemisestä todella vakavaa. Kaikki LC:llä koettu rento tunnelma oli kuin varjo itsestään. Ensimmäisen vuoden joryn kausi alkoi olla paketissa ja uutta jorya mietittiin kovaa vauhtia ja tuntui että 2023 vuonna kaikki pitäisi lähteä todella lentoon ja sitä varten teimmekin monia eri mittareita ja hioimme strategiaa. Tämä mielestäni ajoi meidän tunnelmaamme ja työhyvinvointia vain alemmas, koska tekemisestä puuttui kokonaan rentous. Tunnelman vakavoituminen LC:n jälkeen näkyi suoraan työn tehokkuudessa ja tästä kertoo mielestäni hyvin se, että syksyn opintoja palautellaan vieläkin pitkin kevättä. Joulun jälkeen tahti on kuitenkin ollut aivan eri ja tunnelma on alkanut parantua koko ajan. Nyt on enää muutama viikko ’’kesälomaan’’ ja koen, että olemme ottaneet koko meidän yrityskulttuurissamme suuren askeleen kohti parempaa.

Meidän tiimissämme on muutamia avain henkilöitä tunnelman luonnissa, mutta mielestäni jokainen meidän tiimimme jäsen on tärkeässä roolissa luomassa meidän tunnelmaamme, niin treeneissä, projekteissa ja vapaa-ajalla. Itse henkilökohtaisesti pyrin päivittäin kiinnittämään huomiota tekemiseeni ja siihen millaista tunnelmaa haluan luoda. Olen saanut paljon palautetta siitä, että tuon tiimiin positiivista tunnelmaa. Haluan ehdottomasti jatkaa sillä tiellä, mutta tämän kirjan luettuani aion kuitenkin enemmän keskittyä, siihen millaisen tunnelman haluan luoda myös treenien ulkopuolella, koska tähänastinen tekeminen on keskittynyt enemmän juuri dialogin ringin äärellä tapahtuvaan tunnelmanluontiin. Rantasen kirjassa oli muutamia käytännön esimerkkejä tunnelman johtamisesta, joita aion soveltaa käytännössä tulevana syksynä ja kesän aikana työpaikalla.

Rantasen korostama fakta, että tunnelmasta vastaa kaikki tiimin jäsenet on kyllä konkretisoitunut hyvin itselle varsinkin tänä keväänä. Meidän tiimistämme poistui tammikuussa Atte ja hänen lähtönsä jälkeen tiimimme tunnelma ja dynamiikka oli hetken ajan jopa hukassa, koska Atte loi rauhallisella olemuksellaan omaa tunnelmaa varsinkin treeneissä. Hän oli myös merkittävässä roolissa tuomassa rentoutta meidän tekemiseemme ja asennetta ettei kaikkea tarvitse ottaa niin vakavasti. Kevään aikana kaikki tiimissä ovat ottaneet mielestäni hyvin koppia tunnelman luomisesti. Vuosi sitten takkuillut dialogi on myös parantunut ja uskon, että parantunut tunnelma on yksi syy tähän. Itse kuulun ehkä siihen osaan tiimistä, joka on paljon äänessä, mutta olen nyt keväällä keskittynyt myös siihen, että annan muille myös enemmän tilaa. Tilaa antamalla olen pyrkinyt myös tarkkailemaan muiden eleitä ja tunteita. Rantasen mukaan yksi yksilön tärkeimmistä taidoista tunnelman johtamisessa ja sen kehittämisessä on taito tunnistaa, nimetä ja säädellä omia ja muiden tunteita. Tämä on myös kirjan lukemisen jälkeen kolahtanut itselle vahvemmin ja aionkin kiinnittää siihen enemmän huomiota jatkossa.

Tänä keväänä aloitimme Johannan kanssa Tulevaisuusajattelua- podcast projektin. Kävimme ensimmäisenä asiakastapaamisella Johtamista ja kahvia- podcastia tehneen Joona Takkulan kanssa tapaamisella, koska halusimme kuulla mitä podcastin tekeminen vaatii ja millaisia asioita kannattaa ottaa huomioon. Yksi asia itselleni jäi erityisesti tapaamiselta mieleen ja se oli tunnelman luominen nauhoitus tilanteessa. Jotta keskustelu nauhoituksen aikana olisi mahdollisimman rikasta ja luontevaa täytyy vieraalle pystyä luomaan sellainen tunnelma, että hän voi puhua vapaasti. Tämä on yksi tärkeimmistä asioista mihin olemme Johannan kanssa pyrkineet keskittymään. Vaikka keskustelemme podcastissa tärkeistä ja melko asiapitoisista aiheista, täytyy tietynlainen rentous pysyä tekemisessä mukana. Pakko myöntää, että muutama ensimmäinen jakso meni itselläni jännityksen piikkiin ja sen saattoi kuulla myös mikeistä, mutta mielestäni olemme kehittyneet nyt viimeisiin jaksoihin luomaan sellaisen tunnelman, että kenenkään ei tarvitse jännittää tilannetta vaan parhaimmillaan nauhoituksen aikana on hauskaa ja mikkiin saa nauraa ja heittää vitsejä.

En ollut ennen tämän kirjan lukemista miettinyt tunnelmaa ja sen johtamista näin isona kokonaisuutena, mutta onneksi otin tämän kirjan lukulistalleni ja voin myös suositella tätä muille, ketkä haluavat oppia lisää tunnelmasta ja sen merkityksestä erityisesti työyhteisöissä.

You May Also Like…

Suojattu: Ilmiön kaava

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Strategiakirja – 25 työkalua

Halusin lukea jotain käytännönläheistä strategiasta, mitä voisin viedä suoraan käytäntöön. Kirja oli käytännönläheinen...

Rich dad poor dad

Tämä kirja on ollut lukulistallani jo kauan, ja sen lainaaminen kirjastosta on ollut vaikeaa. Sen vaikea käsiin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti