Tulevaisuuden lukujärjestys

Lähdeteos: Tulevaisuuden lukujärjestys

Lähdeteoksen kirjoittaja: Perttu Pölönen

Teoriapisteet: 2

Luin juuri kirjan tiimiäly, ja päätin jatkaa samalla teemalla eteenpäin. Kirja tulevaisuuden lukujärjestys kertoo millaisia taitoja tulevaisuudessa tulemme tarvitsemaan.

Heti alussa kirja nosti mielenkiintoni, sillä se kertoi, miten tekoäly tulee viemään meiltä monia työpaikkoja, miten se tulee olemaan monessa asiassa parempia kuin me. Ja yksi esimerkeistä missä se ei meitä ohita, oli kokemus.

Tietokone pystyy paremmin laskemaan monta eri tietoa käyttäen (koko, massa, painovoima), kuinka korkealle muurahainen pystyy hyppäämään. Mutta jos siltä kysyy, pystyykö muurahainen hyppäämään ihmisen pään päälle, sillä ei ole kokemusta siitä, millainen on muurahainen ja kuinka korkealla on ihmisen pää.

Toinen esimerkki mitä AI ymmärtää on:

✔︎Mustikoita on 60%

✔︎Mustikoita on 2*3/26m^2

Mutta ei ymmärrä:

✗ Mustikoita on ”paljon”

Koska paljon, on asia jonka pitää kokea ja suhtauttaa mustikkaan ja kontekstiin missä tämä tapahtuu.

Mutta nyt elämme vuotta 2023. 4 vuotta kirjan kirjoittamisen jälkeen, ja ChatGPT on onnistunut siinäkin. ChatGPT:lllä on kokemusta, vaikka siinä miten se saa sen ihmiseen verrattuna, onkin eroa. ChatGPT tietää, että muurahaiset ovat pieniä, ne eivät hypi korkealle ja että ihmisen pää on suuri muurahaiseen verrattuna. Mitään näistä tiedoista minä en ole joutunut sille antamaan. ChatGPT oppi sen itse internetissä. Lähiaikoina me myös voidaan pistää ChatGPT selittämään mitä kuvassa tapahtuu tai vaikka miksi se on hauska. Ja vaikka chatgpt ei ole ennen ikinä sitä kuvaa nähnyt, se pystyy selittämään. Mitä tämä on jos ei kokemusta?

Ja parasta tässä on se, että kirja kertoo miten asiat tulee muuttumaan nopeammin. Emme vielä tiedä mitä meitä odottaa, ja nyt huomaamme, että kirja onnistui todistamaan sen jo nyt, sillä se oli väärässä.

Muuta

Jos ei puhuta AI:sta, niin kirjassa oli mm. siitä että jossain vaiheessa työ siirtyi lihaksista -> päähän ja nyt olemme vaiheessa, jossa se siirtyy päästä -> sydämeen.

Eli monet alat, jotka vaativat toistuvaa työtä, mutta jossa pitää vaan ajatella katoaa. Esimerkiksi rekkakuski, se vaatii vaan samantapaista toistuvaa ajelua, jonka kanssa AI luultavasti pärjää paremmin. Mutta mitä ovat nämä sydämen asioita, jotka säilyvät?

Suurin osa näistä taidoista ovat ne, mistä ei voi antaa arvosanaa. Esim luovuus, tiimityö, ongelmanratkaisukyky, intuitio ja empatia.

Luovuus

Luovuudessa ihminen tekee paljon virheitä. Kun teet jotain väärin ja näät siinä jotain hienoa. Picassolla oli 20 000 teosta ja Einstein työskenteli 5 eri teorian parissa.

Luultavasti jos et tee virheitä, et myöskään kehity. Kirjassa kerrottiin tyypistä, joka teki ahkerasti töitä ja sai potkut. Hän yllätty siitä, koska hän ei tehnyt mitään virheitä, mutta syynä oli juuri se.

Mahdotonta, kunnes se selitetään

Ihmiset eivät usko asioitten voivan olla mahdollisia, kunnes selitetään, miten se toimii. Joskus piti olla mahdotonta, että ihminen voisi lentää. Kunnes tajuttiin, että voi lentää muutenkin, kuin kopioimalla lintuja. Piti olla mahdotonta kulkea lujaa, kunnes keksittiin junat. Ja näin tapahtuu nytkin.

Tuli tässä itselle mieleen, voisiko esim. olla mahdollista, että mietit vain jotakin asiaa tai kysymystä ja saat siihen suoraan vastauksen aivoihisi. Tuntuu että täh, miten. Mutta sitten kun alat miettimään toteutusta, aivoihin saa pian asennettua Neuralink tyylisen laitteen ja meillä on ChatGPT. Mitä jos nämä yhdistää, ja Neuralink lukee ajatuksesi, ChatGPT paljon kehittyneempi versio analysoi ja antaa vastauksen suoraan aivoihisi. Tadaa, laite onkin mahdollinen.

Yhtä lailla vielä parikymmentä vuotta sitten mahdottomalta tuntui google. Kaikki tieto on yhdessä paikassa, ja sinun ei tarvitse kuin vaan etsiä sitä laitteella joka mahtuu taskuun. Jos menisit kertomaan Googlesta silloin, ihmisten ajatus olisi sama kuin minun äsken keksimästä aivoimplanttiGPT:stä. Mutta meille Google on normaalia.

Ihmiset pelkäävät kaikkea uutta

Tämä on asia minkä olen itsekin huomannut usein. Itse olen ihminen joka innostuu kaikeasta uudesta ja joka haluaa kokeilla kaikkea ensimmäisenä. On kuitenkin olemassa se toinen porukka, joka pelkää kaikkea uutta ja alkaa käyttämään kaikkea viimeisenä, jos ollenkaan. Niinkin helppo ja käytännöllinen teknologia kuin maksu puhelimella, ei kaikilla ole vielä käytössä. Ihan vaan sen takia, että se on uutta ja ollaan jo totuttu kortteihin. Tähän auttaisi ihmisten mielenkiinto ja ymmärrys. Yleensä pelätään sitä, mitä ei tiedetä, ja onhan se faktaa, että nykyään pysyä kaikessa mukana on mahdotonta. 


Voin suositella kirjaa kaikille, jotka eivät kokeile uusia teknologioita ja pitää kiinni vanhasta.

You May Also Like…

Strateginen ajattelu

Strateginen ajattelu on näkemistä Huippumenestyksen taustalla on aina strategia. Mutta millaista on strateginen...

Suojattu: Johda tunneilmastoa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti