The infinity game

Kirjoittaja: Antti Seppälä

5 syyskuun, 2023

Lähdeteos: The infinity game

Lähdeteoksen kirjoittaja: Simon Sinek

Teoriapisteet: 3

Luin Simon Sinekin kirjoittaman kirjan “The infinite game”. Simon Sinek on brittiläisamerikkalainen kirjailija, puhuja ja konsultti, joka tunnetaan erityisesti johtajuuden, organisaatiokulttuurin ja tiimityön aiheisiin liittyvistä teoksistaan. Päätin valita kirjan, koska en ole lukenut akatemian aikana montaa johtajuuden kirjaa ja isäni suositteli tätä kirjaa. Kirja käsittelee organisaatioiden ja yksilöiden menestystä äärettömän pelin käsitteen avulla, korostaen kestävyyttä, jatkuvaa kehittymistä ja pitkäaikaisen tarkoituksen merkitystä. Tässä reflektiossa käsittelen kyseisiä asioita omasta näkökulmastani ja mietin, miten pystyisin hyödyntämään oppimiani asioita.  

Rajallinen (finite game) vai ääretön peli (Infinite game) 

Rajallinen peli (finite game) on peli, jossa on selkeästi määritellyt säännöt, vahvistetut pelaajat ja selkeä päätepiste. Tavoitteena on voittaa peli, ylittää vastustajat ja saavuttaa tietty tavoite. Esimerkkejä rajallisista peleistä ovat urheilulajit, kilpailulliset liiketoiminta- tai projektikilpailut, joissa on selkeä alku ja loppu, voittajat ja häviäjät. 

Ääretön peli (infinite game) sen sijaan ei ole rajoitettu aikaan, eikä sillä ole selkeää päätepistettä. Säännöt eivät ole kiinteät, vaan ne voivat muuttua ja mukautua tilanteen mukaan. Pelaajia voi tulla ja mennä, ja keskittyminen on enemmän jatkuvuudessa ja kestävyydessä kuin voittamisessa. Äärettömässä pelissä tavoitteena on jatkaa peliä mahdollisimman pitkään ja tehdä parhaansa oman suorituksensa ja tarkoituksensa mukaisesti.  

Sinekin mukaan menestyvät organisaatiot ja johtajat omaksuvat äärettömän mielen asenteen. Sen sijaan, että keskittyisivät lyhyen aikavälin voittoihin ja vertailuun muiden kanssa, he keskittyvät pitkäaikaiseen kestävyyteen, jatkuvan kehittämisen kulttuuriin ja organisaation tarkoituksen merkitykseen. Tärkeää on pyrkiä olemaan parempi versio itsestään, sen sijaan että kilpailisi muiden kanssa.  

Hyvänä esimerkkinä rajallisen pelin pelaamisesta on Nokia. Nokia oli aikoinaan maailman johtava matkapuhelinten valmistaja. Nokian menestys perustui alun perin sen innovatiivisiin tuotteisiin ja vahvaan asemaan matkapuhelinmarkkinoilla. Kuitenkin, kun älypuhelimet alkoivat saavuttaa suosiota ja markkinat muuttuivat nopeasti, Nokia ei onnistunut sopeutumaan muutokseen ja omaksumaan äärettömän pelin periaatteita. Sen sijaan, että Nokia olisi keskittynyt pitkäaikaiseen kestävyyteen ja jatkuvan kehittämisen kulttuuriin, se pyrki suojelemaan olemassa olevaa matkapuhelinten liiketoimintamalliaan ja piti kiinni vanhoista säännöistä. Yritys ei onnistunut luomaan kilpailukykyistä älypuhelintuotetta ajoissa ja menetti markkinaosuuttaan kilpailijoilleen, kuten Applen iPhonelle ja Android-käyttöjärjestelmää käyttäville valmistajille. 

Nokian tapaus osoittaa, miten yritykset voivat joutua vaikeuksiin, jos ne eivät kykene tunnistamaan muuttuvia markkinatrendejä, sopeutumaan uusiin olosuhteisiin ja omaksumaan äärettömän pelin ajattelutapaa. 

Äärettömän pelin johtaminen 

Ääretön peli lähtee organisaation johtoportaasta. Jos johtoporras ei kykene tai halua johtaa äärettömän pelin tapaisesti, niin organisaatiolle voi käydä samalla lailla, kuin Nokialle kävi. Äärettömän pelin johtaminen ei ole kuitenkaan helppoa. Äärettömän pelin johtaminen edellyttää johtajalta tiettyjä ominaisuuksia, lähestymistapoja ja toimintatapoja. Äärettömän pelin johtamisessa on neljä tärkeää toimintatapaa, jotka antavat perustan äärettömälle pelin onnistumiselle organisaatiossa. Ne ovat määrittele selkeä tarkoitus, keskity kestävyyteen, luo luottamuksellinen ilmapiiri sekä ole valmis joustamaan. 

Määrittele selkeä tavoite 

Äärettömän pelin johtamisen perusta on selkeä tarkoitus. Organisaation tulee määritellä oma tarkoituksensa, sen merkitys ja arvo. Tarkoitus toimii suuntana, joka ohjaa päätöksiä ja toimintaa pitkällä aikavälillä. Johtajan tehtävä on viestiä tarkoitusta selkeästi ja varmistaa, että kaikki organisaatiossa ymmärtävät sen merkityksen. 

Keskity kestävyyteen 

Äärettömän pelin johtamisessa korostetaan kestävyyttä ja jatkuvaa kehittymistä. Johtajan tulee rakentaa organisaation kulttuuri, joka kannustaa oppimiseen, innovointiin ja jatkuvaan parantamiseen. Tämä edellyttää avointa ilmapiiriä, jossa virheet nähdään oppimismahdollisuuksina ja jossa rohkaistaan kokeiluihin ja uusiin lähestymistapoihin. 

Luo luottamuksellinen ilmapiiri  

Luottamuksen rakentaminen on äärettömän pelin johtamisen keskeinen osa-alue. Johtajan tehtävänä on luoda organisaatioon ilmapiiri, jossa luottamus kukoistaa. Luottamus luo vahvan perustan yhteistyölle, tiedon jakamiselle ja tehokkaalle päätöksenteolle. Johtajan tulee toimia esimerkkinä ja osoittaa rehellisyyttä, avoimuutta ja reiluutta. 

Ole valmis joustamaan 

Äärettömässä pelissä muutos on varmaa. Johtajan on oltava valmis sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin ja tarttumaan uusiin mahdollisuuksiin. Joustavuus ja kyky oppia nopeasti ovat tärkeitä johtamisen ominaisuuksia. Johtajan tulee kannustaa organisaatiotaan olemaan avoin uusille ideoille ja muutoksille sekä kannustaa kokeilemaan ja oppimaan virheistä. 

Ääretön peli henkilökohtaisessa elämässä 

Äärettömän pelin periaatteita pystytään myös käyttämään hyödyksi henkilökohtaisessa elämässä. Periaatteet auttavat luomaan elämästä tarkoituksellista ja kestävää. En ole osannut käyttää periaatteita tarpeeksi hyvin omassa henkilökohtaisessa elämässäni.  Keskityn yleensä lyhyen aikavälin voittoihin ja mielihyviin, enkä mieti asioita isommassa kuvassa. Tämä on johtanut pitkäaikaisten tavoitteiden laiminlyönteihin ja oman tarkoituksen miettimiseen.  Olen huomannut, että nykymaailmassa on todella vaikeata keskittyä äärettömän pelin periaatteisiin, sillä ympärillämme on, niin monia eri häiriötekijöitä. 

Loppu sanat 

Kirja antoi minulle hyvän ymmärryksen isompien organisaatioiden pitkäaikaisesta menestymisestä. Välillä saattoi tuntua, että kirja puhui minua isommille yrittäjille ja johtajille. Pienyrittäjänä on vaikeaa miettiä ääretöntä tai rajallista peliä, sillä resurssit ovat paljon pienemmät, kuin isoilla yrityksillä. Yritän kuitenkin hyödyntää parhaani mukaan tulevaisuudessa äärettömän pelin periaatetta omassa elämässäni.  

You May Also Like…

Suojattu: Ilmiön kaava

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Strategiakirja – 25 työkalua

Halusin lukea jotain käytännönläheistä strategiasta, mitä voisin viedä suoraan käytäntöön. Kirja oli käytännönläheinen...

Rich dad poor dad

Tämä kirja on ollut lukulistallani jo kauan, ja sen lainaaminen kirjastosta on ollut vaikeaa. Sen vaikea käsiin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti