Tee itsestäsi mestariajattelija

Kirjoittaja: Mirva Räsänen

30 lokakuun, 2022

Lähdeteos: Tee itsestäsi mestariajattelija

Lähdeteoksen kirjoittaja: Lauri Järvilehto

Teoriapisteet: 2

Tee itsestäsi mestariajattelija kirja kertoi minkälaisista tekijöistä ajatukset voivat syntyä ja miten niitä voidaan ohjailla. Kirja kertoi ihan hyvin ajatuksista ja niiden ohjailusta, mutta kirja oli vuonna 2012 valmistunut, joten kirjassa ei ole uusimpia tutkimuksiin perustuvia tuloksia ajatusten synnytä ja niiden hallinnasta. Kirja antoi silti uusia näkökulmia silti ajatusten hallintaan ja ajatusten ohjailuun.

Ajatusten synty ja kontrollointi

Ajatukset syntyvät aivoissa, jossa on miljardeja hermosoluja. Lauri Järvilehto kirjoitti kirjassaan, että ”ajatukset ovat ideoita, aivotoimintaa ja henkilöhistoriaa”. Jotta ajatus syntyy, tarvitaan sen laukaiseva tekijä eli ärsyke. Ärsyke voi tulla ulkoisesta tekijästä, menneisyydestä tai aistien laukaisemasta. Kun laukaiseva tekijä on saanut ajatukset liikkeelle, ihmismieli alkaa käsittelemään ja prosessoimaan kyseistä aihetta. Prosessoinnin aikana voi syntyä uusia ajatuksia, joka tuottaa uuden ajatusprosessin. Kun mieli on prosessoinut aihetta tarpeeksi lopputuloksena, syntyy ajatus.

Ajatukset voivat syntyä tahdonvaraisesti, tilannekohtaisesti tai ympäristöstä. Tahdonvaraisella ajattelulla tarkoitetaan, että ihminen päättää mitä haluaa ajatella kuten juomalasi. Mieleen tulee tuolloin kyseinen asia, joten ihminen on päättänyt ajatella kyseistä asiaa. Tilannekohtaisella ajattelulla tarkoitetaan niitä ajatusprosesseja, jotka ovat siinä hetkessä pinnalla mielessä tai ovat sidoksissa tilanteeseen. Ympäristöstä tulevat ajatusprosesseilla tarkoitetaan ihmisten aisteihin kohdistuvalla ärsykkeillä. Näillä tarkoitetaan esimerkiksi kaupungilla nähdyistä mainostauluista lähteviä ajatuksia tai ruuan tuoksusta, jonka jälkeen ajatellaan ruokaa. Mielestäni oli hyvä, että kirjan alussa kerrottiin miten ajatukset syntyvät. Olen kyllä jollakin tasolla tiennyt, että ajatukset syntyvät menneisyyden tekijöistä, tunteista, aistien tuomista ärsykkeistä ja ulkopuolisten tekijöiden voimasta. Menneisyyden kokemukset ja tekijät siten vaikuttavat ajatteluumme. Mielestäni siksi on tärkeää oppia tuntemaan tiimin jäsenet syvemmin, jotta ymmärrämme toisten ajatuksia ja lähtökohtia paremmin.

Mieleen tulleita ajatuksia ei voi pysäyttää kokonaan tietoisesti. Ajatuksen pystyy suuntaamaan toiseen suuntaan, mutta kyseinen ajatus voi jäädä pyörimään tiedostamatta mieleen ja siten tulla uudestaan esille myöhemmin. Ajatuksista pääsee eroon neljällä eri tavalla. Ensimmäisenä on ajatuksen loppuun saattaminen. Loppuunsaatettu ajatus, tarkoittaa, että ajatuksen prosessi on käyty loppuun ja saatu valmis ajatus, eikä sitä tarvitse enää ajatella sen jälkeen. Toisena ajatuksista pääsee eroon siten, että ajatus muuttaa suuntaa ja muotoaan toisenlaiseksi ajatukseksi. Tällöin alkuperäisestä ajatuksesta on päästy eroon. Kolmantena ajatuksesta pääsee eroon siten, että ympäristötekijät muuttuvat niin paljon että, ajatus katkeaa ja ajatuksen loppuun saattaminen ei ole enää mahdollista. Neljäntenä ajatuksesta pääsee eroon siten, että ajatus voi rikkoutua toisen ajatusprosessin takia. Alkuperänne ajatus voi myös tulla takaisin mieleen jonkun ajan kuluttua.

Olen itse joskus koittanut pysäyttää ajatuksia tahdonvaraisesti miettimällä jotakin toista asiaa tai laskemalla numeroita. Kyseinen tekniikka auttaa hetkellisesti mutta jonkun ajan kuluttua unohtaa ajatteleman asian tai numeroiden laskemisen ja ajatukset lähtevä taas liikkeelle. Olen myös lukenut jostakin, että ihmisten ajatukset lähtevät harhailemaan silloin kuin ihmisen silmät liikkuvat. Jos ihminen katsoo tiettyä pistettä ajatukset eivät voi lähteä harhailemaan. Olen kokeillut kyseistä taktiikkaa, joka mielestäni toimi hyvin, kun ajatukset lähtivät harhailemaan. Itse olen huomannut, että omat ajatukset lähtevät valloilleen silloin kun on stressiä, ahdistusta tai elämässä jokin muutos tilanne. Silloin ajatukset pyörivät paljon kyseisen aiheen ympärillä niin pitkään, kun näille ajatuksille saadaan ratkaisu tai ne saa uuden näkökulman. Olen huomannut, että iltasin juuri ennen nukkumaan menoa ajatukset lähtevät liikkeelle. Kirjassa oli hyviä neuvoja siihen, miten mielen ja ajatukset saadaan rauhoitettua iltaisin. Kyseessä oli ohje ”tutustu itseesi mietiskelemällä”, jonka tarkoituksena on olla puolituntia rauhoittavassa paikassa, jossa kirjoitetaan mieleen tulleita ajatuksia, sanoja, ideoita, murheita ja muita asioita. Kyseisen harjoituksen tarkoituksena on rauhoittaa mieli ja tutustua mitä ajatuksia päässä pyörii. Kyseine harjoitus tehdään muutaman kerran viikossa. Kyseine harjoituksen tarkoituksena olisi auttaisi tutustumaan omiin ajatuksiin ja saisi mielen rauhoittamaan ajatuksen kulkua ennen nukkumaan menoa. Kyseinen harjoitus jäi mieleeni ja aion kyseistä harjoitusta koittaa vielä joku ilta.

Pohdinta

Me ihmiset ajattelemme päivittäin tuhansia ja tuhansia ajatuksia. Yleensä ajatukset ovat ohimeneviä ja hetkellisiä, mutta jotkin ajatukset jäävät mieleen pyörimään. Useimmiten ne liittyvät arkiseen elämään esimerkiksi töihin, henkilökohtaiseen elämään tai johonkin tunnetilaan. Ajatuksia voi hallita ja kontrolloida tarvittaessa. Kirjassa oli monenlaisia neuvoja erilaisten ajatusten käsittelemiseen. Esimerkiksi ”ajatellun ohjaaminen”, jonka tarkoituksena on kirjoittaa mielessä pyörivä huoli paperille ja sen viereen positiivinen versio ajatuksesta. Monessa harjoituksessa kirjoitettiin omia ajatuksia ylös, jonka lähtökohtana on ymmärtäminen omista ajatuksistaan ja tunnetilastaan. Jäin kirjasta kaipaamaan syvempää syventymistä tiettyihin aihealueisiin. Kirja sisälsi niin monta eri aihealuetta, ettei aihe alueesta saanut syvempää ymmärrystä.

Ihmisenä itse olen hyvin analyyttinen ja pohdiskeleva ihminen. Itselläni tulee analysoitua erilaisia ajatuksia ja asioita päivittäin. Kyseinen kirja antoi hyviä neuvoja ajatusten hallintaan, silloin kun ajatuksia on paljon mielenpäällä. Huomaan itselläni kuinka tärkeää on ajatusten loppuunsaattaminen, muuten se jää pyörimään pitkään tai tulee uudestaan myöhemmin mieleen. Aion kokeilla kirjan harjoitteita ja kokeilla toimiiko kyseiset metodit itselleni.

You May Also Like…

Sisältömarkkinoinnin työkalut

Luin kirjan "Sisältömarkkinoinnin työkalut", joka tarjoaa kattavan katsauksen sisältömarkkinoinnin maailmaan ja sen...

Suojattu: Sissimarkkinointi

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

NEVER split the difference

Oletko kyllästänyt neuvottelemaan tuntipalkoista ja lyhytaikaisista yhteistöistä Tiimiakatemialla? Jääkö sinuakin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti