Thomas Erikson – Idiootit ympärilläni

Kirjoittaja: Onni Keinonen

9 joulukuun, 2023

Lähdeteos: Idiootit ympärilläni

Lähdeteoksen kirjoittaja: Thomas Erikson

Teoriapisteet: 2

Valitsin kirjan Idiootit ympärilläni, koska minua kiinnosti oppia syvällisemmin muiden ihmisten käytösmalleista ja reflektoida omaa käyttäytymistä. Koin ymmärtäneeni kirjaa lukiessani, miksi ihmiset käyttäytyvät tietyllä tavalla. Kirjaa lukiessani rupesin lähes välittömästi pohtimaan eri käyttäytymismallien pohjalta, kuka henkilö sopisi minkäkin. Ymmärsin kirjaa lukiessani, että kukaan ei asetu täysin johonkin tiettyyn käytösmalliin, vaan jokaisessa on myös osia muutamista eri käytösmalleista.

Oli alkuun hankala olla rehellinen itselle, kun pohdin tiettyjä käytösmallien piirteitä itsessäni. Tuntui osittain epämiellyttävältä lukea kirjaa, kun joutui ajattelemaan myös piirteitä, jotka eivät ole omia vahvuuksia, ja mitä pitäisi ehkä tulevaisuudessa kehittää. Tunnistin kirjasta helpostikin omia vahvuuksia. Alkuun saatoin ajatella, että tuo ei kuvasta minua ollenkaan, mutta syvemmän pohdinnan jälkeen tulin toisiin ajatuksiin. Rehellinen käytösmallien tunnistaminen ei ollut helppoa, mutta tulevaisuutta ajatellen ajattelen, että se on erittäin tärkeää.

Tunnistin itseni keltaisen käytösmallin ulospäin suuntineisuudesta, ja pystyisin tarvittaessa puhumaan aiheesta, kuin aiheesta pidempäänkin. Tiimiakatemialla havaitsin sen etenkin treeni- tilanteissa, että olen melko usein äänessä. Havaittuani luonteenpiirteen, olen pyrkinyt siitä asti kehittämään itseäni, jotta myös muut saa tilaa puhua. Valehtelisin jos väittäisin, että se on ollut helppoa. On edelleen useita tilanteita, joissa haluaisin sanoa tai kommentoida asiaa jollain tavalla, mutta tunnistan jo, että en voi aina kertoa heti mielipidettäni. Käytösmallin pienen muutoksen avulla voin antaa myös muille tilaa olla äänessä ja jakaa omia ajatuksia. Tasapuolisilla puheenvuoroilla saavutamme tiiminä paremman dialogin, ja näkökulmat tulevat monipuolisesti esiin.

Kuten aiemmassa kappaleessa pohdin, että tunnistin omia piirteitäni lähes kaikista käytösmallista. Keltaisen lisäksi myös vihreän käytösmallin piirteitä tunnistin itsestäni. Isoimpana luonteenpiirteistä nousi ystävällisyys, mikä näkyy yleisesti tavallisessa vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Autan mielellään ihmisiä, jos he tarvitsevat apua jossain asiassa. Lykkään melko usein ei niin mieluisia työtehtäviä, kuten reflektioiden kirjoittamista, mikä liittyy melko tarkasti vihreän käytösmallin tapoihin. Koen, että kyseisestä toimintamallista pystyy opettelemaan pois tekemällä asiat ajallaan ja muodostamalla tehtäville omia aikatauluja, eikä jätä esimerkiksi reflektioita roikkumaan.

Kirjaa lukiessani tunnistin omasta tiimistä monia tuttuja käytösmalleja, mitkä heijastuvat eri henkilöiden tekemisissä eri tavoin. Esimerkiksi punaisen käytösmallin piirteitä omaavia tiimissäni huomaan olevan muutamia, ja he usein vievät projekteja ja tai edistämäänsä asiaa voimakkaasti eteenpäin. He sanovat asiat suoraan, mikä edistää myös avoimuutta tiimin sisällä ja rohkaisee myös muita kertomaan mielipiteensä kiertelemättä. Palautteen antamisessa huomaan tiimin kehittyneen jo vuoden aikana huomattavasti.

Erilaisia projekteja tehdessä olen tunnistanut henkilöitä, ketkä toimivat monilta osin samalla tavalla, mutta myös toimintamalleja, mitkä on lähes päinvastaisia omiin verrattuna.

Koen, että tiimin toiminta ja suorituskyky on monipuolista, kun erilaiset käytösmallit omaavat henkilöt puhaltavat yhteen hiileen ja tuovat omat ainutlaatuiset puolensa esiin hyvällä tavalla.

Ollessamme tiimin kanssa treeneissä, kun keskustelemme dialogissa tai vaihdamme ajatuksia huomaan ihmisten käytösmallien tulevan myös näissä tilanteissa vahvasti ilmi. Toiset henkilöt haluavat puskea keskustelua vahvasti eteenpäin, kun toiset ovat taas valmiita pohtimaan asiaa tarkemmin. Keskustelussa on tärkeää käsitellä asiaa monesta eri kulmasta, ja kaikki näkökulmat tuovat keskusteluun jotain uutta.

Tiiminä kehittyäksemme ajattelen, että jokainen pystyy kehittämään omaa käytösmallia haluamaansa suuntaan, kun on vain valmis tekemään töitä sen eteen. Olen jo kuluneen vuoden aikana huomannut, kuinka paljon jokainen tiimissä on kehittynyt ihmisenä, ja tullut ehkä tietoisemmaksi mihin suuntaan viedä omia toimintatapoja. Tiimissä tarvitaan, niin voimakkaita aloitteentekijöitä, mutta myös heitä ketkä pohtii asiaa tarkemmin. Esimerkiksi tiimin dialogissa huomaa huikean kehityksen, kun peilaa sitä esimerkiksi vuoden takaiseen. Puheenvuorot ovat harkitumpia ja henkilöt ovat tietoisempia siitä, mitä kommentoivat mihinkin väliin. Keskustelu jakautuu myös tasaisemmin.

Kokonaisuudessaan kirja oli erittäin opettavainen, sillä se sai minut tietoisemmaksi omasta käyttäytymisestä, ja tiedän askelmerkit, joiden avulla pystyn lähteä kehittämään omaa käytöstä. Kirja avasi myös hyvin sen, miksi käyttäydyn siten, kuin käyttäydyn. Ensimmäinen askel kehittää omia käytösmalleja on tunnistaa ne. Hyvät kokemukset, käytösmallien tietoisesta muuttamisesta tekee minut luottavaiseksi myös sen suhteen, että pystyn parantamaan sitä, että en enää lykkää tehtäviä viimeisiin päiviin asti.

You May Also Like…

Suojattu: Ilmiön kaava

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Strategiakirja – 25 työkalua

Halusin lukea jotain käytännönläheistä strategiasta, mitä voisin viedä suoraan käytäntöön. Kirja oli käytännönläheinen...

Rich dad poor dad

Tämä kirja on ollut lukulistallani jo kauan, ja sen lainaaminen kirjastosta on ollut vaikeaa. Sen vaikea käsiin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti