Strateginen johtaminen

Kirjoittaja: Jenni Mustapirtti

28 huhtikuun, 2023

Lähdeteos: Strateginen johtaminen- menestyksen timantti

Lähdeteoksen kirjoittaja: Mika Kamensky

Teoriapisteet: 3

Johdanto

Valitsin tämän kirjan, koska uskon sen olevan hyödyllinen opinnäytetyömme aiheeseen, joka käsittelee muutosjohtamista. Koska muutosjohtaminen perustuu johtamisstrategiaan, ajattelin, että tästä kirjasta voisi olla hyötyä sen ymmärtämisessä kokonaisvaltaisena prosessina. Muutosprosessi on moniulotteinen, ja sen ymmärtäminen vaatii monien näkökulmien huomioimista. irjasta tavoittelin tietoa strategian tärkeydestä osana muutosprosessia.

Mukavia lukuhetkiä!

Strategia johtaminen muutosprosessissa

Ensinnäkin strategian merkityksen ymmärtäminen on tärkeää, sillä se auttaa organisaatiota ohjaamaan toimintaa aika- ja resurssitehokkaasti. Toiseksi strategian ydin on valita, mitä ei tehdä, eli keskittyä oleelliseen ja jättää epäolennaiset asiat huomiotta. Kolmanneksi oikean strategiatason valitseminen on tärkeää organisaation ja strategian tilanteen mukaan. Neljänneksi strategian suunnittelussa on huomioitava neljä osa-aluetta: strategia, johtaminen, osaaminen ja vuorovaikutus, sillä yhden osa-alueen heikkous voi olla menestyksen esteenä. Viidenneksi johtoryhmän kasatessa olisi hyvä rikkoa vanhat ”rooliraamit” ja lähteä liikkeelle vahvuuksien kautta, jotta vastuu jaetaan tasaisemmin ja tiimiläisille selkeytetään organisaation suunta.

Kirjan mukaan menestyvän yrityksen strategian perusta rakentuu neljän tekijän eli menestyksen timantin varaan: visio, strategia, johtaminen ja organisaatio. Hyvä johtaminen on avain menestykseen, ja sen tulee olla sekä strategista että operatiivista. Organisaation tulee olla rakennettu niin, että se tukee yrityksen visiota ja strategiaa, ja sen tulee mahdollistaa nopea reagointi muutoksiin.

Kirjasta voi poimia useita hyödyllisiä pointteja muutosjohtamisen näkökulmasta. Strategian tulee olla selkeä ja ymmärrettävä kaikille organisaation jäsenille, jotta muutosprosessi on helpompi. Muutosprosessissa on tärkeää panostaa johtajuuteen, ja johtajan tulee olla aktiivinen muutosagentti ja näyttää esimerkkiä sitoutumalla muutokseen. Muutosprosessin onnistuminen edellyttää myös kommunikaatiota ja yhteistyötä organisaation sisällä.

Mitä johtoryhmän kannattaa tehdä muutosprosessissa?

Aluksi voi miettiä hypoteesia, joka perustuu olettamuksiin onnistuneesta muutosprosessista. Tämän jälkeen voimme tutkia, tarvitaanko kaikki nämä olettamukset onnistuneeseen muutoksen läpivientiin, vai onko muutosprosessin onnistunut toteutus aivan jotain muuta.

Muutamia parhaita vinkkejä johtoryhmälle voisi olla:

  1. Ota tiimisi mukaan muutosprosessiin ja selkeytä organisaation suunta vahvuuksien kautta.
  2. Panosta selkeään ja ymmärrettävään strategiaan, joka auttaa organisaatiota ohjaamaan toimintaa aika- ja resurssitehokkaasti.
  3. Valitse oikea strategiataso organisaation ja strategian tilanteen mukaan.
  4. Rakenna organisaatio niin, että se tukee yrityksen visiota ja strategiaa, ja sen tulee mahdollistaa nopea reagointi muutoksiin.
  5. Panosta johtajuuteen muutosprosessissa, ja johtajan tulee olla aktiivinen muutosagentti ja näyttää esimerkkiä sitoutumalla muutokseen.
  6. Kommunikoi ja tee yhteistyötä organisaation sisällä muutosprosessin aikana.
  7. Huomioi strategian suunnittelussa neljä osa-aluetta: strategia, johtaminen, osaaminen ja vuorovaikutus, sillä yhden osa-alueen heikkous voi olla menestyksen esteenä.

Nämä vinkit auttavat johtoryhmää suunnittelemaan ja toteuttamaan muutosprosessin onnistuneesti ja varmistamaan organisaation menestyksen.

Tiivistettynä

Tässä reflektiossa on käsitelty muun muassa tärkeitä aiheita, kuten strategian merkitystä, johtamista, organisaation rakennetta, kommunikaatiota ja yhteistyötä. Oppina tästä on, että muutosjohtaminen on monitahoinen prosessi, joka vaatii hyvää suunnittelua, johtajuutta ja kommunikointia kaikilla organisaation tasoilla. Lisäksi on korostettuva sitä, että muutoksen läpivienti vaatii koko organisaation sitoutumista ja että johtoryhmän tulee olla muutoksen etulinjassa ja toimia aktiivisesti muutosagenttina.

Tämä kirja auttoi minua ymmärtämään, mitä meidän kannattaa ottaa huomioon opinnäytetyön haastattelukysymyksiä laatiessamme, sekä miten kysymykset tulisi muotoilla, jotta saisimme tietää organisaation vaiheista ja toimista.

You May Also Like…

Suojattu: Ilmiön kaava

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Strategiakirja – 25 työkalua

Halusin lukea jotain käytännönläheistä strategiasta, mitä voisin viedä suoraan käytäntöön. Kirja oli käytännönläheinen...

Rich dad poor dad

Tämä kirja on ollut lukulistallani jo kauan, ja sen lainaaminen kirjastosta on ollut vaikeaa. Sen vaikea käsiin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti