Suorituskyvyn salaisuus

Kirjoittaja: Veeti Leppänen

15 marraskuun, 2022

Lähdeteos: Suorituskyvyn salaisuus

Lähdeteoksen kirjoittaja: Hanna Markuksela

Teoriapisteet: 2

Tälle viikolle kuuntelu ja reflektio vuoroon osui Hanna Markukselan Suorituskyvyn salaisuus. Ennakko fiilikset kirjasta ovat mietteliäät ja odottavat, koska uskon tietävän aika hyvin, mikä vaikuttaa omaan suorituskykyyni ja missä asioissa suoriudun lähtökohtaisesti parhaiten. Haluan nähdä, että minkälaisia uusia huomioita kirja voi itsessäni herättää ja pystynkö parantamaan joissain asioissa. Ihmisenä tunnen olevani samaan aikaan tehokas ja todella aikaansaamaton. Mielenkiintoinen yhdistelmä, mutta itselle on todella tärkeää, onko suoritettava asia oikeasti millään tavalla lähellä oman mielenkiinnonkohteita tai onko asiasta hyötyä itselle/läheisille. Tällä menetelmällä usein alitajuntaisesti ajattelen ja vaikutan omaan suorittamiseen tilanteissa.

Vireystila

Kirjan alkuvaiheilla käydään läpi vireystilaa ja sen säätelyä. Vireystila on mielestäni suoranaisessa vaikutuksessa suorituskykyyn. Vireystila itsessään on tila, johon uskon jokaisella itsellään olevan lähes täysi vaikutusvalta. Tietenkin poikkeuksiakin on, mutta nämä ulkoiset tekijät ovat harvinaisempia ja itsestään riippumattomia, ja niitä usein tulee kaikille elämän aikana. Omaa vireystilaa hallitakseen on ensin pystyttävä havainnoimaan, mitkä ovat juuri itselle ne tärkeimmät asiat, jotka vaikuttavat merkittävimmin omaan virkeyteen.

Pohjana jokaisella virkeydessä on mielestäni uni ja ravinto. Osalle nämä voivat riittää keskimäärin perus hyvään virkeyteen, mutta jotkut saattavat vaatia myös muita virikkeitä itselleen. Virikkeet voivat olla monille esimerkiksi kahvi, energiajuoma, kylmä suihku tai muu oman rutiinin omainen asia, jolla saa itsensä vireeksi. Omasta mielestä usein esimerkiksi tiimissäni oma aiheuttamaa huonoa vireystilaa yritetään paikata tai korvata näillä virikkeillä, joka on mielestäni vähän outoa ja ehkä sellainen huono tapa. Tietenkin ymmärrän, jos silloin tällöin haluaa katsoa, vaikka muutaman jakson enemmän sarjaa tai pelata muutaman pelin lisää ja tässä tapauksessa haluaa aamulla paikata tätä oma aiheuttamaa vireystilan puutetta, mutta tämä ”paikkailu” on useilla tapana jokapäiväisessä elämässä.  Itse tiedostan, että saan itselleni riittävän vireystilan nukkumalla itselle riittävän määrän ja pitämällä ravinnon tasaisena osana koko päivää ja tällöin vireystilani on aina riittävä ilman virikkeitä. Kirjassa sivutut kolme vireystilaa alivireys, ylivireys sekä optimivireys ovat kaikki tiimissämme ilmaantuvia vireystasoja. Monesti paikatessaan alivireyttä vireystaso nostetaan virikkeillä suoraan ylivireyteen, joka ei myöskään ole ideaali vireystaso, sillä ylivireyden jälkeen palataan taas kovaa kyytiä alivireyteen.

Uni ja lepo

Ylempänä sivusinkin vähän, miten uni on yksi tärkeimmistä pilareista hyvää suorituskykyä vaatiessa. Itselle unen merkitys oikeasti avautui varmaan vasta yläasteella. Usein päivät kuluivat väsyneenä ja kun saapui koulusta kotia, tuntui siltä, ettei käteen ollut jäänyt mitään. Oma äitini on aina painostanut itselleni unen tärkeyttä ja kertonut aina, miten tärkeää se on hänelle itselleen ja kyllähän sen aina huomasi miten huonosti nukuttu yö vaikutti häneen. Monilla tuntuu olevan mielikuva, että kun nukkuu vähän vähemmän, niin ehtii tehdä paljon enemmän. No tottahan se on, ehtii kyllä, mutta jos tekee kaiken 60 % suorituskyvyllä verrattuna 100 % suorituskykyyn, niin on selvää, ettei unista säästetty aika ole kenellekään eduksi. Unettomuudesta ja vähän nukkumisesta on tiimissäni usein tehty jopa sellainen ylpeilyn aihe. Täytyy sen verran myöntää, että itsekin olen vitsiä tästä asiasta muille heittänyt, mutta tällaisen asian ”ihannointi” ja vitsailu ei pidemmän päälle ole missään nimessä hyväksi. Tällaisissa tilanteissa muutkin voivat alkaa helposti laiminlyömään uniaan ja alun perin vähän nukkuvat eivät tule koskaan parantamaan tapojansa, koska eivät näe siinä ongelmaa.

Älylaitteet oman suorituskyvyn seuraamisessa

Oman suorituskyvyn, unen, sekä levon seuraaminen on tehty nykyisellä teknologialla todella vaivattomaksi. Yleisin mittauslaitteista on varmasti nykypäivän erilaiset älykellot, jotka keräävät sinulle itsestäsi kaiken mahdollisen tiedon voinnistasi. Omassa arjessa ja taloudessa törmää tähän lähes päivittäin. Monesti aamulla kuulee, että ”Nyt on aika huonosti nukuttu yö kellon mukaan ja ”body batterykin” näyttää aika alhaista”. Tuntuu välillä, että mitä vain kello sanoisi yön jälkeen niin kellon omistaja sen uskoisi ja alustaisi päivän energian sen mukaan. Mielestäni vähän pelottava ajatus, että monet uskovat sen, mitä jokin halpa teknologia itsestäsi kertoo, eikä usein sitä kummemmin ajattele miltä todella omassa kehossa tuntuu.

Loppu mietteet

Kirja kokonaisuudessaan lukemisen arvoinen varmasti monille. Kirjassa tuotiin esille hyvin oleelliset asiat suorituskyvyn parantamiseksi, mutta itselle ei ainakaan jäänyt hirveästi uutta käteen tai hirveästi mitään, mitä pystyisin paremmin soveltamaan arjessa tai projekteissa. Kirjoittamani teksti välillä ehkä vähän sivusi aihetta, mutta tulipahan ainakin kirjoitettua, mitä oli mielenpäällä.

You May Also Like…

Sodankäynnin taito

Sunzin teos Sodankäynnin taito on antiikin kiinalainen mestariteos, joka tarjoaa kiehtovia näkemyksiä strategisesta...

25 strategiatyökalua

Omasta liiketoiminnallisesta tekemisestä on puuttunut jo pitkään sellainen pitkäjänteisyys ja systemaattisuus, enkä...

0 kommenttia

Lähetä kommentti